Életforma.hu

GASZTRO

Itt a barackszezon! - A házi lekvárnál nincs finomabb

Itt a barackszezon, érdemes gondolni a télre! A házi lekvároknál, befőtteknél nincs finomabb, és nem mellesleg biztosan tudhatjuk mit adunk a családunknak. Mert mit tartalmaz egy igazi házi lekvár: gyümölcsöt és cukrot. Nem kell bele semmi más, a tartósítást a gondosan végzett munka, és a hőkezelés elvégzi.

Mire kell ügyelni:
•·         Fontos, hogy a sérült részeket eltávolítsuk a gyümölcsből.
•·         Nagyon fontos, hogy az üvegeket tisztára mossuk, ehhez nagy segítségünkre lehet a mosogatógép, ami 90 fokon végzi el ezt helyettünk.

Tényleg nem nagy boszorkányság a baracklekvár készítése, a legmacerásabb dolog az üvegek mosogatása, ha nincs mosogatógép. Elfoglaltak is bátran nekiállhatnak, mert napi 1-1 óra munkával három este elvégezhető a munka, így nem is annyira megterhelő. (Ráérősebbek akár egy fél nap alatt túllehetnek az egészen.

1. nap: Az üvegek tisztára mosása

6 kiló sárgabarackhoz kb. 15 db 2,5 decis üveget mossunk tisztára, forró vízzel többször öblítsük át. Leborogatva hagyjuk, hogy teljesen lecsöpögjenek, kiszáradjanak. A tetőket ugyanígy tisztára mosva, leborogatva hagyjuk megszáradni. A mosogatás előtt ellenőrizzük, hogy minden tető jól záródik-e. Ezt úgy a legegyszerűbb elvégezni, hogy az üvegekbe vizet töltünk, lezárjuk, és fejjel lefelé fordítjuk. Ha nem csöpög a víz, akkor átment a vizsgán.

2. nap: Előkészítés

A barackokat lobogó forró vízbe dobáljuk, hogy a héja könnyen eltávolítható legyen. Pár másodperc elteltével a forró vízből szűrőkanállal kiszedjük, félretesszük, hogy kihűljön vagy hideg vízzel kihűtjük. A héját lehúzzuk, magját eltávolítjuk és a gyümölcshúst egy megfelelően nagy méretű porcelán- vagy üvegtálba tesszük, de lehet azonnal a befőző lábosba is, ha az zománcos. Ideális esetben az így előkészített 6 kiló barackból 4-4,5 kg gyümölcshús lesz. Minden kiló gyümölcshöz, attól függően, hogy mennyire édes barackot sikerült szerezni, 30-50 deka cukrot számolva lecukrozzuk, és másnapig letakarva állni hagyjuk. Nem kell hűteni, nem lesz semmi baja.

3. nap: Befőzés

Nem a legforróbb fokozaton elkezdjük melegíteni a lekvárunkat. Forrástól számítva fél óráig kevergetve forraljuk, közben néhányszor lehabozzuk. Forrón üvegekbe töltjük, azonnal lezárjuk, majd újságpapírba csomagoljuk és mehetnek az ágyneműtartóba dunsztolódni. Bár a mai üvegek nem könnyen robbannak szét a forróságtól, érdemes elővigyázatosnak lenni akár úgy, hogy egy fém tálcára állítva kezdjük feltölteni őket, akár úgy, hogy forró vízzel töltött tepsibe állítva már előmelegített üvegekbe töltjük a lekvárt.

Ennyi az egész.

Egy különlegesség a kísérletező kedvűeknek

Hozzávalók 1,1 literhez:
- 1,1 kg zamatos, de nem túl puha sárgabarack
- 10 dkg aszalt sárgabarack
- 2 citrom
- 80 dkg cukor
- 4 cl barackpálinka vagy narancslikőr (tetszés szerint)
- 10-15 levél citromverbéna (tetszés szerint)

1. A sárgabarackot megmossuk, szétnyitjuk, kimagozzuk. Tíz barackmagot diótörővel vagy kalapáccsal feltörünk. A magokat kis lábosban kevés vízben 1 percig forraljuk, szűrjük le, majd tegyük teatojásba vagy papír teafilterbe. Az aszalt sárgabarackot aprítsuk fel, és a friss sárgabarackkal együtt nagyobb edényben keverjük össze a cukorral. Az egyik citromot mossuk meg, szárítsuk le, héját reszeljük a gyümölcsökhöz. Mindkét citrom levét (8 cl-nek kell lennie) ugyancsak adjuk hozzá. Lógassuk bele a teatojást vagy a teafiltert a barackmagokkal, és lefedve legalább 12 órán át hagyjuk állni.

2. A keletkezett szirupot kellő méretű fazékba szűrjük, és 6-8 percig erős lángon felforraljuk. A szirupnak 105-106 fokosnak kell lennie. Ekkor hozzáadunk még darabolt sárgabarackot, és folytonos kevergetés mellett 5 percig főzzük. Elvégezzük a kocsonyásodási próbát. Ha a dzsem nem dermedne meg kellőképpen, még néhány percig főzzük, míg kocsonyásodni nem kezd. Már az illata alapján is észrevesszük, mikor van kész, a sárgabarack illatába némi karamelles árnyalat vegyül.

3. A lábost levesszük a tűzről, a teatojást kivesszük. A dzsemben elkeverjük a sárgabarack-pálinkát vagy a narancslikőrt. A forró vízzel kimosott üvegekbe 2-3 ciromverbéna-levélkét teszünk, teletöltjük dzsemmel, és az üvegeket azonnal lezárjuk.

Elkészítési idő: 90 perc
Pihentetési idő: 12 óra
Eltarthatóság: 12 hónap

Forrás:  Hans Gerlach: Lekvárok és gyümölcszselék


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.