Életforma.hu

GASZTRO

Igyunk, de milyet? Bor kisokos – 1. rész

Vége a nyárnak és vele a fröccs szezonjának is, elérkezett a testesebb borok ideje. A szüret javában tart a hazai borvidékeken, az ősz jellemzően borozós időszak. Ha még csak most ismerkedsz a borokkal, szívesen kísérleteznél, megismernél néhány fajtát, picit segítünk eligazodni. Sorozatunk első részében a fehérborokat mutatjuk be.

CHARDONNAY

A Chardonnay a francia Burgundia régiójából származik, ott Fehér Burgundia néven ismerik. Nem csak Magyarországon, a világ minden táján ismert és nagyon kedvelt szőlőfajta. Jellemzően a száraz, közepesen testes borok közé tartozik, közepes savassággal és alkohol tartalommal. Ízvilága igazán változó jegyeket mutat: az almától és a citromtól a papaya és az ananászig terjednek, tölgyfában érleléskor vanília jegyeket is mutatnak. Kitűnő választás lehet halakból, szárnyasokból készített ételekhez, valamint friss sajtok mellé.

Neked melyik a kedvenced? (Fotó: Pixabay)

 

CSERSZEGI FŰSZERES

Kimondottan magyar nemesítésű fajta. 1960 óta tartozik az államilag elismert szőlőfajták közé, az Irsai Olivér és a piros tramini szőlőfajtákból keresztezte Bakonyi Károly szőlőnemesítő Cserszegtomajon. Innen a név is. Megfelelő időben szüretelt termésének bora muskotályos illatú, fűszeres zamatú, harmonikus savtartalmú, Virágos, parfümös jegyei alapján könnyű felismerni. Csirke és pulykahúsból készült ételek mellé ajánlott.

FURMINT

Egyes nyelvészek úgy tartják, a „furmint” francia eredetű szó, a latin „frumentum” szóból származhat, amely „gabonát” jelent. Ez utalhat a bor színére is. Egyes források szerint elképzelhető, hogy a szőlőt a 13. században IV . Béla király uralkodása alatt hozták Magyarországra. Érdekesség még, hogy Magyarországon kívül a Krím környékén ültetik, ahol a termelők arra törekedtek, hogy elkészítsék saját Tokaji-változatukat. Testes, száraz bor, a ismertebb tokaji desszertborok fő szőlője. Idehaza leginkább a Tokaj-Hegyalja borvidéken termesztik. Szárnyas ételek, például kacsa mellé tökéletes választás.

HÁRSLEVELŰ

Régi magyar szőlőfajta, ennek köszönhetően szinte az összes borvidéken termesztik, de leginkább Tokaj-hegyalján és a Villány-Siklósi borvidéken. Gyümölcsös, nagyon szép illatú, amelyben nevéhez illetően a hársfavirág, hársméz dominál. Enyhén fűszeres zamatú. Fehér bor lévén a hárslevelű is inkább szárnyasokhoz ajánlott, úgymint a pulyka vagy a csirke, de párolt zöldsége mellé is kiváló kísérő lehet.

IRSAI OLIVÉR

Az egyik legkedveltebb magyar nemesítésű szőlőfajta, az utóbbi években vált nagyon népszerű borrá. A szőlőfajtát 1930-ban keresztezték a Csabagyöngye és a Pozsonyi fehér szőlőfajtából. A nemesítő, Kocsis Pál, barátja Irsai József fiáról, Irsai Olivérről nevezte el. Száraz bor, nem túl testes, azonban rendkívül illatos és könnyű ízvilággal rendelkezik. Bármilyen szárnyas és hal fogás mellé ajánlott, de lágy sajtok mellé is csodálatos kísérőként tud szolgálni.

JUHFARK

Sokan ősi magyar fajtának tekintik, mások szerint eredete máig vitatott. Szinte egyetlen termőhelyhez, Somlóhoz köthető fajta. Nagyon karakteres, egyedi ízvilággal rendelkező bor. Sertéshúsos ételekhez ajánlott.

MUSKOTÁLY

Az édes és illatos borok kedvelőinek ajánlott szőlőfajta. Az egyik legrégebbi szőlőfajta, de nem csak borként, csemegeszőlőként is igen kedvelt. Az egyes termőterületeken, országokban a fajta nevei annyira változatosak, hogy gyakran nehéz azonosítani. Franciaországban Muscat Blanc és Muscat d'Alsace, Olaszországban Moscato Bianco, Spanyolországban Moscat, Portugáliában Moscatel, Görögországban Muskuti, Ausztráliában Brown Muscat, Magyarországon sárga muskotály, illetve muscat lunel neveken ismerik. Sütemények, desszertek mellé válasszuk. 

(Fotó: Pixabay)

 

RIZLING

A rizling német eredetű világos héjú, aromás szőlő, amely - ha a legfőbb borkritikusok többségének hinnénk - a világ legfinomabb fehérborszőlő-fajtája. A rizling szőlő egészen más helyet foglal el a borvilágban, mint az olyan nagyszerű szőlő, mint például a már említett Chardonnay. A rizling feltűnően hiányzik Franciaország , Spanyolország és Olaszország borvidékeiről . Rajongótábora kisebb, idehaza is. Magyarországon főleg a Badacsonyban és a móri borvidéken kedvelt fajta. A rizling alkoholtartalom tekintetében is sokoldalú fajta. A klasszikus, félédes kategóriákban palackozott német borok alkoholtartalma sokszor a 8 százalékot sem éri el, míg az újabb keletű száraz stílus jegyében fogant rizlingek akár 12 százaléknyi alkohollal is rendelkezhetnek. Előételekhez és halas fogásokhoz ajánlott.

SAUVIGNON BLANC

A Sauvignon Blanc , amelyet „saw vee nyon blahnk” vagy „blahn” néven emlegetnek, ha megpróbálja utánozni a franciákat, a világ egyik legnépszerűbb fehérbora. Zöld héjú szőlőből készül, amely különféle éghajlati viszonyok között nőhet, és így sokféle borokat állíthatnak elő belőle. A Sauvignon lehet ropogós, füves, lédús és citrusos, amely jegyek mindig kifejezik a védjegy savasságát. Frissítő, könnyen beazonosítható száraz, ropogós, magas savtartalmú bor. Csirkéhez, halhoz, spárga ételekhez, salátákhoz, rákhoz, valamint könnyű, lágy sajtok mellé fogyasztandó.

Cikksorozatunk második részében a vörösborokkal fogunk foglalkozni, melyhez szintén adunk némi útmutatást, mely borokat milyen pohárból érdemes fogyasztani.


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.