Életforma.hu

GASZTRO

Háromfogás:Retekleves Csirkemell zöldségekkel Mandulakeksz

Egészséges háromfogásos menüt ajánlunk mára. Talán minden van otthon, ami a mai ebédhez szükséges. Finom lesz! A háromfogás:Retekleves, Csirkemell zöldségekkel és Mandulakeksz

Retekleves

Hozzávalók: 40 dkg sörretek, 2 evőkanál extra szűz olívaolaj, 1 szál sárgarépa, 2 ág kakukkfű, csipetnyi szerecsendió, 1 db zöldségleves kocka, 1 evőkanál liszt, fél maréknyi apró tészta, 1 csokor petrezselyem zöldje, 1 gerezd fokhagyma, só, darált bors.

Elkészítése: Egy fazékban forrósítsuk fel az olíva olajat, majd tegyük bele a finomra összevágott fokhagymát, pirítsuk fél percig, utána tegyük hozzá a felkockázott sárgarépát és a meghámozott, kockára vágott retket is. Dobjuk rá a kakukkfű ágat, fűszerezzük szerecsendióval, kevés darált borssal, ízesítsük sóval és a leveskockával.

Közepes lángon, fedővel lefedve pároljuk öt percig, majd szórjuk meg liszttel, keverjük össze és öntsük fel másfél-két liter vízzel. Főzzük negyed órán keresztül, majd tegyük bele az apró levestésztát is. További öt perc főzés után keverjük bele az összevágott petrezselyem zöldjét, majd forrón tálaljuk leveses tálakba. Pár evőkanál tejszínnel vagy tejföllel tehetjük levesünket még krémesebbé.

Csirkemell zöldségekkel

Hozzávalók: 20 dkg csirkemell, 1 db karalábé, 1 db cukkini, 2 szál sárgarépa, 1,5 dl tejszín, 10 dkg spenótlevél, vagy mángold, darált bors, 1 teáskanál étkezési keményítő, só, 2 evőkanál zsemlemorzsa, 1 evőkanál parmezán sajt, 1 csokor petrezselyem, 2 evőkanál hidegen sajtolt olívaolaj.

Elkészítése: Vágjuk a csirkehúst ujjnyi csíkokra, tegyük egy kis tálba, szórjunk rá egy teáskanálnyi keményítőt, majd keverjük jól össze.

Forrósítsuk fel az olívaolajat egy nagy serpenyőben, tegyük bele a keményítővel összekevert húscsíkokat, és erős lángon pirítsuk meg. Ha a húsdarabok szélei pirulni kezdenek, tegyük hozzá a falatnyi darabokra felvágott zöldségeket, és közepes lángon pirítsuk még további 4-5 percig. Sóval, darált borssal, ízesítjük, majd öntsük fel a tejszínnel, tegyük bele az összevágott petrezselyem zöldjét és forraljuk jól össze. Öntsük az egészet tűzálló üvegedénybe, szórjunk a tetejére zsemlemorzsát és reszelt parmezán sajtot, majd sütőben, 150 fokon, 20 perc alatt pirítsuk aranysárgára

 Mandulakeksz

 Hozzávalók: 1 egész tojás, 10 dkg porcukor, 1 teáskanál sütőpor, 20 dkg őrölt, héj nélküli mandula, 1 teáskanál mandula likőr, csipetnyi só.

Elkészítése: Üssük a tojást egy keverőtálba, adjuk hozzá a porcukrot, a darált mandulát, a mandulalikőrt, csipetnyi sót és a sütőport. Dolgozzuk az egészet egy sűrű masszává, majd tegyük hűtőszekrénybe legalább fél órára. Formázzunk a tésztából diónyi golyókat, majd tegyük egymás mellé egy sütőpapírral lefedett sütőlemezre. Hagyjuk közöttük elegendő helyet, mert a sütemény sütés közben kétszeresére terebélyesedhet. A golyók tetejébe szúrhatunk szeletelt mandulát. Süssük meg előmelegített sütőben 150 fokon, kb. 15-20 percig. Ha elkészült, óvatosan szedjük át egy rácsra, és hagyjuk kihűlni. A héjas mandulát pár percre forrásban lévő vízbe dobjuk, így kihűlés után könnyen le tudjuk húzni a héját. Ebből, vagy a szeletelt mandulából is könnyen készíthetünk darált mandulát.

Jó étvágyat!

Forrás: www.ujszo.com


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.