Életforma.hu

GASZTRO

Házi túrós rétes

Akár a délutáni kávé vagy tea mellé, akár kedves vendégeinknek kínáljuk, ezekkel az ínycsiklandó rétesekkel biztos sikert arathatunk. Ha a tészta házi elkészítéséhez nincs elég időnk, mirelit leveles tésztát vagy réteslapot is használhatunk.

Hozzávalók: (kb. 16-20 darabhoz)

12 dkg vaj vagy margarin, 25 dkg liszt, csipetnyi só, 4 tojás sárgája, 2 egész tojás, 75 dkg tehéntúró, 10 dkg mazsola, 2 evőkanál sárgabaracklikőr, vagy rum, 20 dkg cukor, 1 citrom reszelt héja, 1 dkg étkezési búzakeményítő, 10 dkg zsemlemorzsa, 1-2 evőkanál porcukor.

Elkészítés:

Tészta: 2 dkg vajat megolvasztunk. A lisztet a sóval, nagyobb tálba szitáljuk, közepébe mélyedést nyomunk. Beleteszünk 2 tojás sárgáját és beleöntjük az olvasztott vajat. Középről kezdve, robotgéppel összekeverjük, közben lassan hozzáöntünk 1/8 dl langyos vizet. Addig keverjük, amíg a tészta a tál oldaláról egy darabban elválik. Kézzel tovább gyúrjuk, közben időnként a gyúródeszkához csapkodjuk, hogy selymesen puha legyen. Cipót formálunk belőle, majd forró vízzel kiöblített tállal leborítjuk, és 1 órán át pihentetjük.

Töltelék: A túrót szétnyomkodjuk (ha házi készítésű, akkor szitán át lecsepegtetjük). A mazsolát a likőrbe vagy a rumba áztatjuk,. A cukrot 3 dkg puha vajjal, az egész tojások sárgájával, és a citrom reszelt héjával sűrű krémmé keverjük. Hozzáadjuk atúrót, a mazsolát és a keményítőt. Jól összekeverjük, majd belevegyítjük a kemény habbá vert tojásfehérjét. A maradék vajat megolvasztjuk és kihűtjük.

A tésztát liszttel meghintett nagyméretű konyharuhán, vagy abroszon 55x70 cm-es vékony lappá nyújtjuk és lisztezett kézzel kihúzzuk. Kevés vajjal megkenjük, majd körben 4 cm-es sávot kihagyva meghintjük zsemlemorzsával. A tölteléket a réteslap felére simítjuk, de az üres sávot kihagyjuk. A konyharuha segítségével a tésztát a keskenyebbik oldalánál fogva, a töltelékkel megkent felétől kezdve óvatosan feltekerjük, és sütőpapírral kibélelt tepsire csúsztatjuk úgy, hogy a hosszanti, üres széle alulra kerüljön. A végeket a rétes alá hajtjuk.

A rétest megkenjük vajjal, majd előmelegített sütőben 225 fokon (gáztűzhelynél 4-es fokozaton) 30-40 percig sütjük. Közben egyszer-kétszer megkenjük a maradék vajjal. A sütési idő vége felé a tetejét sütőpapírral betakarjuk, hogy meg ne égjen. Éles késsel felszeleteljük, porcukorral meghintjük, és melegen tálaljuk.

Tipp: A hagyományos házi rétestészta sikeréhez fontos, hogy az átszitált liszt finom és száraz, a vaj pedig kemény, édes és zsíros legyen. Ellenkező esetben rétesünk szakadozni fog.

A rétestésztát mindig hideg kézzel nyújtjuk!

Idő: másfél óra,( darabonként 270 kalóriát tartalmaz)


Hogyan élvezd az édességeket anélkül, hogy szabotálnád a diétád?

Hogyan élvezd az édességeket anélkül, hogy szabotálnád a diétád? 

  Sokan úgy vélik, hogy a diéta és az édesség fogyasztása kizárják egymást. Gyakran hallani, hogy akik odafigyelnek a táplálkozásukra, le kell hogy mondjanak a cukorról és a csokoládéról. 
Hús nélkül is teljes az élet? A vegetáriánus életmód mögött

Hús nélkül is teljes az élet? A vegetáriánus életmód mögött 

Az utóbbi években tapasztalható növekvő érdeklődés a húsmentes táplálkozás iránt, ami részben etikai, részben pedig egészségügyi megfontolásokból fakad.
Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.