A mikroszkopikus gombák méreganyagai egyaránt károsítják a takarmányozott állatokat és a gabonából előállított élelmiszert fogyasztó ember egészségét: többek között növelik a májrák kockázatát, bőr- és szemirritáció, veseelégtelenség léphet fel a hatásukra, és szaporodásbiológiai zavarokat is okozhatnak.
Az Ésszel a kosárba! kampány célja, hogy segítsen a fogyasztóknak minél biztonságosabb termékeket vásárolni. A Laboratorium.hu tudományos weboldal cikksorozatában a WESSLING Hungary Kft. független laboratórium szakértői számolnak be a több millió élelmiszerminta vizsgálata után szerzett tapasztalataikról.
A kalászosok vizsgálatára azért van különösen nagy szükség, mert a magyar emberek étrendjében nagy súllyal szerepel a gabonafélékből készült ételek fogyasztása (száraztésztaféleségek, édesipari és sütőipari termékek, gabonapelyhek, müzliféleségek – ez utóbbiakat a dietetikusok rosttartalmuk miatt előszeretettel ajánlják).
A legtöbb ismert mikroszkopikus gomba toxinját - az Aspergillus-fajok által termelt aflatoxinok mellett - a fuzáriumok hozzák létre, ezek a mérgek egyébként a gombák anyagcseretermékei. Főként a kalászon élősködnek, gombafonalaikkal bevonják a gabonaszemeket, anyagcseretermékeik bekerülnek a magba is, onnan pedig könnyen átkerülnek a sütőipari termékekbe. A gabonatáblán akkor látszik leginkább a fusariumos fertőzés, amikor a gabona kalásza zöld (ekkor a zöldes szín foltokban kifakul). A trópusi és szubtrópusi vidékeken a banánültetvényeket is megtizedeli a furmányos mikotoxin. (lásd a Laboratorium.hu részletes cikkét).
Milyen hatással vannak a pálinka ízére és élvezeti értékére a jogszabályi előírások? Másképp fogalmazva: előfordulhat-e, hogy ugyan egy párlat mindenben megfelel a törvényi előírásoknak, az ital mégis nagyon rossz? Hogyan segíthetnek ebben a vizsgálatok? A Laboratorium.hu legfrissebb összeállításából kiderül…
- Csak ellenőrzött forrásokból vásároljunk!
- Figyeljük a választott termék feliratozását!
- Nézzük meg, melyik országból érkezett: esetleg az EU-n kívülről jött?
- Informálódjunk különböző hírforrásokból az időszakos szennyezettségekről!
- Tartsuk be az élelmiszeripari, fogyasztói előírásokat!
Növényvédő szerek az élelmiszerekben. Megesszük a csomagolást? Az utolsó szó a mikrobáké. Doppingolunk, és nem is tudunk róla? A részleteket itt olvashatjátok!