Életforma.hu

GASZTRO

Gyors és olcsó vendégváró sütemények

Pénztárcakímélők és nagyon finomak! A vasárnapi és ünnepi alkalmak kedvencei is lehetnek: kókuszos tallér, almás-mazsolás süti, citromkocka és szezámmagos apróságok. Jó étvágyat!

Kókuszos tallér

Hozzávalók

1 tojásfehérje, 20 dkg porcukor, 4 evőkanál liszt, 20 dkg kókuszreszelék.

Elkészítése

Tegyük egy nagyobb keverőtálba a tojásfehérjét, majd elektromos habverővel, magas fokozaton kezdjük el felverni. Ha már habosodik, kis adagokban szórjuk hozzá a cukrot, majd addig verjük, míg kemény és masszív hab nem lesz belőle. Kanalazzuk hozzá a lisztet és a kókuszreszeléket is miután kis fordulatra kapcsoltuk a habverőt, és óvatosan dolgozzuk össze.

Tegyünk egy sütőlemezre sütőpapírt, majd kanalazzunk egymás mellé a kókuszos masszából. Vizes kanállal lapítsuk el, majd tegyük előmelegített sütőbe, és 160 fokon süssük körülbelül 15 percig. Ha már a tallérok kezdenek aranysárgára pirulni, vegyük ki a sütőből, és helyezzük egy rácsra, hogy kihűljön. A kellően kihűlt süteményt tehetjük jól záródó öblös üvegekbe vagy szép dobozba is, ha nem fogy el azonnal. A tallérokat meg is bolondíthatjuk, ha olvasztott ét- vagy tejcsokoládéba mártjuk őket.

Szezámmagos sütemény

2 evőkanál mézet, 4 evőkanál teljes kiőrlésű lisztet, 2 csésze zabpelyhet, fél csésze hidegen sajtolt olajat, 3 evőkanál szezámmagot, 1 kiskanál őrölt fahéjat (vagy ánizst) összekeverünk. Egy jénai tálat zsírpapírral kibélelünk, ebbe belesimítjuk a masszát. Előmelegített sütőben 25 percig sütjük.

Citromos kocka

Hozzávalók

25 dkg vaj, 1 zöldcitrom, 30 dkg búzaliszt, 3 teáskanál sütőpor, 1 csomag vaníliás pudingpor, 25 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 3 evőkanál rum, 4 db tojás. A mázhoz: 2 zöldcitrom, 20 dkg porcukor.

Elkészítése

Tegyük egy keverőtálba a lisztet, keverjük hozzá a sütőport, a cukrot, a vaníliás cukrot és a vaníliás pudingport. Olvasszuk fel a vajat, keverjük hozzá a rumot, a zöldcitrom lereszelt héját és kifacsart levét, valamint a tojásokat. Állandó kevergetés mellett csorgassuk a folyékony anyagokat a lisztes keverékhez, majd elektromos habverővel keverjük egy percig. Kenjünk ki vajjal és szórjunk meg liszttel egy közepes méretű tepsit, majd öntsük bele a citromos tésztát.

Simítsuk el egyenletesre a tetejét, majd tegyük előmelegített sütőbe, és 150 fokon süssük 25-30 percig. Mielőtt kivennénk a sütőből, szúrjuk meg a tésztát fogvájóval, és ha már nem ragad rá, biztosak lehetünk, hogy átsült a süteményünk. Ha elkészült, tegyük rácsra, és hagyjuk kihűlni. A mázhoz reszeljük le az alaposan megmosott zöldcitrom héját, majd facsarjuk ki a levét. Tegyük a porcukrot egy keverőtálba, öntsük hozzá a citrom levét és a lereszelt héját. Habverővel keverjük 4-5 percig, míg sűrű máz nem lesz belőle. Csorgassuk a már kihűlt sütemény tetejére, lapátkanállal simítsuk el egyenletesre, és várjunk egy órát, hogy megdermedjen. Vágjuk egyforma kockákra a süteményt, tálalásnál málnával és szederrel dekoráljuk.

Almás-mazsolás sütemény

Hozzávalók

5 dkg vaj, 10 dkg búzaliszt, 1 teáskanál sütőpor, 1 teáskanál mézeskalácsfűszer-keverék, 5 dkg barnacukor, 1 maréknyi mazsola, 1 db alma, 1 db tojás, 1 evőkanál tej, csipetnyi só.

Elkészítése

Tegyük a lisztet, a sütőport, a sót, a cukrot, a mazsolát és a mézes fűszerkeveréket egy keverőtálba, vágjuk bele apróra a vajat, majd kezünkkel jól morzsoljuk szét. Adjuk hozzá a tojást, a kis kockára felvágott almát és a tejet, majd fakanállal dolgozzuk össze.

Tegyünk sütőpapírt egy sütőlapra, majd evőkanállal a tésztából merjünk egymás mellé diónyi halmokat. Tegyük a sütőlapot előmelegített sütőbe, és 160 fokon süssük 20-25 percig. Ha elkészült, szedjük át egy rácsra, szórjuk meg porcukorral, és hagyjuk kihűlni.

Forrás: www.ujszo.com


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.