Életforma.hu

GASZTRO

Mákos, banános és rántott palacsinta

Süthetünk édeset és sósat, vastagot és vékonyat, csőben sültet és rakottat. Készíthetünk amerikait, franciát és magyarosat – a palacsintából. Most 3 különlegesen finomat ajánlunk.

MÁKOS PALACSINTA VANÍLIAÖNTETTEL

Hozzávalók a tésztához: 4 tojás, 35 dkg liszt, 4 dl tej, 2 dl szódavíz, csipet só;

a töltelékhez: 30 dkg mák, 2,5 dl víz, 1 citrom reszelt héja, 15 dkg cukor, 1 tasak vaníliás cukor;

az öntethez: 4 dl tej, 4 tojássárgája, 5 dkg liszt, 1 dl tejszín, 15 dkg cukor, 1 vaníliarúd.

Elkészítése: a tészta hozzávalóiból palacsintákat sütünk. A töltelékhez a vízből és a cukorból szirupot készítünk, majd belekeverjük a többi alapanyagot is. Folyamatos kevergetés mellett, lassú tűzön sűrű krémmé főzzük. A vaníliaöntethez a hozzávalókat habverővel simára keverjük, majd forrásban lévő víz fölé állítjuk (a víz ne érje az üst alját!). Sűrűsödésig kevergetjük. A palacsintákat megkenjük a mákkrémmel, majd feltekerjük. 3 cm-es darabokra vágjuk, melyeket felállítgatunk a tányérokon. A vaníliaöntetet köré öntve kínáljuk.

BANÁNOS-KRÉMES PALACSINTA

Hozzávalók a palacsintához: 3 dl tej, 3 tojás, só, 15 dkg liszt, 1 ek. olaj;

a töltelékhez: 1 citrom, 1/2 rúd vanília, 5 dl tej, 4 tojássárgája, 6 dkg porcukor, 1 tasak vaníliás pudingpor, 1/2 dl rum, 2 nagyobb banán;

az öntethez: 1 tojás, 3 dkg cukor, 1 tasak vaníliás cukor, 1 dl tej.

Elkészítése: bekeverjük a palacsintatésztát, lefedjük, és fél órát pihentetjük.

A citrom sárga héjából lehántunk 2-3 vékony csíkot, a levét kinyomjuk. A vaníliarúdból kikaparjuk a pépet, majd a citromhéjjal és a vaníliatokkal együtt a tejhez adjuk, felforraljuk, és fedő alatt 10 percig pihentetjük. A tojássárgákat habosra keverjük a cukorral, beleszitáljuk a pudingport, apránként hozzászűrjük a citromos-vaníliás tejet, majd vízfürdőbe állítjuk, és folyamatosan keverve besűrítjük. Ha kihűlt, hozzáadjuk a rumot

A palacsintatésztába keverjük az olajat, és 8-10 palacsintát sütünk. A banánokat felkarikázzuk, és megöntözzük citromlével. A palacsintákat megkenjük a krémmel, megszórjuk a banánkarikákkal, szorosan feltekerjük, és félbevágjuk. Kissé egymásnak döntve-állítgatva, vágott felükkel fölfelé egy 24-26 cm átmérőjű, kivajazott sütőtálba rakosgatjuk.

Az öntethez simára keverjük a tojást a cukorral, a vaníliás cukorral és a tejjel. A palacsinták tetejére locsoljuk, majd a 220 fokon, középső bordamagasságon 25-30 percig, aranysárgára sütjük.

Tálalás előtt 5-10 percig pihentetjük, megszórjuk porcukorral, és melegen tálaljuk. Eperrel, meggy- vagy őszibarackbefőttel is finom!

RÁNTOTT PALACSINTA

Hozzávalók: 20 dkg gépsonka, 7 tojás, 25 dkg csiperkegomba, 7 db csemegeuborka, 1 fej vöröshagyma, 2 ek. tejföl, 20 dkg majonéz, citromlé, liszt, prézli, só, bors, oregánó, olaj.

Elkészítése: 3 tojásból, lisztből és vízből tésztát keverünk, és palacsintákat sütünk belőle. A hagymát felaprítjuk, kevés olajon üvegesre pároljuk, majd hozzáadjuk a felszeletelt gombát és a felkockázott gépsonkát. A tűzről levéve belekeverjük a tejfölt, 1 tojást, 2 evőkanál prézlit és az oregánót. Sózzuk, borsozzuk. Megtöltjük a palacsintákat, és – mint a töltött káposztát – felcsavarjuk. Lisztbe, a maradék felvert tojásba, majd prézlibe forgatjuk, és forró olajban kisütjük. Felaprítjuk a csemegeuborkát, belekeverjük a majonézbe, citromlével ízesítjük. Az olajtól lecsepegtetett palacsintákat ezzel a mártással körítve tálaljuk.


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.