Az édesvízben élő halak mindegyike ehető, így a Balaton mellett található éttermek dúskálnak a jó minőségű halban. Bár sokaknak a balatoni étkezés egyenlő a lángossal és a főtt kukoricával, esetleg az amerikai és egyéb nemzetek street food ételeivel (hamburger, hotdog, pizza), mi mégis arra buzdítunk mindenkit, hogy egyen halat, ha erre jár. Bemutatunk néhány kiváló helyet a Balaton partjáról, ahol omlós, ízletes halételeket kóstolhatunk meg.
András büfé - Balatonszemes
Az ikonikus hely tulajdonosa néhány éve újította meg az András büfét, ám ez a régóta bevált minőségen semmit sem változtatott. A part közelében található étterem 1982 óta működik, névadója, a tulaj édesapja, már nyugdíjba vonult, a recepteket átadta az új generációnak. A büfében mindent paprikás lisztben sütnek, a titok a fűszer keverékben rejlik, amikkel a frissen sült halakat meghintik. Az ételeket igyekeznek friss fogásból készíteni és nagy hangsúlyt fektetnek a halak előkészítésére. A legkeresettebb fogás a büfé kínálatában a hekk, de desszertként kóstolhatunk palacsintát is.
Sáfránkert vendéglő - Palóznak
A Lukács Viktor séf által felügyelt étteremben igazi vidéki konyhát visznek. A magas színvonalú kínálattal, friss, minőségi alapanyagokkal dolgozó hely egyik fő specialitása a grillezett ételek: szezonális zöldségek, friss húsok, halak grillen megsütve. Az étlapon a szezonális fogások mellett mindig helyet kap pár klasszikus is, igazi Balaton-felvidéki vasárnapi ebédekhez, jóízű családi vacsorákhoz passzoló menüsor. A tokhal carpacció isteni előétel lehet, de fő fogásként kérhetünk szürkeharcsából készült halászlevet, vagy szürkeharcsa steaket is.
Sanyika Halsütő - Balatonlelle
A balatonlellei Szent István téren megbújó halsütöde szintén évtizedes múltra tekint vissza. Szalai Sándor több mint húsz éve már a balatoni nyarak egyik főszereplője. Legjobb helyekről szerzi be a halakat, és ő is nagyon figyel a halak előkészítésére. Saját savanyúságokkal és friss kenyérrel kínálják a halételeket, de kapható náluk halpaprikás csuszatésztával is. Halászlé, halpörköl, és a jól ismert rántott halak mellett (kecsege, fogas, ponty) a haltepertőt is megkóstolhatjuk.
A Zen Garden Resort ősfás környezetében terül ez a panorámás étterem, ami minden érzékszervet kielégítő élménnyel várja a vendégeket. Az európai bisztrókonyha szerencsére halas fogásokban is bővelkedik, de figyelnek a glutén- és tejérzékenyekre, és vegetáriánus és vegán vendégekre is. Mi most természetesen a halételeket ajánljuk, amelyekhez az alapanyagot Tapolcáról szerzi be a séf. A tapolcai lazacpisztráng és a szürkeharcsa rizottó igazi különlegesség. Bár a Balatonban nem fogható garnéla és tintarák, a tésztafogásokban ők is szerepelnek.
Aranypatkó Vendéglő - Szigliget
A Balaton északi partján, Szigligeten különleges halas gasztro-élményekre lelhetünk, ugyanis Bíró Lajos a Bock vendéglő egykori séfje ebbe a tradícionális vendéglőbe tette át a székhelyét. A kerthelyiségben isteni halászlét főz, halakat grillez (ponty, pisztráng, fogas, lazac). Az étlapról előételnek füstölt keszthelyi tokhalat is választhatunk, utána pedig kipróbálhatjuk a klasszikus rántott halszeletet petrezselymes burgonyával, vagy a fogast spenótos laskagombás burgonyával.
Ezt olvastad már?
“Balatoniság a ’80-as években: bárkivel kapcsolatba kerülhettél”- videóinterjú Kiss Noémi íróval