Egy igazi csokoládé recept
Különlegesen finom csokoládét kapunk, ha vízgőz felett felverjük két tojás sárgáját, majd folyamatos keverés mellett hozzáadunk 20 dkg 40-50 százalék kakaót tartalmazó, darabokra tördelt étcsokoládét. Ha felolvadt, adjunk hozzá 1 deciliter sűrű tejszínt, keverjük tovább, és ha édesen szeretjük, adjunk hozzá kevés finomított cukrot! A tűzről levéve kavarjuk egy kicsit, majd ha kihűlt, adjunk hozzá egy kupica jófajta konyakot! Öntsük kisebb csészékbe, és hűtsük be!
Csokoládérúd
Hozzávalók:
25 dkg porcukor, 3 tojás, 2 kanál kakaó, 1 Cera margarin, 10 dkg dió, 10 dkg mazsola, 1 csomag gumimacis cukor
Elkészítése:
Gőz felett sűrűre főzzük a margarinos-tojásos-porcukros-kakaós egyveleget. Belerakunk 1 fél tortalapot összetörve, a diót, a mazsolát, a gumimacis cukrot, és jól összekeverjük. 1 órára hűtőbe rakjuk.
Őzgerinc (sütés nélkül)
Hozzávalók:
25 dkg darált dió, 25 dkg porcukor, 2 tojásfehérje; a krémhez: 14 dkg vaj, 12 dkg porcukor, 2 tojássárgája, 4 szelet csokoládé vagy kakaó, 2 kanál méz
Elkészítése:
A diót, a porcukrot, a tojásfehérjét összegyúrjuk, majd téglalap alakúra kinyújtjuk. A krémet jól kikeverjük, a tésztára kenjük, és feltekerjük, mint a kalácsot.
Porcukorral beszórt őzgerincformába tesszük, és 1 napra a hűtőben tartjuk. Csokoládémázzal bevonjuk, mandulával megszurkáljuk.
Csokoládébomba
6 tojássárgáját kikeverünk 30 dkg porcukorral, 30 dkg Hera margarinnal, 1-2 evőkanál rummal vagy kevés rumaromával, 6 evőkanál kakaóval. Amikor már habos a krém, óvatosan hozzákeverjük a 6 tojás keményre vert habját, 2 csomag gömbölyű piskótát készítünk elő, és egy tálcára teszünk a krémből, majd befedjük a piskótával; erre ismét krémet, piskótát helyezünk. Kúp alakúra formázzuk! Másnap tejszínnel bevonva és olvasztott csokival díszítve tálaljuk.
Csokis muffin (12 db)
Hozzávalók:
10 dkg étcsokoládé, 10 dkg vaj, 2 tojás, 15 dkg cukor, 4 teáskanál baracklekvár, 3 evőkanál narancslé, 15 dkg liszt, fél teáskanál sütőpor
Elkészítése:
Megolvasztjuk az apróra vágott csokit és a vajat. A tojásokat a cukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk a lekvárt, a narancslevet és a langyos vajas csokit. A lisztet összekeverjük a sütőporral, és hozzákeverjük a tésztához. A masszát belekanalazzuk a muffinformákba, amelyeket szabadon rárakunk a sütőlapra. 175 fokon kb. 25 percig sütjük. (Csepy Denisa receptje)
Chocolate-chip cookies
Hozzávalók:
170 g puha vaj, 165 g barna kristálycukor, 1 tojás, 1 csomag vaníliás cukor, 210 g finomliszt, 1 kávéskanál sütőpor, csipetnyi só, 1 tábla főzőcsoki
Elkészítése:
A vajat összekeverem a cukorral, a tojással, a vaníliás cukorral. A liszthez hozzáadom a sütőport és a sót, és ezt lassanként beledolgozom a vajas masszába. A csokit öszszevágom kis kockákra, és ezt is hozzáadom. Sűrűbb masszát kapok, amelyet kanállal a sütőlapra rakok. Sütőpapíron 190 foknál 8-10 percig sütöm.
Csokigolyócskák
Hozzávalók:
22,5 dkg piskóta, 10 dkg étcsokoládé, 7,5 dkg margarin, 2 evőkanál tortadara, 2 evőkanál kakaó, 2 evőkanál porcukor
Elkészítése:
A piskótát szétmorzsoljuk, majd robotgéppel simára dolgozzuk. A csokoládét apróra tördeljük, és vízgőzben megolvasztjuk. Mély tálban a piskótát az olvasztott csokival és a margarinnal simára keverjük. A masszából kb. 30 golyót formálunk, melyeket az elkészített csokoládéba forgatunk. Tálalásig hűtőben tartjuk.
Évjáratos csokoládék
Ma már a jó minőségű csokoládék egy részénél is megkülönböztetnek évjáratokat, és ugyanúgy léteznek csokoládékóstoló szakemberek is, mint ahogyan borkóstolók. A meghatározó elemek: az egyedi receptúra, a termőhely megnevezése és az évjárat. Keserű csokoládé esetében hat-hét markánsan megkülönböztethető fajtáról szoktak beszélni.
Forrás: www.ujszo.com