Életforma.hu

GASZTRO

Leves- és turmixdiétával készülj a tavaszra!

Kezdődik, kezdődik! Jön a tavaszi fogyókúrák és méregtelenítések időszaka! Segítünk, hogy ezt kevés kalóriabevitellel és éhezés nélkül, egészségesen élhesd túl. A leves- és turmixdiéta, no meg a finom főzelékek napjai következnek!

Méregtelenítés és kevesebb kalóriabevitel: ezek az alapjai a leves-és turmixdiétáknak, amelyek alkalmazásával egészségünket is megőrizhetjük. Mindezt kiegészíthetjük a főzelékek legfinomabb változataival is. Hogyan tegyük mindezt? Ebben segít  Bajor Zsuzsanna dietetikus szakértő .

Tápanyagban dús, és egészséges is

Az ízletes, sokféle zöldségből elkészíthető levesek egyre népszerűbbek. Már önálló „levesező” éttermek is vannak a városokban, így nem csoda, ha egyre többen választják a diétának ezt a formáját. Egy másik kedvelt és tápláló finomság a zöldség- vagy gyümölcsturmix, amely cukor nélküli, zsírszegény változatban, szintén nagyban hozzájárul a diéta sikeréhez. A főzelékek pedig örök kedvencek, és egy kiegyensúlyozott étrend megkerülhetetlen részei magas élelmi rosttartalmuk és változatos elkészítésük miatt. Fontos, hogy rendszeresen fogyasszuk őket!

Egy leves–turmix diéta elsődleges célja a méregtelenítés és kalóriabevitel csökkentése. Kiváló tehermentesítő az emésztőrendszer számára úgy, hogy közben tápanyagokban dús és egészséges, melegítő vagy akár frissítő ételt fogyasztunk.

Másik közkedvelt ételcsoport a főzelékek, amelyek táplálóak és könnyűek, ezért étrendünkbe legalább hetente egyszer érdemes beiktatni őket. Elkészítésüknél természetesen figyelembe kell venni az egészséges előírásokat: liszt és tejtermék helyett sűrítsünk burgonyával vagy növényi tejszínnel, de választhatjuk a saját anyaggal való sűrítést is. Ha a főzelékdiéta mellett döntünk, akkor számoljunk azzal is, hogy ez felér egy méregtelenítő kúrával: a zöldséges ételek ugyanis megszabadítanak a lerakódott salakanyagoktól, segítenek a könnyebb emésztésben.

Hetente legalább egyszer együnk főzeléket!

A levesek, valamint a zöldségturmixok és smoothie-k azért olyan népszerűnek, mert táplálóak, szervezetünkben könnyen hasznosulnak, és magas rosttartalmuknak köszönhetően képesek hosszabb időre is éhségérzetünket csillapítani. Kalóriatartalmuk nem számottevő, és magas folyadéktartalmukkal hozzájárulnak a napi ajánlott folyadékszükséglet biztosításához.

Bármelyik ételt is válasszuk ezek közül, a hozzájuk választható zöldségek száma és kínálata bőséges: borsóból, babból, csicseriborsóból, sárgarépából, lencséből is elkészíthetők. A tavasz beköszöntéig ezeket a hozzávalókat konzerv- és üveges változatban beszerezni a legegyszerűbb.

Néhány ötlet az elkészítéshez!

● A zöldségturmixhoz adjunk hozzá valamilyen gyümölcsöt is (például almát, körtét), így teljesebb ízt kapunk!

● Az italok dúsítására használjunk ásványvizet, natúr joghurtot, mandula- vagy szójaitalt!

● Csináljunk lengyeles főzeléket! Ez sűrítés nélkül készül, az alapanyagot sós vízben vagy gőzben megfőzzük, leszűrjük, tálra halmozzuk, és megszórjuk vajon pirított zsemlemorzsával. A vajat helyettesíthetjük margarinnal. A diétás étkezéshez javasolt ez a fajta elkészítés.

Segíti az emésztést, zsírszegény, és még finom is
Segítik az emésztést, alacsony a zsírtartalmuk, húspótlóként is fogyaszthatók és könnyen felhasználhatók: a hüvelyes növényekben – mint a zöldbab, a szárazbab vagy a zöldborsó – megtalálható tápanyagok a téli időszakban különösen fontosak szervezetünk számára.

Átlagos levesfogyasztás esetén 2,5–4 deci mennyiséget, összetett levesekből, mint például az Újházy-tyúkhúsleves, Jókai-bableves 5 decit, míg az erő-, krém- és gyümölcslevesekből 2–2,5 decit szokás tálalni az Országos Egészségfejlesztési Intézet szerint. Tanulmányok bizonyítják, hogy ha az ebédet egy tál levessel kezdjük, utána  húsz százalékkal kevesebbet eszünk a főételből.

További információk és receptek: a Bondulle oldalon olvashatók.


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.