Életforma.hu

GASZTRO

Ezek Katalin hercegné kedvenc fogásai

Katalin hercegné sem homáron és kaviáron él. Ő is szereti a hétköznapi ételeket, amelyeknél fontos szempont, hogy egészséges legyen.

A reggelije szinte minden nap ugyanaz a zöld smoothie, amibe kelkáposzta, spirulina, matcha, spenót, koriander és áfonya kerülnek - írja a JOY. Bár a hercegné nem vegetáriánus, ugyanakkor kifejezetten szereti a húsmentes fogásokat. Indiai látogatásuk során derült ki, hogy Katalin nagyon szereti a konyhájukat, a zöldséges kebab és a lencsés curry is nagy kedvencei.

Ezektől karcsú. Fotó: Pinterest

 

Ahogy a sushinak sem tud ellenállni – ezt már Vilmos herceg mondta a Hapan House Londo séfjének a náluk tett közös látogatás során. Egy 2014-es Daily Mail cikkből pedig az is kiderült, hogy a görögdinnye saláta, a tabbouleh, a gazpacho és a ceviche is gyakran feltálalt ételek Katalin konyhájában. Vacsora tekintetében a hercegné gyakran a grillcsirke mellett teszi le a voksát, ami nem mellesleg Vilmos herceg egyik kedvenc étele. És mi a helyzet a nassolással? Nos, szárított gyümölcsök és zöldségek, valamint goji bogyó mindig van a kamrájukban.

Korábban Katalin hercegné elárulta, hogy Sarolta hercegnő kedvence a tészta és az olívabogyó, György hercegé a pizza.

A hercegné kedvenc süteménye pedig egy sticky toffee pudding elnevezésű angol desszert, amit úgy fordíthatnánk pongyolán magyarra, hogy ragacsos karamellpuding, de ez bizony egyáltalán nem árulná el, hogy valójában miről is van szó. Ez a desszert ugyanis egyáltalán nem puding, legalábbis nem olyasmi, amit mi puding alatt értünk, és ragacsosnak is maximum csak akkor mondható, ha az ember kézzel eszi, ami tényleg majdnem kivitelezhetetlen.A ragacsos datolyapuding, becenevén STP angol desszert: nagyjából egy datolyával ízesített tésztakupac egy adag karamellszósszal. Hazájában gyakran szolgálják fel vaníliafagylalttal. A receptjét a Divány.hu-n találtuk meg:

Az angol datolyapuding. Fotó: Pinterest

A pudinghoz: 90 g aszalt datolya magok nélkül, 1,5 deci víz, 25 g vaj, 75 g kristálycukor, 1 közepes tojás, 75 g liszt, 2 g szódabikarbóna, 1 mokkáskanál só.

A szószhoz: 100 g kristálycukor, 80 ml habtejszín, 10 g vaj, 50 ml whiskey, 1 mokkáskanál só.

Elkészítés:  nem tűnik ördöngösségnek, mindössze annyi a dolgunk, hogy kisebb kerámia sütőformákat kivajazzunk és egy kevés kristálycukorral szórjunk ki. Ha ezzel megvagyunk, a  datolyákat főzzük úgy 10 percen át egy kevés vízben, majd aprítógépben törjük krémesre. Ezek után a vajat a kristálycukorral és a sóval kell jó alaposan elkeverni, majd mehet hozzá a tojás és néhány perc keverés utána a datolyapép és a liszt.

A formákba téve 160 fokos, előmelegített sütőben, légkeverés nélkül 40 perc alatt készre sütjük. A szószhoz a kristálycukrot kis lángon melegítve karamellizáljuk, majd hozzákeverjük apró kis részletekben a tejszínt, a whiskey-t, a vajat és a sót. Lehúzzuk a tűzről, hogy hűljön egy keveset. A kész süteményt tányérokra borítjuk, és még melegen, a karamellszósszal leöntve szervírozzuk.

 


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.