Hozzávalók 4 főre:
4 nagyobb cékla
1 narancs leve és héja lereszelve
1 kisebb diónyi gyömbér meghámozva, lereszelve
1 dl tejszín
Kb. 1 l zöldségalaplé
Só, bors
1 ek olívaolaj
2 rúd érlelt kecskesajt (összesen kb. 20 dkg)
10 dkg dió durvára vágva
Elkészítés:
A leveshez a céklákat alufóliába csomagoljuk, 180 fokos sütőben puhára sütjük (késsel lehet ellenőrizni). Mikor kész, langyosra hűtjük, meghámozzuk, és kis kockákra vágjuk.
Az olívaolajon megfuttatjuk a gyömbért, hozzáadjuk a céklát és a narancs héját és levét. Felöntjük a tejszínnel és annyi zöldségalaplével, hogy éppen ellepje. Simára turmixoljuk, én szűrőn át is szoktam passzírozni, hogy teljesen sima legyen. Ha túl sűrű lenne, kevés alaplével még hígíthatjuk. Végül megsózzuk és borsozzuk.
A kecskesajtot másfél centisre szeleteljük, a puha oldalaiba belenyomkodjuk a diót. Egy teflonserpenyőt közepes lángon felhevítünk, beletesszük a kecskesajtokat diós felükkel lefelé. Mikor megérezzük a dió illatát és a sajt kicsit megbarnul, alányúlunk egy lapáttal és megfordítjuk. Ezt az oldalát is megsütjük.
A levest ízlés szerint felmelegítjük, a sült kecskesajttal kínáljuk.