Igazi hagyományos magyar ételklasszikus, mégis számtalan változata ismert.
Van, aki a "lájtos" és könnyű formájára esküszik, de akad, aki óriási kalória és koleszterin bombát tud készíteni belőle.
Az "alapító tagok" azonban bármilyen variációról is van szó: a paprika és a paradicsom, de "meghívott vendégként" a hagyma is szerepel.
Aztán mindenki vérmérséklete és hangulata szerint, bármivel tovább bolondíthatja: sült szalonnával és füstölt kolbásszal, tarjával és sonkával, vagy csak szerényen virslivel és szárnyas darabkákkal - amúgy magyarosan és szabadon. Felvert tojásokkal lágyíthatjuk, sajttal lazíthatjuk. Ízesíthetjük "erős pistával", ketcup-pal, borssal, vegetával, egyszerűen sóval, oregánóval... szóval remekül tűri a zöldfűszereket.
Tálalhatjuk fő ételként, leönthetjük vele a húsokat csendes társként, vagy mellékelhetünk hozzájuk burgonyát, rizst és tésztát mindenféle formában.
Bár örök vitatéma, kockára, hosszúkásra, avagy karikára darabolva az igazi, bográcsban, lábosban, vagy zománcos nagyfazékban főzve adja-e ki az igazi aromát, - a végeredmény ugyanaz.
A lecsónak lelke van... a szakács lelkét "halljuk" és érezzük benne.
Ha féltve babusgatjuk és kevergetjük, el nem ronthatjuk.
Most néhány érdekesebb recepttel segítünk. Itt az idő, szezonja van!
Gombás lecsó
Hozzávalók:75 dkg paprika, 25 dkg gomba, 2 nagy fej hagyma, 2 nagy paradicsom, 5 dkg füstölt szalonna, 1 dl tejszín, 1 dl tejföl, 1-1 evőkanál Vegeta és pirospaprika, 1 csokor petrezselyem, 1 gerezd fokhagyma, bors, só.
Elkészítés: A szalonnát kiolvasztjuk, a zsírján a hagymát megpirítjuk. Megszórjuk pirospaprikával, rátesszük a gombát, megsózzuk és saját levében, fedő alatt addig pároljuk, amíg zsírjára sül. Hozzáadjuk a zöldpaprikát, néhány percig fedő alatt pároljuk, majd végül beletesszük a paradicsomot és ráöntjük a tejszínt. Fűszerezzük Vegetával, petrezselyemmel, fokhagymával, sóval, borssal és készre főzzük. Tálaláskor a tejföllel meg lehet locsolni a tetejét.
Padlizsános-chillis lecsó
Hozzávalók: 2 fej hagyma , 1 kg paprika, két padlizsán, háromnegyed kiló paradicsom,só, fokhagyma, chillipaprika, szezámmag
Elkészítés: A hagymát kis kockákra, a paprikát szeletekre, majd kockákra vágjuk. a paradicsomot pár percre forró vízbe dobjuk, majd kihalásszuk, így könnyen lejön a héja (amit boldogan le is húzunk), majd nyolcadoljuk. a padlizsánt sütőben minden oldalon picit átsütünk, neki így jön le könnyen a héja, meghámozzuk, daraboljuk, sózzuk, és hagyjuk, hogy levet eresszen. Lemossuk. A hagymát üvegesre pirítjuk kevés olajon, majd beledobáljuk a paprikát és a padlizsánt, kicsit azt is odapirongatjuk, jöhet a paradicsom, és kevergetve főzni kezdjük. jöhetnek a fűszerek, és addig főzzük, míg jól szét nem főtt minden (igazából úgy jó, ha nem totálpépes, hanem még lehet látni a zöldséghatárokat).
Lecsós burgonya
Hozzávalók: 40 dkg füstölt húsos sonka, fél dl olaj, 1 vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma,1 ek fűszerpaprika, 80 dkg burgonya, só, őrölt bors, 4 zöldpaprika, 4 paradicsom.
Elkészítés: A sonkát csíkokra vágjuk, a forró olajon megfuttatjuk, és hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát és a zúzott fokhagymát. Pár percig tovább pirítjuk, majd lehúzzuk a tűzről, és megszórjuk fűszerpaprikával. Összekeverjük, hozzáadjuk a cikkekre darabolt burgonyát, és annyi vizet öntünk rá, hogy háromnegyedig ellepje. Ha felforrt, sózzuk, borsozzuk, és fedővel letakarva közepes tűzön kicsit előfőzzük. Beletesszük a szeletelt zöldpaprikát, a cikkekre vágott paradicsomot, összekeverjük, és fedő nélkül, lassú tűzön készre főzzük. Ha elkészült, paradicsommal, és zöldpaprikával díszítjük.
Jó étvágyat és "lecs(ó)lkodást!"
(Receptek wikibooks.org nyomán)