Életforma.hu

GASZTRO

Ezek a Balaton legjobb halas helyei

Ha a Balatonon járunk, kötelező program a halevés. Igazi autentikus fogásokat kóstolhatunk meg - a hekktől a komolyabb éttermi fogásokig - a következő halas helyeken.

Az édesvízben élő halak mindegyike ehető, így a Balaton mellett található éttermek dúskálnak a jó minőségű halban. Bár sokaknak a balatoni étkezés egyenlő a lángossal és a főtt kukoricával, esetleg az amerikai és egyéb nemzetek street food ételeivel (hamburger, hotdog, pizza), mi mégis arra buzdítunk mindenkit, hogy egyen halat, ha erre jár. Bemutatunk néhány kiváló helyet a Balaton partjáról, ahol omlós, ízletes halételeket kóstolhatunk meg.

András büfé - Balatonszemes

Az ikonikus hely tulajdonosa néhány éve újította meg az András büfét, ám ez a régóta bevált minőségen semmit sem változtatott. A part közelében található étterem 1982 óta működik, névadója, a tulaj édesapja, már nyugdíjba vonult, a recepteket átadta az új generációnak. A büfében mindent paprikás lisztben sütnek, a titok a fűszer keverékben rejlik, amikkel a frissen sült halakat meghintik. Az ételeket igyekeznek friss fogásból készíteni és nagy hangsúlyt fektetnek a halak előkészítésére. A legkeresettebb fogás a büfé kínálatában a hekk, de desszertként kóstolhatunk palacsintát is.

Sáfránkert vendéglő - Palóznak

A Lukács Viktor séf által felügyelt étteremben igazi vidéki konyhát visznek. A magas színvonalú kínálattal, friss, minőségi alapanyagokkal dolgozó hely egyik fő specialitása a grillezett ételek: szezonális zöldségek, friss húsok, halak grillen megsütve. Az étlapon a szezonális fogások mellett mindig helyet kap pár klasszikus is,  igazi Balaton-felvidéki vasárnapi ebédekhez, jóízű családi vacsorákhoz passzoló menüsor. A tokhal carpacció isteni előétel lehet, de fő fogásként kérhetünk szürkeharcsából készült halászlevet, vagy szürkeharcsa steaket is.

Sáfránkert vendéglő halas fogása (Foto: Sáfránkert Facebook oldala)

Sanyika Halsütő - Balatonlelle

A balatonlellei Szent István téren megbújó halsütöde szintén évtizedes múltra tekint vissza. Szalai Sándor több mint húsz éve már a balatoni nyarak egyik főszereplője. Legjobb helyekről szerzi be a halakat, és ő is nagyon figyel a halak előkészítésére. Saját savanyúságokkal és friss kenyérrel kínálják a halételeket, de kapható náluk halpaprikás csuszatésztával is. Halászlé, halpörköl, és a jól ismert rántott halak mellett (kecsege, fogas, ponty) a  haltepertőt is megkóstolhatjuk.

Fogas fogás Sanyikánál (Foto: Facebook/ Sanyika Halsütödéje)

Bamboo Bistro - Zánka

A Zen Garden Resort ősfás környezetében terül ez a panorámás étterem, ami minden érzékszervet kielégítő élménnyel várja a vendégeket. Az európai bisztrókonyha szerencsére halas fogásokban is bővelkedik, de figyelnek a glutén- és tejérzékenyekre, és vegetáriánus és vegán vendégekre is. Mi most természetesen a halételeket ajánljuk, amelyekhez az alapanyagot Tapolcáról szerzi be a séf. A tapolcai lazacpisztráng és a szürkeharcsa rizottó igazi különlegesség. Bár a Balatonban nem fogható garnéla és tintarák, a tésztafogásokban ők is szerepelnek.

Garnélás és tintahalas tagliatelle tészta (Foto: Bamboo Bistro Facebook oldala)

Aranypatkó Vendéglő - Szigliget

A Balaton északi partján, Szigligeten különleges halas gasztro-élményekre lelhetünk, ugyanis Bíró Lajos a Bock vendéglő egykori séfje ebbe a tradícionális vendéglőbe tette át a székhelyét. A kerthelyiségben isteni halászlét főz, halakat grillez (ponty, pisztráng, fogas, lazac). Az étlapról előételnek füstölt keszthelyi tokhalat is választhatunk, utána pedig kipróbálhatjuk a klasszikus rántott halszeletet petrezselymes burgonyával, vagy a fogast spenótos laskagombás burgonyával.

Ezt olvastad már?

“Balatoniság a ’80-as években: bárkivel kapcsolatba kerülhettél”- videóinterjú Kiss Noémi íróval


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.