Életforma.hu

GASZTRO

Márti világbajnok kolbászos kiflije

Ezt a receptet anyukámtól tanultam, és bizton állítom, soha sós sütivel ennél nagyobb sikert még nem arattam. Nincs családi, baráti vagy éppen karácsonyi összejövetel, ami ne úgy kezdődne, hogy ... és akkor a Márti süt KÉT adag kolbászos kiflit. Mentünk már nem egyszer úgy buliba, kerti partira, hogy külön kérték, italt ne is vigyünk, csak én süssem  meg a kiflijeimet! Én pedig kis kosárkámban boldogan viszem - mint Piroska a nagymamához a kalácsot - ezt a páratlanul remek sós sütit! Ígérem, nem fogtok csalódni!      

Hozzávalók:

Így tekerd a kifliket! Kép: László Márta

  • 50 dkg liszt
  • 20 dkg vaj
  • 4 dkg élesztő kelesztve
  • 1 egész tojás, vagy 2 tojás sárgája
  • 2 púpozott kávéskanál só,
  • 2 púpozozz kávéskanál porcukor
  • kb. 1 dl tejfel
  • 1 szál kolbász, lehetőleg szaftos, lángolt

Elkészítés:

A vajat dörzsöld el a liszttel, majd jöhet a tojás, a só, a cukor. (Én két sárgáját teszek bele, mert akkor több fehérje marad a kiflik tetejére, és ha valamennyi kimarad, jó lesz egy másnapi rántottába!) Ezután hozzáadod a pici cukorral és kb. 0,5 dl langyos tejjel felfuttatott élesztőt, majd annyi tejfelt, amennyit felvesz. Jól dolgozd össze, ne ragadjon le! Oszd 4-5 cipócskára (én 4-re osztom, mert úgy szaftosabb marad a tésztája). Takard le egy konyharuhával, és pihentesd 10-15 percig. Jöhet a sodrófa!

Lehet kóstolni! Kép: László Márta

Mindegyik buciból nyújts kerek lapokat, majd késsel vágd 12 körcikkre, mint a tortát! Mindegyik szélesebb felébe kerüljön egy karika kolbász, tekerd fel, tedd sütőpapírral kibélelt tepsibe, kend meg a tojással, és süsd szép pirosra! Eltéveszthetetlen pompás illata üzeni, hogy kész! A legjobb persze melegen...

Volt, hogy sonkakockákkal készítettem, az is nagyon fincsi volt, de valahogy nekünk a kolbászos jobban ízlett. Ha kísérletező vagy, tégy a kiflik egyik felébe kolbászt, a másikba sonkát, és döntsd el magad! Jó étvágyat!

Sokkal jobban szeretem a sós sütiket, mint az édeseket, ezért itt a lenmagos túrópogácsám, ami szintén tuti, bomba biztos siker!


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.