Szinte nincs olyan ország, ahol ne termesztenék a krumplit és ne szerepelne valamilyen formában a mindennapok étrendjében. Nagyon sokféle és finom forgás készíthető belőlük, ráadásul igen egészséges is.
A feltárt leletek arról tanúskodnak, hogy Dél-Amerikában már több mint hétezer évvel ezelőtt szerepelt az őslakók "étlapján". Igaz, akkor még többnyire csak héjában sütve vagy szárítva fogyasztották, és csak hosszú évszázadok múltán kezdtek el belőle ízletes és laktató fogásokat készíteni.
A burgonyát a spanyol hódítók az 1600-as években hozták Európába, hozzánk pedig csak jó ötven esztendő múlva, a németországi protestáns diákok révén jutott el. S hogy a honi krumplitermesztés ügye mennyire kardinális kérdés volt akkortájt, azt jelzi az, hogy miután az ismeretlen zöldséget maga Wesselényi Ferenc nádor is megkóstolta, s rendkívül ízletesnek találta, személyesen terjesztette be javaslatát a termesztetésére.
Ha a történet nem is pontosan így zajlott le egykoron, a szakirodalom szerint az tény, hogy a 18. század végére - amikor is II. József adókedvezménnyel támogatta termesztését - a burgonya már országosan ismert és kedvelt ételalapanyag volt, és az 1815-ben bekövetkezett nagy éhínség tovább népszerűsítette. A krumpli tápértéke igen magas: 10 deka újburgonya energiaértéke 85 kalória, szénhidrátértéke pedig közel 20 gramm körül van. A krumpli elnevezést egyébként a német Grundbirne szóból eredeztetik, ami földi körtét jelent, merthogy kezdetben a talajban termő almának, körtének vélték az addig ismeretlen termést.
Rendkívül változatosan lehet a burgonyát elkészíteni, ami ma már ott szerepel a világ összes konyhájának legfőbb alapanyagai között. Készülhet belőle leves, egytálétel, akár húsmentesen is, elég, ha csak valamilyen illatos fűszerrel - kaporral, zsályával, tárkonnyal, petrezselyemmel vagy rozmaringgal - "megbolondítjuk", és nyakon öntjük mondjuk egy-két deci tejföllel. De pusztán önmagában megsütve is igazi ínyencsége a krumpliimádóknak, gondoljunk csak a rósejbnire vagy a sütőben héjában megsütött gumókra. A különféle burgonyaköretek variációnak tárháza megunhatatlan és kimeríthetetlen: készíthetünk ropogós hasáb- vagy szalmakrumplit, burgonyaszirmot, mandulás burgonyakrokettet, sajttal gazdagított burgonyafánkot, fűszeres tócsnit meg bársonyos vajas krumplipürét, de adhatjuk hagymás-paprikás törtburgonyaként is és egyszerűen sós vízben kifőve.
Önálló fogásként sem vallunk vele szégyent, még az ünnepnapokon sem, süssünk belőle akár sajttal, sonkával, gombával, póréval, paradicsommal társított, csirke-, pulyka- vagy halfilével gazdagított rakottast, esetleg ízletes marha-, bárány- vagy borjúhúsos gulyást.
És akkor hol vannak még a különféle burgonyasaláták, amelyek akár ecetes, akár majonézes, mustáros vagy egyéb öntettel készülhetnek, s különleges kísérői a sült, párolt, rántott húsoknak, halaknak. S hogy a burgonya alapanyagként a desszertek palettáján is kiemelt helyet foglal el, mi sem mutatja jobban, mint hogy a különféle fánkok, gombócok, nudlik és pogácsák a gyerekek és a felnőttek megunhatatlan kedvencei.
GASZTRO
Mindennapi táplálékunk: a burgonya
Rendkívül változatosan lehet a burgonyát elkészíteni, ami ma már ott szerepel a világ összes konyhájának legfőbb alapanyagai között. Készülhet belőle leves, egytálétel, akár húsmentesen is.

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?
Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?
A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!
Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?
Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!
A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.

Poharak, kések a vendéglátóiparban
Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere
Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából
Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni
A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.

A gázgrillek legjobb tulajdonságai
A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.