CHARDONNAY
A Chardonnay a francia Burgundia régiójából származik, ott Fehér Burgundia néven ismerik. Nem csak Magyarországon, a világ minden táján ismert és nagyon kedvelt szőlőfajta. Jellemzően a száraz, közepesen testes borok közé tartozik, közepes savassággal és alkohol tartalommal. Ízvilága igazán változó jegyeket mutat: az almától és a citromtól a papaya és az ananászig terjednek, tölgyfában érleléskor vanília jegyeket is mutatnak. Kitűnő választás lehet halakból, szárnyasokból készített ételekhez, valamint friss sajtok mellé.
CSERSZEGI FŰSZERES
Kimondottan magyar nemesítésű fajta. 1960 óta tartozik az államilag elismert szőlőfajták közé, az Irsai Olivér és a piros tramini szőlőfajtákból keresztezte Bakonyi Károly szőlőnemesítő Cserszegtomajon. Innen a név is. Megfelelő időben szüretelt termésének bora muskotályos illatú, fűszeres zamatú, harmonikus savtartalmú, Virágos, parfümös jegyei alapján könnyű felismerni. Csirke és pulykahúsból készült ételek mellé ajánlott.
FURMINT
Egyes nyelvészek úgy tartják, a „furmint” francia eredetű szó, a latin „frumentum” szóból származhat, amely „gabonát” jelent. Ez utalhat a bor színére is. Egyes források szerint elképzelhető, hogy a szőlőt a 13. században IV . Béla király uralkodása alatt hozták Magyarországra. Érdekesség még, hogy Magyarországon kívül a Krím környékén ültetik, ahol a termelők arra törekedtek, hogy elkészítsék saját Tokaji-változatukat. Testes, száraz bor, a ismertebb tokaji desszertborok fő szőlője. Idehaza leginkább a Tokaj-Hegyalja borvidéken termesztik. Szárnyas ételek, például kacsa mellé tökéletes választás.
HÁRSLEVELŰ
Régi magyar szőlőfajta, ennek köszönhetően szinte az összes borvidéken termesztik, de leginkább Tokaj-hegyalján és a Villány-Siklósi borvidéken. Gyümölcsös, nagyon szép illatú, amelyben nevéhez illetően a hársfavirág, hársméz dominál. Enyhén fűszeres zamatú. Fehér bor lévén a hárslevelű is inkább szárnyasokhoz ajánlott, úgymint a pulyka vagy a csirke, de párolt zöldsége mellé is kiváló kísérő lehet.
IRSAI OLIVÉR
Az egyik legkedveltebb magyar nemesítésű szőlőfajta, az utóbbi években vált nagyon népszerű borrá. A szőlőfajtát 1930-ban keresztezték a Csabagyöngye és a Pozsonyi fehér szőlőfajtából. A nemesítő, Kocsis Pál, barátja Irsai József fiáról, Irsai Olivérről nevezte el. Száraz bor, nem túl testes, azonban rendkívül illatos és könnyű ízvilággal rendelkezik. Bármilyen szárnyas és hal fogás mellé ajánlott, de lágy sajtok mellé is csodálatos kísérőként tud szolgálni.
JUHFARK
Sokan ősi magyar fajtának tekintik, mások szerint eredete máig vitatott. Szinte egyetlen termőhelyhez, Somlóhoz köthető fajta. Nagyon karakteres, egyedi ízvilággal rendelkező bor. Sertéshúsos ételekhez ajánlott.
MUSKOTÁLY
Az édes és illatos borok kedvelőinek ajánlott szőlőfajta. Az egyik legrégebbi szőlőfajta, de nem csak borként, csemegeszőlőként is igen kedvelt. Az egyes termőterületeken, országokban a fajta nevei annyira változatosak, hogy gyakran nehéz azonosítani. Franciaországban Muscat Blanc és Muscat d'Alsace, Olaszországban Moscato Bianco, Spanyolországban Moscat, Portugáliában Moscatel, Görögországban Muskuti, Ausztráliában Brown Muscat, Magyarországon sárga muskotály, illetve muscat lunel neveken ismerik. Sütemények, desszertek mellé válasszuk.
RIZLING
A rizling német eredetű világos héjú, aromás szőlő, amely - ha a legfőbb borkritikusok többségének hinnénk - a világ legfinomabb fehérborszőlő-fajtája. A rizling szőlő egészen más helyet foglal el a borvilágban, mint az olyan nagyszerű szőlő, mint például a már említett Chardonnay. A rizling feltűnően hiányzik Franciaország , Spanyolország és Olaszország borvidékeiről . Rajongótábora kisebb, idehaza is. Magyarországon főleg a Badacsonyban és a móri borvidéken kedvelt fajta. A rizling alkoholtartalom tekintetében is sokoldalú fajta. A klasszikus, félédes kategóriákban palackozott német borok alkoholtartalma sokszor a 8 százalékot sem éri el, míg az újabb keletű száraz stílus jegyében fogant rizlingek akár 12 százaléknyi alkohollal is rendelkezhetnek. Előételekhez és halas fogásokhoz ajánlott.
SAUVIGNON BLANC
A Sauvignon Blanc , amelyet „saw vee nyon blahnk” vagy „blahn” néven emlegetnek, ha megpróbálja utánozni a franciákat, a világ egyik legnépszerűbb fehérbora. Zöld héjú szőlőből készül, amely különféle éghajlati viszonyok között nőhet, és így sokféle borokat állíthatnak elő belőle. A Sauvignon lehet ropogós, füves, lédús és citrusos, amely jegyek mindig kifejezik a védjegy savasságát. Frissítő, könnyen beazonosítható száraz, ropogós, magas savtartalmú bor. Csirkéhez, halhoz, spárga ételekhez, salátákhoz, rákhoz, valamint könnyű, lágy sajtok mellé fogyasztandó.