Életforma.hu

GASZTRO

Lepd meg ezzel Édesanyádat!

Egyre több férfi van, aki szeret, sőt tud is főzni. De mit csináljanak azok, akik - úgy érzik - nem tudnak? Biztos sokan gondoltak már arra, hogy anyunak legalább Anyák napján ne kelljen főznie! Íme egy menü, amit nem lehet elrontani, s ráadásul nem kell a fél éjszakát, meg az egész délelőttöt a konyhában tölteni!

Pikáns zöldségleves

Sajtos-sonkás pulykamell

Epres süti

Az elkészítés módját, s menetét részletesen leírom, hogy a kezdők se jöjjenek zavarba, és a gyerekek is tudjanak segíteni. Elkészítési idő, terítéssel, tálalással együtt - gyakorlattól függően - kb. 2-2,5 óra.

Azt javaslom, a sütemény elkészítésével kezdjék.

Hozzávalók:

2 egész tojás

10 dkg vaj

1 bögre cukor

1 bögre tej

2 bögre liszt

2 zacskó sütőpor

30 dkg eper

Mindegy milyen méretű a bögre, csak a hozzávalók kiméréshez mindig ugyanazt használjuk!

Elkészítés:

Azzal kezdjük, hogy a vajat jóval előbb kivesszük a hűtőből, hogy mire elkezdjük a sütit csinálni, addigra megpuhuljon!

Amikor a sütit elkezdjük, már kapcsoljuk is be a sütőt, 180 fokra állítva, hogy mire a tészta kész, már meleg legyen! S most jöhet, a süti készítés:

Egy nagy tálba beletesszük a vajat, hozzáadjuk a két egész tojást és az egy bögre cukrot. A vaj papírját ne dobjuk ki, még szükség lesz rá! Robotgéppel (habverővel) jó habosra keverjük. (Kis fokozattal, lassú keveréssel kezdjük, majd gyorsabbra kapcsolunk.)

Egy másik, kisebb tálba kimérjük a két bögre lisztet és hozzákeverjük a két zacskó sütőport. Végül a bögrét megtöltjük tejjel.

Majd visszatérünk a nagy tálhoz és hozzáadjuk az alapmasszához előbb a liszt és a tej felét, lassú fokozattal összedolgozzuk a géppel, majd a másik felét a lisztnek és a tejnek, és azt is hozzádolgozzuk, előbb lassan, majd az egészet néhány perc gyors fordulattal összedolgozzuk. A félre tett vajas papírral kivajazunk egy közepes tepsit, nem csak az alját, hanem az oldalát is. (kb. 30x40 centis tepsi kell, de ha egy kicsit nagyobb, vagy kisebb, az sem baj.), majd kilisztezzük. (Beleszórunk kb. 1 evőkanál lisztet és a tepsit addig rázogatjuk, forgatgatjuk, amíg a liszt mindenütt rátapad a vajra.) Beleöntjük a kikevert masszát. A megtisztított megmosott eper szemeket félbe vágjuk, és a massza tetején egyenletesen elrendezzük. A tepsit bedugjuk a meleg sütőbe, közép magasságba. (Tipp: míg apu a tésztát készíti, a gyerekek megtisztíthatják és megmoshatják az epret, ha nagyobbak, akár a félbe vágást is rájuk lehet bízni.)

A sütinek kb. 40 percet kell sülnie, a tészta a sütés közben megemelkedik, az eprek belesüllyednek és belesülnek. A teteje aranybarnásra sül. Úgy ellenőrizhetjük, hogy jó-e, hogy egy tompa hegyű, tiszta kést óvatosan beleszúrunk a közepébe: ha nem tapad rá massza, akkor már jó is. Ha még masszás a közepe, akkor csukjuk vissza a sütőt és ellenőrizzük újra, ugyanilyen módon, 5-10 perc múlva.

Ha a süti megsült, vegyük ki, tegyük félre, és hagyjuk a tepsiben kihűlni.

Amíg a sütemény sül, elkészíthetjük a levest.

Hozzávalók:(4 személyre)

1 zacskó (350-500 gr.) mirelit vegyes zöldség, bármi lehet benne, amit szeretünk, csak kukorica ne.

