Amikor a gyerekek még kicsik voltak, a Mikulás és a krampuszai minden évben házhoz mentek Marton Adriékhoz. Ám most, hogy a fiúk már nagyobbak, nem látogat el hozzájuk személyesen a télapó. A srácok általában december elsején levelet írnak neki, amiben elárulják, hogy mire vágynak, és miután végeztek, borítékba teszik az irományt és feladják a postán. „Imádom ezt az ünnepet, ilyenkor megint előtör belőlem a gyermeki énem. – kezdte mosolyogva az Adri’s Kitchen háziasszonya. – Szerintem a családban én vagyok a leglelkesebb. Mindig mondom a srácaimnak, hogy ki kell tisztítani a cipőtöket, és tegyünk ki kekszet és tejet a mikulásnak.”
Adriék anno úgy tervezték, hogy lesz egy szép kandallójuk, ám az építkezéskor a munkások azt hitték a kéményre, hogy a ház tetején levő lyuk csak egy „hiba”, ezért beleöntötték a betont és befalazták. Így a mikulás nem tud ezen keresztül érkezni, az ajtót kell használnia. Adriék pedig odakészítenek neki mindent. „A fiúk természetesen minél nagyobb cipőt választanak, hogy sok ajándék beleférjen és olyan izgatottak szoktak lenni, hogy alig tudnak elaludni. Nincs így könnyű dolga a mikulásnak, de azért ügyesen megoldja, hogy láthatatlan maradjon…”
A család asztaláról természetesen mikuláskor sem maradhatnak el a különleges falatkák. Persze nem csapnak akkora bulit, mint halloweenkor, és a kétgyermekes anyuka nem csinál hatalmas asztalnyi dekorációt és ételt. De örömmel elkészít egy-két cukiságot. „Mindig szeretek izgalmas recepteket felkutatni, amikkel feldobhatom a hétköznapokat és a kisebb-nagyobb ünnepeket.” – mondta el Adri, aki azt is elárulta, hogy melyek a kedvenc mikulásos finomságai.
Forró csoki pillecukor hóemberrel
A forró csoki elmaradhatatlan mikuláskor és karácsonykor. Ezt a finom italt gyorsan és könnyedén feldobhatjuk egy hóember párral, és ha elég kreatívak vagyunk, még egy mesét is kitalálhatunk hozzá.
Hozzávalók
Nutellás forró csoki:
- 3 dl tej
- 150 g nutella
- 2 dl tejszín
Hóember:
- Pillecukor
- Sárgarépa pálcikák
- Olvasztott étcsokoládé
Elkészítés
- A tejet és a tejszínt, nutellával felforraljuk és 5 percig főzzük, majd az egészet egy pohárba szűrjük.
- A pillecukrokat egy fogpiszkálóra húzzuk és így összeállítjuk a hóemberünk alapját. Sárgarépából orrot és karokat készítünk, az olvasztott csokoládéból pedig szemet, szájat és gombokat.
Mézeskalács muffin
A muffin az egyik legjobb példa arra, hogy van, amit sokféleképpen el lehet készíteni, díszíteni és tálalni. Mikuláskor már egy kicsit összefonódnak az ünnepek, hiszen nemsokára itt a karácsony, így simán belefér, hogy mézeskalács muffinokkal lepjük meg a szeretteinket.
Hozzávalók
Muffin:
- 25 dkg liszt
- 10 dkg porcukor
- 1 csomag sütőpor
- 2 db tojás
- 15 dkg vaj
- 150 ml tej
- 2 ek méz
- 1 tk mézeskalács fűszerkeverék
- 1 csipet só
Krém:
- 10 dkg sűrített tej
- 1 kk fahéj
- 25 dkg mascarpone
- 4 dl tejszín (hideg)
Mézeskalács:
- 25 dkg liszt
- 1 csipet só
- 6 dkg porcukor
- 1 dl méz
- 1 kk szódabikarbóna
- 1 db tojás
- 5 dkg vaj
- 2 ek mézeskalács fűszerkeverék
Elkészítés
- A tojásokat felhabosítjuk a porcukorral, majd hozzáadjuk a vajat, a mézet és a tejet.
- A lisztet elkeverjük a sütőporral, sóval és a mézeskalács fűszerkeverékkel, majd a tojásos masszánkhoz adjuk.
- A tésztát a muffin papírral bélelt formákba kanalazzuk, 15-20 perc alatt 180 fokon megsütjük.
Krém:
- A mascarponéhoz keverjük a fahéjat és a sűrített tejet.
- A tejszínt habbá verjük és óvatosan összekeverjük a mascarponés krémünkkel, habzsákba töltjük, és ezzel díszítjük fel a kihűlt muffinokat.
Mézeskalács:
- A mézet és a vajat megolvasztjuk, a száraz hozzávalókat összekeverjük, ezután a vajas-mézes masszát beleöntjük, hozzáadjuk a tojást és egybegyúrjuk.
- Folpackba csomagoljuk és egy órát a hűtőben pihentetjük, utána kinyújtjuk, kiszaggatjuk és 180 fokon 8-10 perc alatt megsütjük.
- A mézeskalácsokat díszítésként a krém tetejére rakjuk.
Mikulásos muffin
Ugyan az eper ilyenkor nem szezonális gyümölcs, tökéletes mikulás sapkát készíthetünk belőle. Így válik tökéletessé a télapós muffinunk.
Hozzávalók
- 100 g étcsoki
- 2 db tojás
- 1 csipet só
- 100 g vaj
- 80 g cukor
- 50 g kakaópor
- 80 g liszt
- 2 tk Sütőpor
- 100 g ricotta
- 12 db eper
- 350 ml tejszín (hideg)
- 200 g mascarpone
- 1 csomag vaníliás cukor
- 2 ek vaj (kenéshez)
Elkészítés
- A csokit vízgőz felett megolvasztjuk.
- A tojást, a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a ricottát.
- Az olvasztott csokihoz keverjük a sót, a lisztet, a sütőport, és a kakaóport.
- Ezután a két masszát összeforgatjuk.
- A muffin sütőformát kivajazzuk és egyformán eloszlatjuk benne a tésztát.
- 180 fokos sütőben 15-20 perc alatt készre sütjük. Amikor elkészült óvatosan kivesszük, és hagyjuk kihűlni.
Díszítés
- A tejszínt a vaníliás cukorral kemény habbá verjük, majd hozzákeverjük a mascarponét és csillagcsöves habzsákba töltjük.
- A krémet a muffinok tetejére nyomjuk, majd a megtisztított epret ráhelyezzük. Az eper tetejére pedig még egy pici habot teszünk.