Hozzávalók (24 cm-es rúdhoz):
- 100 g teljes kiőrlésű búzaliszt
 - 25 g napraforgóolaj
 - 100 gramm eritrit (vagy ennek megfelelő tetszőleges édesítő)
 - 1 tk sütőpor
 - 1 tk szódabikarbóna
 - 1 ek almaecet vagy frissen facsart citromlé
 - 1 ek útifűmaghéj (ruganyosabb állagot ad, de elhagyható)
 - 100 ml víz
 - 1 csipet só
 
Kakaós rúdhoz:
- + 1 evőkanál zsírszegény kakaópor
 
Töltelék:
- 50 gramm (cukormentes) lekvár
 
Elkészítés:
Külön tálban kimérjük, majd összekeverjük a száraz és nedves hozzávalókat. A nedves elegyet hozzáöntjük a liszthez, addig keverjük, míg egynemű masszát nem kapunk, és már nem „habzik”. A tésztát sütőpapírral bélelt (vagy kiolajozott) tepsibe öntjük, kissé megrázogatjuk, megütögetjük a szélét, majd előmelegített 175°C-os sütőbe toljuk, s 25 perc alatt készre sütjük.
A tojás nélküli piskóta hátránya, hogy könnyebben törik, így ha a sütemény elkészült, gyorsan kell dolgoznunk, ha tekercset szeretnénk készíteni. Borítsuk szilikonlapra vagy sütőpapírra a tésztát, kenjük meg lekvárral, és a lap vagy sütőpapír segítségével tekerjük fel. Érdemes úgy kihűlni hagyni, hogy sütőpapírba tekerjük, úgy biztosan nem törik meg.
Jó étvágyat!
(Forrás: Budai Allergiaközpont)