Életforma.hu

GASZTRO

Kásás Tamás vegán lett

Kásás Tamás olimpiai bajnok vizilabdázó 2017-ben váltott: mindennapos húsevőből váltott vegán életmódra, s azt mondja, soha ennél jobban nem érezte még magát.

Új életmódja miatt fogyott is. Fotó: facebook

A vizilabdázástól 2012-ben visszavonult Kásás Tamás 2017. októberében hagyta el a húst és minden más állati eredetű élelmiszert - írja a prove.hu.

"Inkább úgy fogalmazok úgy, hogy teljes értékű növényi étrenden élek" - mondja.

Három éve egy színes bőrű srác videóját hallgatta végig, s annyira megérintette a film, hogy beleásta magát a témába. Nem volt nehéz dolga, hiszen az internetes algoritmusok ettől kezdve sorba dobták fel a hasonló témájú videokat. Sokkolta, amit látott. A tej-, a tojás-, a hús- és a szőrmeipar borzalmai nyomán szinte pillanatok alatt döntött arról, hogy nem járul tovább hozzá az állatok kihasználásához.

Szeretné, ha minél többen jönnének ugyanerre rá, de óvatos: "Ha legyilkosozok valakit azért, mert még nem látja azt, amit én, többet ártok az ügynek, mint használok, hiszen felesleges ellenállást, dacot váltok ki vele. Ezzel szemben, ha látják milyen jól vagyok, milyen jól érzem magam, akkor ők is elgondolkodnak ezen. Ráadásul azt sem felejtettem el, honnan jöttem, s hogy én is húsevő voltam évtizedeken keresztül".

Jó pár évvel ezelőtt. Fotó: Pinterest

Ma már jóval elfogadóbb, mint az út elején, már nem zavarja, ha csülköt eszik valaki mellette. De van egy dolog, ami még őt is kiakasztja, ez pedig a hentesbolt: "Az a halálom. Nem felvágottat látok ugyanis a pulton, hanem állati tetemeket, lábakat, beleket. Ez az egyetlen, amivel ki lehet üldözni a világból. Sajnos az iparág lobbija világszerte olyan erős, hogy álomvilágban tarthatják az embereket. Gyermekkorunk óta arra vagyunk programozva, hogy a kutya meg a cica aranyos, a malac és a tehén pedig a tányérunkra való."

Párja például hozzá hasonlóan gondolkodik, amit nagyon fontosnak tart. Amikor megismerkedtek, ő sem fogyasztott húst, ezért könnyebben alakultak kettőjük között a dolgok. Hisz abban, hogy a közös életfilozófia elengedhetetlen egy jó párkapcsolathoz, bár ha holnap kedvese megenne egy szelet steaket, attól sem szeretné kevésbé. Persze a hosszú távú céljuk az, hogy ezen a téren is összhangban maradjanak.

A Komjádi uszodánál nyitott étterméből lassan két éve, hogy kiszállt. "Eleinte még futott a két dolog egymás mellett, de egyre kevésbé tudtam azonosulni azzal a ténnyel, hogy bár én nem eszem húst, mégis belőlük élek, s ezzel masszívan hozzájárulok az állatok kihasználásához. Olyan ez, mint amikor valaki bort iszik és vizet prédikál."

Párja, Sophie is vegán. Fotó: Instagram

Apropó borok. Ma már szinte egyáltalán nem iszik alkoholt, de ennek nem a meggyőződésehez van köze, hanem a teste működéséhez. Egyszerűen nem kívánja. Azóta, hogy áttért a teljes értékű növényi étrendre, folyamatosan tisztul a szervezete és távoznak belőle a méreganyagok.

"Eleinte nagyon sokat fogytam és meg is ijedt a környezetem, hogy esetleg beteg vagyok. Pedig szó sem volt róla. Soha nem éreztem ilyen egészségesnek és fittnek magam, mint mostanában. Éppen két hete voltam vérvételen, és sehol egy kereszt. Persze ehhez tudatosság is kell. Nagyon figyelek arra, mit eszek, s hogy valóban minden szükséges vitamin és ásványi anyag szerepeljen az étrendemben."

Személyes kedvence saját smoothie-ja. Banánból, datolyából, bogyós gyümölcsökből gyömbérből, kurkumából és valami zöldből, de nem növényi tejjel, hanem tisztított vízzel turmixolja le. "Ez maga a tökély. Édességként pedig a mogyoróvajas datolyát szeretem. Isteni. Egyébként az időszakos böjtölés híve vagyok, ilyenkor kihagyom a reggelit és délben eszem először, hogy az emésztőrendszeremnek legyen tizenhat óra pihenése. Az az igazság, hogy túl sokat eszünk."

 


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.