3 evőkanál olaj

1 húsleves, vagy erőleves kocka

1 dl. olaj

1 evőkanál tejföl

1 evőkanál citromlé

1 evőkanál liszt

1 teáskanál piros paprika

1 csomag petrezselyem apróra vágva, vagy két teáskanál szárított petrezselyem

1 teáskanál kakukkfű

1 mokkás kanál só

Elkészítés:

Egy kb. 2 literes lábasba beletesszük az olajat, rátesszük a jeges zöldséget, rászórjuk a petrezselymet és a kakukkfüvet, megsózzuk, ráöntünk 1 dl. vizet és fedő alatt, kis tűzön pároljuk kb. 15-20 percig attól kezdve, hogy a zöldség felengedett és rotyogni kezd. Időnként keverjük meg! Ellenőrizzük - kóstolással - hogy a zöldség megpuhult-e. Ha kell, mert még nem puha, de már sistereg, öntsünk rá még egy kis vizet. Miközben a zöldség puhul, 1 liternyi meleg vízben oldjuk fel a leveskockát.

Ha megpuhult a zöldség vegyük le a tűzről, szórjuk rá a lisztet és a piros paprikát, keverjük össze, tegyük vissza a tűzre és folyamatosan kevergetés mellett egy-két percig hagyjuk, hogy összeálljon. Öntsük fel a húslével, keverjük hozzá a tejfölt és a citromlevet, majd nagyobb lángra téve, hagyjuk, hogy felforrjon. De vigyázzunk, ki ne fusson! Kóstoljuk meg, s ízlés szerint sózzuk még meg, ha kell, illetve ha pikánsabbat szeretünk, tegyünk hozzá még egy kis citromlevet.

S íme, már kész a leves, jöhet a főétel!

Hozzávalók (4 személyre)

80 dkg pulykamell

10 szelet gépsonka

30 dkg eidami sajt

10 dkg. reszelt sajt

1 nagy pohár tejföl

3 tojás sárgája

csapott mokkáskanálnyi bors

csapott mokkáskanálnyi reszelt szerecsendió

Elkészítés:

A pulykamellből 10 darab, kb. tenyérnyi szeletet vágunk. (A gyakorlatlanabbaknak azt javaslom, inkább a hentestől eleve így kérjék a pulykamellet, csak ne legyenek nagyon vastagok a szeletek, mert akkor nem lehet majd feltekerni!)

A sajtot 10 darab egyforma hasábra vágjuk.

A pulykamell szeletek mindkét oldalát besózzuk, majd minden szelet húsra egy-egy szelet sonkát fektetünk, s közepére egy-egy hasáb sajtot teszünk. Feltekerjük a szeleteket, s mindegyiket fogpiszkálóval összetűzzük.

A tekercseket - nem túl szorosan - egy megfelelő méretű sütőtálba, vagy kis tepsibe rendezzük.

A tejfölt összekeverjük a tojássárgákkal, a borssal és a szerecsendióval, s egy mokkáskanálnyi sóval, majd egyenletesen ráöntjük a hústekercsekre. A tetejét megszórjuk a reszelt sajttal, és bedugjuk a sütőbe. 180 fokos sütőben kb. 45-50 percet kell sülnie, amíg a tetején a sajt szép aranybarna lesz. Lefedni nem kell!

Amíg a hús elkészül, felvágjuk, és tálra rendezzük a süteményt, a következőképpen:

A tepsiben vágjuk körbe (kb. 1-1,5 cm szélességben) a sütit, majd a belső részt keresztben-hosszában vágjuk fel kb. 5x5 cm-es kockákra. Csak az első kocka kiemelése nehéz, semmi baj, ha az eltörik! Egy kis nasi a gyerekeknek. A többit már könnyebb kiemelni és szépen tálra rendezni, majd egy kis porcukorral megszórni. (Nyugodtan egymásra is lehet rendezni a kockákat, nem tapadnak össze.) A tepsiben maradt széleket is fel lehet azután darabolni, és elnassolgatni...

Ha ügyesek vagyunk, még arra is marad idő, hogy gyorsan elmosogassunk és megterítsünk (Ezt esetleg a gyerekek is végezhetik, amíg apu a sütit felvágja.)

S, ha kész a hús, már tálalhatunk is!

Italajánlat:

Ha már ünnep, bontsunk pezsgőt! A pezsgő minden fogáshoz pompásan illik. Ki-ki válasszon ízlése szerint, én száraz pezsgő párti vagyok, és a budafoki Chateau Vincent Pezsgőpince kínálatából választanék, egy szép Crystall Dry-t.

Jó étvágyat és Boldog Anyák Napját kívánunk!

 


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.