Életforma.hu

GASZTRO

Főzzünk ma egy kis "kínait"!

A kínai konyhaművészet, akárcsak az indiai, hat alap ízt használ: az édest, a savanyút, a sósat, a fűszereset, a pikánsat, és az erőset. Arányuknak mindig egyensúlyban kell lenniük.

Az ízesítésnél kiegészítésként mindig megtaláljuk a különféle kész szószokat és mártásokat, amelyek közül a szójaszósz a legfontosabb.

A főzésnél fontos szerep jut az előkészítésnek: az alapanyagokat a legtöbb ételhez nagyon finomra vagy csíkokra kell vágni keverésüket pedig szigorú előírások szabályozzák.

Azokat az alapanyagokat, melyeket nálunk nem lehet beszerezni, nyugodtan helyettesíthetjük mással.

Figyelem! A jó kínai étel titka a "dobva-rázás" sütéstechnika, melyre a wok edény a legmegfelelőbb, de a nem ragadós felületű serpenyők is kiválóak. A technika lényege, hogy először a sütőedényt forrósítjuk fel, majd kisebbre vesszük alatta a lángot, mielőtt az olajat beleöntjük. Ha az edény túlságosan forró, megég benne az olaj és ettől az ételnek is kozmás, olajos íze lesz, ráadásul oda is éghet. Az alapanyagok sütéséhez fokozatosan növeljük a hőfokot, de a sütés soha nem tarthat tovább 5-7 percnél. Ha túlfőzzük az ételt, elveszti ropogósságát, kellemes ízét és állagát.

Néhány alapreceptet válogattam, melyekhez a hozzávalók is könnyen beszerezhetők.

Erős - savanyú leves

Hozzávalók: 1,5 l csirke lé (leveskockából is készíthető), 5 dkg csíkokra vagy kockákra vágott, roston sült sertéshús, 5 dkg megtisztított garnélarák, 2-3 dkg szeletekre vágott bambuszrügy, 5 dkg sötét feketegomba (fafülgomba) 5 percig forrásban lévő vízben, majd csíkokra vágva, 2-3 szál fölkarikázott újhagyma, só ízlés szerint, 1 evőkanál cukor, fél kiskanál nátrium - glutamát (elhagyható), 1 kiskanál sötét szójaszósz, fél kiskanál világos szójaszósz, 1,5 evőkanál malátaecet vagy fehérecet, 1 kiskanál chili olaj vagy chili szósz, 1 negyed kiskanál szezámolaj, fél kiskanál száraz cherry, 1 db jól felvert tojás, 1 evőkanál kukoricaliszt, 2 evőkanál vízzel péppé keverve.

Elkészítés: Az alapanyagokat a tojás és a péppé kevert kukoricaliszt kivételével hozzáadjuk a csirke léhez, és lassú tűzön 4-5 percig főzzük. Óvatosan belekeverjük a péppé kevert kukorica lisztet, és újabb 2-3 percig forraljuk, amíg a még forró levesben szálakká fő szét. Azonnal tálaljuk.

Előkészítési idő: 20 perc

Főzési idő: 7-8 perc

Párolt kínai kel

Hozzávalók: fél csomag kínai kel, 100 g szalonna (vagy sonka), 2 szál zöldhagyma

Elkészítése: A kínai kel szárát eltávolítjuk, és a leveleket nagyobb darabokra vágjuk fel. A fehér szárat és a zöld leveleket szétválogatjuk, felmelegítünk 2 evőkanál olajat, majd hirtelen kisütjük benne a feldarabolt szalonna- vagy sonkaszeleteket. Hozzáadjuk a keldarabokat és a vizet, és kis lángon fedő alatt 5 percig pároljuk. Ezután hozzáadjuk a zöld leveleket is, a felvágott zöldhagymát és megsózzuk. Fedő alatt további 15-20 percig pároljuk.

Csirke szójaszószban

Hozzávalók: 6 zöldhagyma, gyömbér, 2 teáskanál bor, 1 teáskanál cukor, 2 evőkanál szójaszósz, 250 g csirkecomb

Elkészítése: A zöldhagymát, a gyömbért, a bort, a cukrot, a szójaszószt, 2 evőkanál vizet és 2 evőkanál olajat összekeverünk. A fűszereket a csirkecombokra szórjuk, és félretesszük. Előmelegített wokban összesütjük a csirkecombokat, míg enyhén aranysárgák nem lesznek. Hozzáadjuk a maradék pácot, majd összeforraljuk. Lassú tűzön 20 percig főzzük. Köretként koriandert vagy sárgarépát adjunk hozzá!

Jó étvágyat!


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.