Életforma.hu

GASZTRO

Jó szerszám, fele munka...minőségi késsel a konyhában

Jó szerszám, fele munka, tartja a közmondás, amely nagyon igaz a kések esetében is. Ehhez viszont az kell, hogy egy adott munkához a megfelelő és minőségi eszközt vegyük a kezünkbe.

A profi szakácsok lenyűgöző könnyedséggel és gyorsasággal aprítják a zöldséget, vágják hajszálvékony karikákra a hagymát, vagy éppen szeletelik a sült húst ízlésesen tálalható darabokra. A mozdulatok tökéletességében a gyakorlaton és technikán kívül nagy szerepe van a késnek is. Ezt csak az tudja, aki már dolgozott profi felhasználók igényei szerint készült késsel. A markolat anyaga és ergonomikus kialakítása, a penge hossza és megmunkálásának módja, valamint az eszköz súlyelosztása mind hozzájárul ahhoz, hogy egy kés jó, vagy rossz.

Jóllehet, a minőségi vágószerszám ára igen borsos, azonban megfelelő karbantartással - élezéssel és tárolással - hosszú évekig megkönnyíti a konyhai munkát. Nem kell megvásárolni az üzletekben található összes késfajtát vagy egy teljes sorozatot, öt-hat alaptípus egy hagyományos háztartás minden igényét kielégíti.

Elsősorban a penge formája határozza meg a kés funkcióját.

A kenyeret, puha zöldségeket - például a paradicsomot - szinte kizárólag recés élű késsel lehet szépen szeletelni, a tudományos magyarázat szerint azért, mert a kés recéje és a vágott anyag közé jutó levegő megkönnyíti a puha és képlékeny anyagok egyenletes, sima vágását.

Pedig egészen a harmincas évekig nem létezett csak egyenletes élű vágószerszám. Ekkor gyártott először Németországban Franz Güde lencse alakú mély marásokkal ellátott kést; a márkát a mai napig a kenyérszeletelők királyának tartják.

A rövid, hat centiméter hosszúságú hámozó- és a hegyes végű csontozókés is alapvető konyhai kellék.

A rövid, hajlított pengéjű modellek leginkább a zöldségek tisztítására és aprítására ideálisak, míg a nagyon hegyes változatot húsok csontozására érdemes használni.

Ezeken felül minden konyhában szükség lehet egy úgynevezett szakácskésre daraboláshoz. A penge hossza - márkától függően - 16-30 centiméter között mozog. A hosszabb penge általában vastagabb anyaggal és pluszsúllyal jár, ami könnyíti a vágást, de fáraszthatja a kart vagy a kezet.

Ahogyan a keleti főzési szokások elkezdtek beszivárogni az európai konyhákba, az ázsiai eszközök is felkeltették a gyártók érdeklődését. Ma már a legtöbb neves késgyártó kínálatában találunk a kínai bárdra vagy a japán santoku késre emlékeztető nagyméretű szerszámot, amelyről vannak, akik azt tartják, hogy nemcsak kiváltja az úgynevezett szakácskést, hanem hatékonyabb az európai séfek és háziasszonyok által eddig megszokott és használt nagykéseknél.

A kések ára

nagyon különböző, de ami drága, azon ezt az első pillantásra lehet látni. Be kell látni, ez az a piac, ahol többnyire a magas árhoz társul a minőség is. Ami ugyanis drágává tesz egy konyhakést, az a penge anyaga és a gyártás módja.

A legjobb, például a szakácsoknak szánt kések pengéjét egy darab magas széntartalmú vagy japán acélból alakítják ki számos lépésen keresztül, és gyakran a mai napig kézzel köszörülik a penge teljes mélységében. A csupán a felületén köszörült pengéjű kés olcsóbb, és bár a használat kezdetén a különbség nem érzékelhető, később viszont igen: előbb-utóbb hiába fenjük, az éle soha nem lesz olyan, mint újkorában volt.

A magasabb árkategóriába tartoznak a minőségi kerámiapengés konyhakések is. A gyémánt után a legkeményebb anyag a kerámia, így az ebből készült vágószerszám vékony pengéje borotvaéles, és akár évekig ilyen marad. Az acélnál könnyebb szerszámok másik előnye, hogy nem veszik át az étel szagát, ízét.

A kések markolata is árulkodó. Az exkluzív, professzionális vágóeszközök nyele fából - japán gyártóknál esetleg bambuszból - készül, gyakran szegecselve. Az egyszerűbb, mindennapi használatra szánt eszközök markolata általában strapabíró műanyag, amúgy mosogatógép használata esetén ez kifejezetten praktikus megoldás.

Sebők Orsolya

Illusztráció: Förster Tamás

A cikk a Konyha&Fürdő magazin 2009 február-márciusi számában jelent meg.


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.