Életforma.hu

GASZTRO

Mikulásnak szeretettel

Marton Adri azt mondja, hogy mikuláskor ismét előtör belőle a gyermeki énje és izgatottan készülődik az ünnepre. A télapó viszont nem a kéményen keresztül szokott érkezni hozzájuk, mivel azt az építkezéskor véletlenül befalazták a munkások…

Amikor a gyerekek még kicsik voltak, a Mikulás és a krampuszai minden évben házhoz mentek Marton Adriékhoz. Ám most, hogy a fiúk már nagyobbak, nem látogat el hozzájuk személyesen a télapó. A srácok általában december elsején levelet írnak neki, amiben elárulják, hogy mire vágynak, és miután végeztek, borítékba teszik az irományt és feladják a postán. „Imádom ezt az ünnepet, ilyenkor megint előtör belőlem a gyermeki énem. – kezdte mosolyogva az Adri’s Kitchen háziasszonya. – Szerintem a családban én vagyok a leglelkesebb. Mindig mondom a srácaimnak, hogy ki kell tisztítani a cipőtöket, és tegyünk ki kekszet és tejet a mikulásnak.”

Marton Adri imádja az ünnepeket Fotó: Komáromi Annamária

 

 

Adriék anno úgy tervezték, hogy lesz egy szép kandallójuk, ám az építkezéskor a munkások azt hitték a kéményre, hogy a ház tetején levő lyuk csak egy „hiba”, ezért beleöntötték a betont és befalazták. Így a mikulás nem tud ezen keresztül érkezni, az ajtót kell használnia. Adriék pedig odakészítenek neki mindent. „A fiúk természetesen minél nagyobb cipőt választanak, hogy sok ajándék beleférjen és olyan izgatottak szoktak lenni, hogy alig tudnak elaludni. Nincs így könnyű dolga a mikulásnak, de azért ügyesen megoldja, hogy láthatatlan maradjon…” 

A család asztaláról természetesen mikuláskor sem maradhatnak el a különleges falatkák. Persze nem csapnak akkora bulit, mint halloweenkor, és a kétgyermekes anyuka nem csinál hatalmas asztalnyi dekorációt és ételt. De örömmel elkészít egy-két cukiságot. „Mindig szeretek izgalmas recepteket felkutatni, amikkel feldobhatom a hétköznapokat és a kisebb-nagyobb ünnepeket.” – mondta el Adri, aki azt is elárulta, hogy melyek a kedvenc mikulásos finomságai.

 

Forró csoki pillecukor hóemberrel

A forró csoki elmaradhatatlan mikuláskor és karácsonykor. Ezt a finom italt gyorsan és könnyedén feldobhatjuk egy hóember párral, és ha elég kreatívak vagyunk, még egy mesét is kitalálhatunk hozzá.

Forró csoki pillecukor hóemberrel Fotó: Komáromi Annamária

Hozzávalók 

Nutellás forró csoki:

  • 3 dl tej
  • 150 g nutella
  • 2 dl tejszín

Hóember:

  • Pillecukor
  • Sárgarépa pálcikák
  • Olvasztott étcsokoládé
Elkészítés

  1. A tejet és a tejszínt, nutellával felforraljuk és 5 percig főzzük, majd az egészet egy pohárba szűrjük.
  2. A pillecukrokat egy fogpiszkálóra húzzuk és így összeállítjuk a hóemberünk alapját. Sárgarépából orrot és karokat készítünk, az olvasztott csokoládéból pedig szemet, szájat és gombokat.

 

 Mézeskalács muffin

A muffin az egyik legjobb példa arra, hogy van, amit sokféleképpen el lehet készíteni, díszíteni és tálalni. Mikuláskor már egy kicsit összefonódnak az ünnepek, hiszen nemsokára itt a karácsony, így simán belefér, hogy mézeskalács muffinokkal lepjük meg a szeretteinket.

Mézeskalácsos muffin Fotó: Komáromi Annamária

Hozzávalók

Muffin:

  • 25 dkg liszt
  • 10 dkg porcukor
  • 1 csomag sütőpor
  • 2 db tojás
  • 15 dkg vaj
  • 150 ml tej
  • 2 ek méz
  • 1 tk mézeskalács fűszerkeverék
  • 1 csipet só

Krém: 

  • 10 dkg sűrített tej
  • 1 kk fahéj
  • 25 dkg mascarpone
  • 4 dl tejszín (hideg)

Mézeskalács: 

  • 25 dkg liszt
  • 1 csipet só
  • 6 dkg porcukor
  • 1 dl méz
  • 1 kk szódabikarbóna
  • 1 db tojás
  • 5 dkg vaj
  • 2 ek mézeskalács fűszerkeverék

 

Elkészítés

  1. A tojásokat felhabosítjuk a porcukorral, majd hozzáadjuk a vajat, a mézet és a tejet.
  2. A lisztet elkeverjük a sütőporral, sóval és a mézeskalács fűszerkeverékkel, majd a tojásos masszánkhoz adjuk.
  3. A tésztát a muffin papírral bélelt formákba kanalazzuk, 15-20 perc alatt 180 fokon megsütjük.

Krém:

  1. A mascarponéhoz keverjük a fahéjat és a sűrített tejet.
  2. A tejszínt habbá verjük és óvatosan összekeverjük a mascarponés krémünkkel, habzsákba töltjük, és ezzel díszítjük fel a kihűlt muffinokat.

Mézeskalács:

  1. A mézet és a vajat megolvasztjuk, a száraz hozzávalókat összekeverjük, ezután a vajas-mézes masszát beleöntjük, hozzáadjuk a tojást és egybegyúrjuk.
  2. Folpackba csomagoljuk és egy órát a hűtőben pihentetjük, utána kinyújtjuk, kiszaggatjuk és 180 fokon 8-10 perc alatt megsütjük.
  3. A mézeskalácsokat díszítésként a krém tetejére rakjuk.

 

Mikulásos muffin

Ugyan az eper ilyenkor nem szezonális gyümölcs, tökéletes mikulás sapkát készíthetünk belőle. Így válik tökéletessé a télapós muffinunk.

 

Mikulásos muffin Fotó: Komáromi Annamária

Hozzávalók

  • 100 g étcsoki
  • 2 db tojás
  • 1 csipet só
  • 100 g vaj
  • 80 g cukor
  • 50 g kakaópor
  • 80 g liszt
  • 2 tk Sütőpor
  • 100 g ricotta
  • 12 db eper
  • 350 ml tejszín (hideg)
  • 200 g mascarpone
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2 ek vaj (kenéshez)

 

Elkészítés

  1. A csokit vízgőz felett megolvasztjuk.
  2. A tojást, a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a ricottát.
  3. Az olvasztott csokihoz keverjük a sót, a lisztet, a sütőport, és a kakaóport.
  4. Ezután a két masszát összeforgatjuk.
  5. A muffin sütőformát kivajazzuk és egyformán eloszlatjuk benne a tésztát.
  6. 180 fokos sütőben 15-20 perc alatt készre sütjük. Amikor elkészült óvatosan kivesszük, és hagyjuk kihűlni.

Díszítés

  1. A tejszínt a vaníliás cukorral kemény habbá verjük, majd hozzákeverjük a mascarponét és csillagcsöves habzsákba töltjük.
  2. A krémet a muffinok tetejére nyomjuk, majd a megtisztított epret ráhelyezzük. Az eper tetejére pedig még egy pici habot teszünk.

 

 

 

 

 


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.