Életforma.hu

GASZTRO

Itt az igazi "cordon bleu" recept is!

Igazi francia marhargut és két bélszínből készült ételt ajánlunk. Ami a gallok kedvenc étele, az a mi gyomrunkat sem fogja "megfeküdni"..És itt az igazi cordon bleu recept!!

Boeuf Bourguignon (burgundi marharagu)

Hozzávalók: 1 kiló marhafartő, 25 deka sampinyon gomba, 7 deci burgundi vörösbor, 10 deka húsos szalonna, 1 nagyobb és 4 kisebb fej vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma, 1-1 ág friss kakukkfű, majoránna és rozmaring, 1 babérlevél, 6-8 szem fekete bors, 3 evőkanál kukoricacsíra-olaj, 1 evőkanál liszt, 1 evőkanál apróra vágott zöldpetrezselyem, 2 deka vaj, 2 centiliter konyak.

Elkészítése: a megtisztított nagy vöröshagymát négybe vágjuk, és a 2 gerezd fokhagymával, a fűszernövényekkel, borssal egy edénybe tesszük. Ráöntjük a vörösbort, beletesszük a felkockázott marhahúst, és 24 órán át benne hagyjuk. Másnap felkockázzuk a szalonnát, egy edényben kisütjük a zsírját, majd ebben aranysárgára sütjük a 4 kisebb vöröshagymát, illetve üvegesre dinszteljük a fokhagymát. A zsírból kiszedjük a szalonnakockákat és a hagymákat, majd beletesszük és megsütjük a pácléből kiemelt, lecsepegtetett húst. Megszórjuk mg a liszttel, s miután megpirítottuk, mellé rakjuk a hagymákat, a szalonnapörcöket, valamint a fűszernövényeket a pácléből. A páclével felöntjük, sózzuk, majd lefedve puhára főzzük. Ha kész, hozzáadjuk a felaprított gombát, amivel még körülbelül 5-6 percig pároljuk, konyakkal ízesítjük, és apróra vágott zöldpetrezselyemmel megszórjuk. Főtt burgonyával vagy friss bagettel kínáljuk.

Bélszín Colbert módra

Hozzávalók: 80 deka bélszín, 20 deka gomba, 20 deka sertésháló, 1 fej kelkáposzta, 1 csomó friss petrezselyem, 1 kis fej vöröshagyma, 1 tojás, 4 deci finom fűszermártás, só, frissen őrölt bors ízlés szerint, 3 deka vaj, 2 evőkanál olaj.

Elkészítése: a bélszínt bedörzsöljük a sóval, borssal, és kevés olajon minden oldalát angolosra elősütjük. A gombát apróra vágjuk, a vajon sóval, borssal, a finomra reszelt vöröshagymával és az apróra vágott petrezselyemmel megpirítjuk. Ha a levét elfőtte, hozzáadjuk a tojást, és hagyjuk kihűlni. A kelkáposztát leveleire szedjük, és sós vízben előfőzzük. A hideg vízbe beáztatott sertéshálót kicsavarjuk, és kiterítjük egy tálcára. Rárakjuk a kelleveleket, ráfektetjük a bélszínt, amelyet minden oldalon megkenünk a gombapéppel. Lefedjük a maradék kellevelekkel, majd összetekerjük a hálót, és zsineggel összekötözzük. Sütőedénybe tesszük, alá olajat öntünk, és többször a levével locsolgatva puhára sütjük. Ha kész, felszeleteljük, és az előre elkészített fűszermártással, valamint vajban párolt zöldségkörettel tálaljuk.

 Cordon Blue

Hozzávalók: 6 szelet bélszín, 15 deka szeletelt trappista sajt, 15 deka pulykasonka, 6 evőkanál liszt, 2 tojás, 6 evőkanál morzsa, olaj, só, őrölt bors.

Elkészítése: a bélszínszeletet kiverjük, sózzuk, enyhén borsozzuk, és mindegyiket befedjük egy sonka, majd egy sajtszelettel. A húsokat roládszerűen feltekerjük, a szokásos módon bebundázzuk, majd bő, forró olajban pirosra sütjük. A kész roládokat ferdén felvágjuk. Zöldség- vagy burgonyakörettel tálaljuk.

Szilágyi Eta

A cikk a Konyha & Fürdő Magazin 2008. október-novemberi számában jelent meg.


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.