Életforma.hu

GASZTRO

Így készül a hagyományos vargabéles

Vajon kinek jutott eszébe, hogy a túrós rétest felturbózza némi cérnametélt hozzáadásával? Pontos nevet sajnos nem tudunk mondani, mindenesetre az biztos, hogy az ötlet székely eredetű. Bárki is volt a megalkotója, köszönettel tartozunk neki!

Mi magyarok imádjuk a túróval készült édességeket, gondoljunk csak a Túró Rudira, mely abszolút nemzeti kincsnek számít. Vagy itt van példának okáért a vargabéles, mely tulajdonképpen egy túros tészta réteslapba csomagolva. Viszonylag egyszerűen elkészíthető és a mazsola bizony kötelező hozzávalónak számít. Jöhet a pontos recept?

Hagyományos vargabéles
(Fotó: Depositphotos)
Hozzávalók:

1 csomag réteslap

50 dkg kg túró

15 dkg mazsola

25 dkg vaj

20 dkg porcukor

30 dkg finommetélt tészta

5 tojás

1 citrom

1 rúd vanília

5 dl tejföl

Elkészítés:

A finommetéltet sós vízben kifőzzük. A túrót szitán áttörjük. A vajat a tojások sárgájával és a porcukorral együtt kikeverjük. Aztán hozzáadjuk a túrót és a tejfölt is. Reszelt citromhéjjal, mazsolával és a kikapart vaníliával ízesítjük. Belekeverjük a megfőtt finommetéltet. A tojásfehérjékből egy csipet sóval kemény habot verünk, majd ezt is óvatosan hozzáforgatjuk a túrós-tejfölös tésztához. Egy tepsit kivajazunk, majd kibéleljük a réteslap felével. Beleöntjük az elkészített masszát, majd a tetejére helyezzük a réteslap másik felét. Kevés olvasztott vajjal meglocsoljuk, majd közép meleg sütőben 25-30 perc alatt készre sütjük.

Ez is érdekelhet:

Stíriai metélt mazsolával

Túrógombóc a nagyi receptje szerint

 

 


Hogyan élvezd az édességeket anélkül, hogy szabotálnád a diétád?

Hogyan élvezd az édességeket anélkül, hogy szabotálnád a diétád? 

  Sokan úgy vélik, hogy a diéta és az édesség fogyasztása kizárják egymást. Gyakran hallani, hogy akik odafigyelnek a táplálkozásukra, le kell hogy mondjanak a cukorról és a csokoládéról. 
Hús nélkül is teljes az élet? A vegetáriánus életmód mögött

Hús nélkül is teljes az élet? A vegetáriánus életmód mögött 

Az utóbbi években tapasztalható növekvő érdeklődés a húsmentes táplálkozás iránt, ami részben etikai, részben pedig egészségügyi megfontolásokból fakad.
Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.