Életforma.hu

GASZTRO

Legzöldebb barátaink

Nem szeretem a szót, hogy megosztó, mégis kénytelen vagyok ezúttal leírni, hiszen a spenót és a sóska vonatkozásában tényleg kétféle embertípus létezik: az utálkozók és a feltétel nélkül kedvelők. Az utálat valószínűleg a gyermekkorból marad vissza, hiszen a spenót és a sóska az első főzelékek, amit a 7-8 hónapos csecsemőnek adhatunk a hozzátáplálás folyamán. Mivel a spenót igazi barátait, a tejet, fokhagymát és borsot kisbabáknak nem ajánlott adni, elképzelhetjük, mennyire ízetlen az a főzelék, amely mindezeket nélkülözi. Érthető tehát a viszolygás, mégis azt javasolnám, próbáljunk tudatosan megbarátkozni ezekkel a zöldekkel, nagyon egészségesek ugyanis, és egyáltalán nem csak főzelékként szerepelhetnek az étrendünkben.

Kép: pixabay.com

Spenót

Március végén, április elején jelenik meg a friss spenót a piacok standjain. Ára eleinte elég borsos, aztán egyre lejjebb megy, ami azért jó, mert a nyers spenótból készült főzelékhez bizony sok zöld levél kell. Főzéskor jelentősen összeesik, térfogata felére, harmadára csökken, egy 3-4 tagú családnak tehát legalább egy kiló nyers spenót szükséges ahhoz, hogy egy jó főzeléket készítsenek belőle. Vásárláskor nézzük meg a leveleket, azok legyenek frissek, sárgás részek ne tarkítsák a zöld leveleket, és lehetőleg olyat válasszunk, aminek a szára nem túl vastag, mert azt még tisztítanunk sem kell. Ha öregebb évjáratot veszünk, azzal bizony hosszasan el lehet pepecselni a mosogató fölött, mire főzésre készen áll.

A leveleket lehetőség szerint folyó víz alatt mossuk át több adagban, nincs annál rosszabb ugyanis, mintha a kész főzelék decensen ropog a fogunk alatt, köszönhetően a leveleken rajta maradt homoknak, sárnak. Magam az ilyen földes spenótot meg sem veszem, mert gyakorlatilag esélytelen tökéletesen eltávolítani a levekről azt, ami nem odavaló.

Természetesen nemcsak a klasszikus spenótfőzeléket készíthetjük el, alkalmasak a levelek saláta alapnak, ehhez különösen a bébi spenót remek, amit már nálunk is egyre több helyen lehet megvásárolni. Tehetjük tésztára feltétnek, leveles tészta töltelékeként mondjuk túróval vagy fetával párosítva. A fokhagyma és a bors nemigen maradhat el mellőle.

Noha a spenótnak magas a vas tartalma, ennek nagy része nehezen felszívódó formában van jelen, és az oxalátok – a növényi anyagcsere melléktermékei – is gátolják a szervezetben annak felszívódását. Inkább tehát folsav- és vitamin tartalmáért fogyasszuk a spenótot.

Kép: pixabay.com

Sóska

Ha lehet versenyt hirdetni a népszerűségi lista helyezéseiért, a sóska még rosszabbul áll ebben a kérdésben, mint a spenót. Erősen savas íze miatt még kevesebben kedvelik, mint azt. A receptek kimerülnek a főzelékben és a mártásban, pedig mindennapi salátáinkat pikánssá tehetjük néhány sóska levéllel, és aki nem tartja elvetemült ötletnek, még levest is készíthet belőle. Vásárlásakor ugyanazok a szabályok érvényesek, mint a spenótnál, fonnyadt, szennyezett leveleket ne vigyünk haza. Hűtőben eltarthatjuk 2-3 napig, de a műanyag zacskóból, amiben vettük, mindenképp vegyük ki, és inkább tegyük tálba, takarjuk le, úgy tároljuk. Ha sóskát főzünk, kerüljük az alumínium és öntött vas edények használatát, mert a sóskában lévő oxalát reakcióba lép velük, és ez az étel ízén is meg fog érződni. Jó hír a sóskát kedvelőknek, hogy a leveleket megpárolva, aztán üvegbe téve, majd kidunsztolva télire is tartalékolhatnak kedvenc főzelékükből, felhasználáskor csak sűríteni kell. Élettani hatásai hasonlóak a spenótéhoz. Sok ásványi sót, meszet, foszfort és vasat tartalmaz, de C-vitamin és flavonoidok is fellelhetők benne.

 


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.