Életforma.hu

GASZTRO

Hagymás-cukkinis palacsinta batyu

Némi kézügyesség is szükséges ennek az ételnek a tökéletes kivitelezéséhez, de a látvány és az íz megéri a fáradtságot. Különleges recept, de mindenkinek ízleni fog ez a sós palacsinta variáció.

Hozzávalók 8-10 személyre:

Hagymás-cukkinis töltelék

3 db közepes fej vöröshagyma
1 db póréhagyma
2 csokor medvehagyma
4 gerezd fokhagyma
2 közepesen nagy cukkini
2 csokor petrezselyemzöld
40 dkg bacon
500 ml főzőtejszín
5 evőkanál krémsajt
40 dkg füstölt sajt
fehér bors
szerecsendió

Elkészítés:

Előkészületek: a hagymaféléket és a petrezselymet felvágni/felaprítani, a cukkiniket és a sajtot lereszelni, a bacont felaprítani

Kevés olajon pirítsuk üvegesre a vöröshagymát és a póréhagymát, majd adjuk hozzá a bacon darabkákat és a petrezselyemzöld felét. Ha már kissé megpirultak, akkor adjuk hozzá a cukkinireszeléket és jól forgassuk össze a hagymás-baconos alappal. Ha ezzel elkészültünk, akkor lassan öntsük hozzá a főzőtejszínt és folyamatosan kevergessük. Főzés közben adjuk hozzá a krémsajtot, a reszelt, füstölt sajtot, a medvehagymát, a fokhagymát, a petrezselyemzöld másik felét és a fűszereket. Gyakori kevergetés mellett főzzük, amíg elég sűrű nem lesz a massza, majd hagyjuk egy kicsit kihűlni, mielőtt a palacsintába töltenénk.


Sós palacsinta

500 g liszt
6 db tojás
1 liter tej
4 evőkanál szódavíz
só (2 evőkanál)
olaj a sütéshez

Elkészítés:

Keverjük össze a tojásokat a tejjel és a sóval. Fokozatosan adjuk hozzá a lisztet, és keverjük addig, míg nem kapunk egy sima, csomómentes folyékony tésztát; végül öntsük bele a szódavizet is. Teflonos serpenyőben, olaj hozzáadásával, megtartva a magas hőfokot süssük ki a palacsinták mindkét oldalát.


Tálalás

A palacsintákat töltsük meg a hagymás-cukkinis masszával a következőképpen:

1. Készítsünk elő fogpiszkálókat (palacsintánként kb. 4-5 darabot).
2. Helyezzünk a palacsinta közepére 1-2 evőkanálnyi masszát, majd óvatosan, hajtogassuk középre/fogjuk össze a palacsinta szélét, mintha "csomagolnánk", batyut készítenénk.
3. Tűzdeljük meg több oldalról a batyunkat fogpiszkálóval, hogy stabilan megmaradjon.
4. Végül, ráadásként, húzzunk a batyunkra vékony, fonott, füstölt sajtot (készen kapható) és díszíthetjük még metélőhagymával.


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.