SÜTŐTÖK PITE (amerikai pite)
Tésztához: 0,5 csésze (125 ml) vaj, 1 csésze (250 ml) porcukor, 1 tojás, 3 csepp vanília kivonat/, fél vaníliás cukor, 1,5 csésze (300 ml) liszt
A tojást a cukorral vaníliával és vajjal keverjük habosra, fakanállal keverjük hozzá a lisztet - de ne keverjük túl. Tegyük félre a hűtőbe., amíg elkészítjük a tölteléket.
Töltelékhez:
1 csésze (250 ml) főtt vagy sült sütőtök
háromnegyed csésze (180 ml) reszelt kókusz
0,5 csésze (125 ml) fehér vagy barna cukor
1 csipet őrölt szerecsendió
0,5 kávéskanál őrölt fahéj
negyed kávéskanál szegfűbors vagy ízlés szerint őrölt szegfűszeg
2 evőkanál (30 ml) olvasztott vaj
fél kávéskanál vanília kivonat/, fél vaníliás cukor
2 kissé felvert tojás
1 csésze (250 ml) forró tej
Egy tálban keverjük össze a sütőtököt, kókuszt és cukrot a fűszerekkel. Másik tálban keverjük össze a vajat, vaníliát, tojást és tejet. Keverjük a sütőtökös keverékhez.
Vajazzuk ki a pités tepsit (kerek, peremes általában hullámos szélű sütőforma), melegítsük elő a sütőt 190 fokra. A tésztát vegyük ki a hűtőből, nyújtsuk ki kilisztezett gyúródeszkán, tekerjük fel a sodrófára és helyezzük a sütőformába. Illesszük bele a tésztát a tepsibe és vágjuk le a fölösleges széleket késsel.
Öntsük a tölteléket a tésztaburokba és süssük 45-50 percig. Kihűlés után tetszés szerint díszíthetjük tejszínhabbal, kókuszreszelékkel.
SÜTŐTÖK-LEVES
2 csésze (500 ml) sült vagy puhára párolt sütőtök
2 csésze (500 ml) csirkehúslé vagy erőleves (jó kockából is)
1 csésze (250 ml) tej
1 csipet őrölt szerecsendió
Egynegyed kávéskanál őrölt szegfűszeg
2 evőkanál tökmagolaj (opcionális)
2 evőkanál tejszín
Fél csésze Tokaji szamorodni vagy sherry bor esetleg száraz fehérbor
ízlés szerint néhány csepp Tabasco szósz
Ha marad egy darab a sült tökből érdemes pürésíteni és máris felhasználható a krémleveshez.
Ha nyers sütőtökből készítjük, vágjuk kockára, kevés húslében pároljuk fedő alatt puhára és ezután pürésítsük a maradék húslevessel. Adjuk hozzá a tejet, bort és a többi hozzávalót, turmixoljuk vagy botturmixszal keverjük össze. Forraljuk fel és máris tálalható.
Tetejére szórhatunk pirított tökmagot vagy néhány csepp tökmagolajat.
Sütőtökös omlett
A sütőtökből azonban "rendes" ételek is készíthetők. Érdemes kipróbálni a következő omlettet, mert egyszerű elkészíteni, és az asztalon is nagyon szépen mutat.
Elkészítés:
Mossunk, hámozzunk meg egy fél kilónyi sütőtököt, távolítsuk el a magját. A belsejét vágjuk apró kockákra. Egy edényben forraljunk vizet pici sóval, és főzzük benne a tökdarabkákat kb. 5 percig. Öblítsük le hideg vízzel, és jól csöpögtessük le. Mossunk meg egy csokor snidlinget és vágjuk apróra. Verjünk fel 6 tojást 4 evőkanálnyi liszttel és kb. 1 dl tejjel. Adjuk hozzá a tököt és a snidlinget, majd sózzuk, borsozzuk.
Melegítsünk meg egy serpenyőben kb. 3 dkg vajat, öntsük bele a fenti keveréket. Süssük erős tűzön 2-3 percig úgy, hogy időnként lapos fakanállal vagy lapáttal emelgessük meg (nem szabad kevergetni!). Ha kellőképpen összeállt, óvatosan fordítsuk meg egészben, és ugyanígy süssük meg a másik oldalát is.
Tálaljuk egészben, körben feldíszítve zöldségfélékkel vagy tortaszelet alakúra vágva. Adhatunk hozzá bármilyen zöldsalátát. Más köretet nem igényel, mert a tök miatt igen laktató, ezért alkalmas meleg vacsorának vagy akár könnyű ebédnek is.