Bár az egyszerűbb, gyorsabb változatot csak krumplival és liszttel készítik, mi most a nagyi hagymás, szalonnás, tepertős variációját készítettük el. Melegen ajánljuk!

Hozzávalók: (4 személyre)
- 1 kg krumpli
- 20 deka liszt
- 2 deci tejföl
- 1 közepes vöröshagyma
- 5 deka tepertő vagy füstöl szalonna
- 1 csapott kiskanál só
- őrölt bors,
- Sütéshez: zsír vagy olaj
- 2 deci tejföl a tálaláshoz
Elkészítés:
Meghámozzuk a krumplit és tormareszelőn lereszeljük. Összekeverjük a liszttel, az apróra vágott vöröshagymával, az összevagdalt tepertővel vagy szalonnával, a tejföllel és sóval, borssal fűszerezzük.
Ha lepényként sütjük, a tepsit gazdagon kizsírozzuk, és egy centi vastagon belesimítjuk a masszát. A sütőben pirosra sütjük és tejföllel tálaljuk. Ha zsiradékban, serpenyőben sütjük, akkor forrósítsuk fel a bőséges zsírt vagy olajat. Formáljunk nagyobb, lapos pogácsákat a krumplis anyagból, így tegyük bele. A zsiradéktól lecsepegtetett pogácsákat tegyük tűzálló tálba, rétegenként tejfölözve. Forrón tálaljuk. Lehet önálló étel, de kínálhatjuk húsok mellé köretként, vagy készíthetünk hozzá mártásokat is.
Tipp: Tejföl helyett tzatzikivel is tálalhatjuk, de keverhetünk a tésztába gombát, húst, és ízesíthetjük kedvünk szerint zöldfűszerekkel is.