Életforma.hu

GASZTRO

Fenséges rák, ponty és pisztráng receptek

Kínálatunk hétvégére, avagy az ünnepekre: Fogasszelet rákpörkölttel, Gyömbéres pontyfilé és Ropogós pisztráng édesköményes rákraguval.Érdemes kipróbálni!

HALÉTELEK

Fogasszelet rákpörkölttel

Hozzávalók: 1 kiló fogasfilé, 30 deka tengerirákfarok, 25 deka gomba, 1-1 nagyobb zöldpaprika és paradicsom, 1 közepes fej hagyma, 3 evőkanál olaj, 10 deka vaj, 2 gerezd fokhagyma, pirospaprika, 3 kanál liszt, só, őrölt bors.

Elkészítése: a fogasszeleteket sózzuk, borsozzuk, majd lisztben megforgatjuk, és a vajban szép pirosra sütjük. Az olajból, apróra vágott hagymából, piros- és zöldpaprikával, paradicsommal, fokhagymával a szokásos módon pörköltalapot készítünk, beletesszük a rákhúst, s jól összeforraljuk. A megsütött fogasszeleteket tálra helyezzük, és a rákpörkölttel körberakjuk. Párolt rizzsel vagy főtt burgonyával kínáljuk.

Gyömbéres pontyfilé

Hozzávalók: 80 deka filézett ponty, 1,5 deci tej, 10 deka liszt, 1 tojás, 1 mokkáskanál őrölt gyömbér, 1-1 kis fej sárgarépa és petrezselyemgyökér, 1 kis fej vöröshagyma, 1 db ecetes uborka, 1 db húsos zöldpaprika, 1 paradicsom, 1 teáskanál búzakeményítő, só, őrölt fekete bors, ízlés szerint cukor (vagy méz), pár csepp borecet, olaj a sütéshez.

Elkészítése: a filézett halat vékony csíkokra vágjuk, sózzuk, borsozzuk. A tojást habosra felverjük, hozzáadjuk a tejet és annyi lisztet, hogy a szokásosnál kissé sűrűbb palacsintatésztát kapjunk. Sóval, a gyömbér felével és őrölt fekete borssal ízesítjük. A sózott, borsozott halcsíkokat először lisztben megforgatjuk, majd a tésztamasszába mártjuk, és bő, forró olajban aranysárgára sütjük. A felesleges olajat leitatjuk. Serpenyőben 3 evőkanál olajon megpirítjuk a maradék gyömbért, rátesszük a finomra vágott vöröshagymát, az almareszelőn lereszelt zöldséget, valamint a nagyon apró kockákra vágott ecetes uborkát és zöldpaprikát. Fedő alatt, saját levében megpároljuk, majd amikor a ragu a zsírjára sült, beletesszük a kis kockákra vágott paradicsomot is. Együtt pirítjuk még 1 percig, sózzuk, majd a 3 evőkanál vízzel simára kevert keményítővel besűrítjük. Borecettel és kevés cukorral pikánsra fűszerezzük, felforraljuk, és ráöntjük a melegen tartott halcsíkokra. Párolt rizzsel kínáljuk.

Ropogós pisztráng édesköményes rákraguval

Hozzávalók: 80 deka pisztrángszelet, 20 deka vaj, 5 deci muskotályos bor, 1 kisebb fej hagyma, 1 csomag újhagyma, 25 deka rákfarok, 1 csomag snidling, 15 deka édeskömény.

Elkészítése: a halszeleteket megvajazzuk, sózzuk, borsozzuk, majd kivajazott sütőtálba tesszük, 1 deci borral megöntözzük, és lefedve ropogósra sütjük; melegen tartjuk. A vékonyan felszeletelt édesköményt, az apróra vágott újhagymát a borral puhára pároljuk, majd kivéve a zöldeket, a levet 15 deka vajjal krémes állagúvá dolgozzuk. Az elkészült mártáshoz hozzáadjuk a sütőedényben összegyűlt hallevet is, majd beleforgatjuk a konyhakész, felengedett rákhúst, az apróra vágott snidlinget, a puhára párolt újhagymát és édesköményt, és néhány percig még forraljuk. Rizzsel tálaljuk.


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.