Mire kell ügyelni:
•· Fontos, hogy a sérült részeket eltávolítsuk a gyümölcsből.
•· Nagyon fontos, hogy az üvegeket tisztára mossuk, ehhez nagy segítségünkre lehet a mosogatógép, ami 90 fokon végzi el ezt helyettünk.
Tényleg nem nagy boszorkányság a baracklekvár készítése, a legmacerásabb dolog az üvegek mosogatása, ha nincs mosogatógép. Elfoglaltak is bátran nekiállhatnak, mert napi 1-1 óra munkával három este elvégezhető a munka, így nem is annyira megterhelő. (Ráérősebbek akár egy fél nap alatt túllehetnek az egészen.
1. nap: Az üvegek tisztára mosása
6 kiló sárgabarackhoz kb. 15 db 2,5 decis üveget mossunk tisztára, forró vízzel többször öblítsük át. Leborogatva hagyjuk, hogy teljesen lecsöpögjenek, kiszáradjanak. A tetőket ugyanígy tisztára mosva, leborogatva hagyjuk megszáradni. A mosogatás előtt ellenőrizzük, hogy minden tető jól záródik-e. Ezt úgy a legegyszerűbb elvégezni, hogy az üvegekbe vizet töltünk, lezárjuk, és fejjel lefelé fordítjuk. Ha nem csöpög a víz, akkor átment a vizsgán.
2. nap: Előkészítés
A barackokat lobogó forró vízbe dobáljuk, hogy a héja könnyen eltávolítható legyen. Pár másodperc elteltével a forró vízből szűrőkanállal kiszedjük, félretesszük, hogy kihűljön vagy hideg vízzel kihűtjük. A héját lehúzzuk, magját eltávolítjuk és a gyümölcshúst egy megfelelően nagy méretű porcelán- vagy üvegtálba tesszük, de lehet azonnal a befőző lábosba is, ha az zománcos. Ideális esetben az így előkészített 6 kiló barackból 4-4,5 kg gyümölcshús lesz. Minden kiló gyümölcshöz, attól függően, hogy mennyire édes barackot sikerült szerezni, 30-50 deka cukrot számolva lecukrozzuk, és másnapig letakarva állni hagyjuk. Nem kell hűteni, nem lesz semmi baja.
3. nap: Befőzés
Nem a legforróbb fokozaton elkezdjük melegíteni a lekvárunkat. Forrástól számítva fél óráig kevergetve forraljuk, közben néhányszor lehabozzuk. Forrón üvegekbe töltjük, azonnal lezárjuk, majd újságpapírba csomagoljuk és mehetnek az ágyneműtartóba dunsztolódni. Bár a mai üvegek nem könnyen robbannak szét a forróságtól, érdemes elővigyázatosnak lenni akár úgy, hogy egy fém tálcára állítva kezdjük feltölteni őket, akár úgy, hogy forró vízzel töltött tepsibe állítva már előmelegített üvegekbe töltjük a lekvárt.
Ennyi az egész.
Egy különlegesség a kísérletező kedvűeknek
Hozzávalók 1,1 literhez:
- 1,1 kg zamatos, de nem túl puha sárgabarack
- 10 dkg aszalt sárgabarack
- 2 citrom
- 80 dkg cukor
- 4 cl barackpálinka vagy narancslikőr (tetszés szerint)
- 10-15 levél citromverbéna (tetszés szerint)
1. A sárgabarackot megmossuk, szétnyitjuk, kimagozzuk. Tíz barackmagot diótörővel vagy kalapáccsal feltörünk. A magokat kis lábosban kevés vízben 1 percig forraljuk, szűrjük le, majd tegyük teatojásba vagy papír teafilterbe. Az aszalt sárgabarackot aprítsuk fel, és a friss sárgabarackkal együtt nagyobb edényben keverjük össze a cukorral. Az egyik citromot mossuk meg, szárítsuk le, héját reszeljük a gyümölcsökhöz. Mindkét citrom levét (8 cl-nek kell lennie) ugyancsak adjuk hozzá. Lógassuk bele a teatojást vagy a teafiltert a barackmagokkal, és lefedve legalább 12 órán át hagyjuk állni.
2. A keletkezett szirupot kellő méretű fazékba szűrjük, és 6-8 percig erős lángon felforraljuk. A szirupnak 105-106 fokosnak kell lennie. Ekkor hozzáadunk még darabolt sárgabarackot, és folytonos kevergetés mellett 5 percig főzzük. Elvégezzük a kocsonyásodási próbát. Ha a dzsem nem dermedne meg kellőképpen, még néhány percig főzzük, míg kocsonyásodni nem kezd. Már az illata alapján is észrevesszük, mikor van kész, a sárgabarack illatába némi karamelles árnyalat vegyül.
3. A lábost levesszük a tűzről, a teatojást kivesszük. A dzsemben elkeverjük a sárgabarack-pálinkát vagy a narancslikőrt. A forró vízzel kimosott üvegekbe 2-3 ciromverbéna-levélkét teszünk, teletöltjük dzsemmel, és az üvegeket azonnal lezárjuk.
Elkészítési idő: 90 perc
Pihentetési idő: 12 óra
Eltarthatóság: 12 hónap