Közvetlenül felhasználás előtt daráljunk, s ha gyakran sütünk mákosat, érdemes beszerezni egy kézi darálót. Egyébként az univerzális aprítógép vagy a kitisztított elektromos kávédaráló is kiválóan megfelel a célnak.Vászonzacskóban, száraz helyen, akár egy évig is megőrzi minőségét, ám többéves tárolást nem visel el - íze avassá válik, és molyok telepednek meg benne.
Mákos muffin
Hozzávalók 24 db-hoz: 24 dkg liszt, 1 tasak sütőpor, 4 tojás, 30 dkg margarin, 25 dkg cukor, 20 dkg darált mák, kevés őrölt fahéj, 6 ek. lekvár (meggy vagy málna), 1 tasak vaníliás cukor.
Elkészítése: A margarint habosra keverjük a cukorral, a vaníliás cukorral, a tojások sárgájával és a lekvárral. (Ízlés szerint reszelhetünk bele egy kis citromhéjat is.) A lisztben elkeverjük a sütőport, a mákot és a fahéjat. A mákos masszába forgatjuk a lisztes keveréket, végül beleforgatjuk a felvert tojásfehérjéket is. Muffin formákba kanalazzuk, és előmelegített sütőben, közepes hőmérsékleten kb. 15-20 perc alatt megsütjük. Vaníliás porcukorral meghintve tálaljuk.
Mákos piskótalap
Elkészítés: 5 tojássárgáját 8 dkg cukorral krémesre kikeverünk. A fehérjéket 8 dkg cukorral kemény habbá verjük, és a krémhez adjuk. Apránként beleforgatunk 15 dkg darált mákkal elvegyített 12-13 dkg lisztet, és előmelegített sütőben, 175 fokon kb. 35 percig sütjük.
Lekvárral, vanília - vagy csoki krémmel, pudinggal tölthetjük.
Mákparfé
Hozzávalók: 1 citrom, 3 dl tej, 20 dkg darált mák, 15 dkg cukor, 3 tojássárgája, 3 dl tejszín; az öntethez: 40 dkg vegyes gyümölcs (mélyhűtött vagy konzerv is lehet), 1 dl vörösbor, 30 dkg lekvár.
Elkészítése: A tejet felforraljuk, és belekeverjük a reszelt citromhéjat, a mákot, a cukrot és 5 perc alatt sűrűre főzzük. Hűlni hagyjuk, majd beledolgozzuk a tojás sárgákat és a tejszínből vert kemény habot. A masszát egy hideg vízzel kiöblített vagy fóliával kibélelt formába simítjuk, és 4-5 órára mélyhűtőbe tesszük. A gyümölcsöket vagy a befőttet levével együtt 1-2 percig főzzük a borban, hozzáadjuk a lekvárt, és összerázogatva 2 percig forraljuk. A hűtőből kivett formát meleg vízbe mártjuk és tálcára borítjuk a parfét. Meleg késsel szeletekre vágjuk és a gyümölcsös mártással azonnal tálaljuk.
Jó étvágyat!