Életforma.hu

GASZTRO

Gyors csokoládés sütemények

Az istenek eledelének nevezett kakaóbabból készült italok és ételek reneszánszukat élik. Leginkább közérzetjavító és hangulatjavító hatása ismeretes számunkra, de számos más tulajdonsága miatt is érdemes fogyasztani.

Egy igazi csokoládé recept

Különlegesen finom csokoládét kapunk, ha vízgőz felett felverjük két tojás sárgáját, majd folyamatos keverés mellett hozzáadunk 20 dkg 40-50 százalék kakaót tartalmazó, darabokra tördelt étcsokoládét. Ha felolvadt, adjunk hozzá 1 deciliter sűrű tejszínt, keverjük tovább, és ha édesen szeretjük, adjunk hozzá kevés finomított cukrot! A tűzről levéve kavarjuk egy kicsit, majd ha kihűlt, adjunk hozzá egy kupica jófajta konyakot! Öntsük kisebb csészékbe, és hűtsük be!

Csokoládérúd

Hozzávalók:

25 dkg porcukor, 3 tojás, 2 kanál kakaó, 1 Cera margarin, 10 dkg dió, 10 dkg mazsola, 1 csomag gumimacis cukor

Elkészítése:

Gőz felett sűrűre főzzük a margarinos-tojásos-porcukros-kakaós egyveleget. Belerakunk 1 fél tortalapot összetörve, a diót, a mazsolát, a gumimacis cukrot, és jól összekeverjük. 1 órára hűtőbe rakjuk.

Őzgerinc (sütés nélkül)

Hozzávalók:

25 dkg darált dió, 25 dkg porcukor, 2 tojásfehérje; a krémhez: 14 dkg vaj, 12 dkg porcukor, 2 tojássárgája, 4 szelet csokoládé vagy kakaó, 2 kanál méz

Elkészítése:

A diót, a porcukrot, a tojásfehérjét összegyúrjuk, majd téglalap alakúra kinyújtjuk. A krémet jól kikeverjük, a tésztára kenjük, és feltekerjük, mint a kalácsot.

Porcukorral beszórt őzgerincformába tesszük, és 1 napra a hűtőben tartjuk. Csokoládémázzal bevonjuk, mandulával megszurkáljuk.

Csokoládébomba

6 tojássárgáját kikeverünk 30 dkg porcukorral, 30 dkg Hera margarinnal, 1-2 evőkanál rummal vagy kevés rumaromával, 6 evőkanál kakaóval. Amikor már habos a krém, óvatosan hozzákeverjük a 6 tojás keményre vert habját, 2 csomag gömbölyű piskótát készítünk elő, és egy tálcára teszünk a krémből, majd befedjük a piskótával; erre ismét krémet, piskótát helyezünk. Kúp alakúra formázzuk! Másnap tejszínnel bevonva és olvasztott csokival díszítve tálaljuk.

Csokis muffin (12 db)

Hozzávalók:

10 dkg étcsokoládé, 10 dkg vaj, 2 tojás, 15 dkg cukor, 4 teáskanál baracklekvár, 3 evőkanál narancslé, 15 dkg liszt, fél teáskanál sütőpor

Elkészítése:

Megolvasztjuk az apróra vágott csokit és a vajat. A tojásokat a cukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk a lekvárt, a narancslevet és a langyos vajas csokit. A lisztet összekeverjük a sütőporral, és hozzákeverjük a tésztához. A masszát belekanalazzuk a muffinformákba, amelyeket szabadon rárakunk a sütőlapra. 175 fokon kb. 25 percig sütjük. (Csepy Denisa receptje)

Chocolate-chip cookies

Hozzávalók:

170 g puha vaj, 165 g barna kristálycukor, 1 tojás, 1 csomag vaníliás cukor, 210 g finomliszt, 1 kávéskanál sütőpor, csipetnyi só, 1 tábla főzőcsoki

Elkészítése:

A vajat összekeverem a cukorral, a tojással, a vaníliás cukorral. A liszthez hozzáadom a sütőport és a sót, és ezt lassanként beledolgozom a vajas masszába. A csokit öszszevágom kis kockákra, és ezt is hozzáadom. Sűrűbb masszát kapok, amelyet kanállal a sütőlapra rakok. Sütőpapíron 190 foknál 8-10 percig sütöm.

Csokigolyócskák

Hozzávalók:

22,5 dkg piskóta, 10 dkg étcsokoládé, 7,5 dkg margarin, 2 evőkanál tortadara, 2 evőkanál kakaó, 2 evőkanál porcukor

Elkészítése:

A piskótát szétmorzsoljuk, majd robotgéppel simára dolgozzuk. A csokoládét apróra tördeljük, és vízgőzben megolvasztjuk. Mély tálban a piskótát az olvasztott csokival és a margarinnal simára keverjük. A masszából kb. 30 golyót formálunk, melyeket az elkészített csokoládéba forgatunk. Tálalásig hűtőben tartjuk.

Évjáratos csokoládék

Ma már a jó minőségű csokoládék egy részénél is megkülönböztetnek évjáratokat, és ugyanúgy léteznek csokoládékóstoló szakemberek is, mint ahogyan borkóstolók. A meghatározó elemek: az egyedi receptúra, a termőhely megnevezése és az évjárat. Keserű csokoládé esetében hat-hét markánsan megkülönböztethető fajtáról szoktak beszélni.

Forrás: www.ujszo.com


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.