Életforma.hu

GASZTRO

Kiadós sajtos makaróni

Gyakran látjuk amerikai filmekben, hogy a szereplők sajtos makarónit falatoznak. A náluk Mac and Cheese néven ismert kiadós tésztaétel a lehető legkönnyebben elkészíthető fogások közé tartozik.

A fogyókúrázókat megkérnénk, hogy most ne figyeljenek ide. Ez a fogás ugyanis kész kalóriabomba. Előnye viszont, hogy nem kell hozzá sok minden, hamar elkészül és lehet turbózni mindenféle finomsággal. Van akinek például nem elég csak a sajt, a mártás, meg a makaróni, mindezeket némi sonkával, szalonnával vagy kolbásszal is megspékeli. Mi most maradjunk az alapreceptnél, aztán a többiről mindenki döntsön maga.

Kiadós sajtos makaróni
(Fotó: Depositphotos)
Hozzávalók:

15 dkg vaj

40-50 dkg makaróni tészta

7-8 dkg liszt

1 liter tej

2 kiskanál mustár

30 dkg sajt, lehetőleg Cheddar

só, bors, reszelt szerecsendió, Cayenne bors

Elkészítés:

A makarónitésztát sós vízben al dentére vagyis egy kicsit keményre főzzük, majd leszűrjük. Egy nagyobb lábasban besamel mártást készítünk. Ehhez felolvasztjuk a vajat, beleszórjuk a lisztet, és fehér habzásig hevítjük. Majd felöntjük a tejjel, csomómentesre keverjük, és addig főzzük, amíg be nem sűrűsödik. Néha keverjük át, ha szükséges le is szűrhetjük. Az elkészült mártást csak a végén ízesítsük, sózzuk, borsozzuk, fűszerezzük kevés reszelt szerecsendióval, a mustárral és a Cayenne borssal, majd a végén jöhet bele a reszelt sajt is. Amikor a sajt teljesen szétolvadt, akkor a mártást összeforgatjuk a tésztával. Így is ízletes, ám ha szeretnénk a tetejét megpirítani, akkor terítsük egy hőálló tálba a masszát, szórjuk meg újabb adag reszelt sajttal a tetejét, és tíz percre tegyük a 200 fokos sütőbe.

Még több tésztaétel:

Túrós csusza házi tésztából

Csirkés lasagne

 

 


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.