A tízmillió pék országa leszünk! – mondogatták sokan már a járvány tavalyi kitörésekor. Nem is tévedtek nagyot, hiszen soha nem volt még olyan népszerű az otthoni sütés, mint a karantén ideje alatt. Amíg a kedvenc cukrászdánk zárva tartott, a konyhai feladatok lekötötték azokat, akik nem tudtak mit kezdeni a rengeteg szabadidővel – arról nem is beszélve, hogy közös elfoglaltságot adtak az egész családnak.
Ezt a hirtelen kialakult új hobbit igazolják egyértelműen a számok is: a Google keresési trendjeiben láthatjuk, hogy tavalyhoz képest 25 százalékkal nőtt azoknak a száma, akik receptek után kutakodnak az interneten.
Rekordforgalmat produkáltak a konyhai eszközöket kínáló webshopok is. „Az elmúlt évben közel 45 százalékkal nőtt az oldal látogatóinak száma, és több mint dupla annyian vásároltak nálunk, mint tavaly” – árulja el Szalai Viktória hobbicukrász, a sussvelem.com webáruház tulajdonosa. Ami az internetes vásárlás menetét illeti, a többség számára a legfontosabb szempont a gyors szállítás és a segítőkész ügyfélszolgálat volt, emellett pedig az, hogy mindent egy helyen lehessen beszerezni a sütéshez.
Sosem fogytak még ilyen jól a sütőformák
A trendekből körvonalazódni látszik, hogy a tortasütés különös népszerűségnek örvendett az otthonmaradók körében. „Ennek többek között az az előnye, hogy aki maga süti a tortát, az pontosan tudja, mi kerül bele, így garantáltan allergén- és tartósítószermentes lesz a sütemény. Arról nem is beszélve, hogy a saját torta személyre szabhatóbb, mint amit készen veszünk: írhatunk rá például feliratot is, és ha nem is néz ki professzionálisan, a szeretteink sokkal jobban örülnek majd neki” – hangsúlyozza Viktória.
Nem meglepő, hogy a webshopban különösen kelendőek a tortadíszítő eszközök, így például a most különösen divatos sziluett tortadíszek vagy épp a „tortapersely”, amivel néhány ezrest is odacsempészhetünk az ünnepeltnek. Népszerűek a különböző sütőformák, ételfestékek és az olyan, már nem is kifejezetten kezdőknek való eszközök, mint például a szilikon gyúrólap. A magyarok ezen felül nagy kedvvel vetették bele magukat a sütigyártásba is: erre utal, hogy jól fogynak a bagett, a macaron és az amerikai fánk készítéséhez szükséges sütőformák, de a sajtos rúd kiszúró rács is.
„Azt ajánlom a teljesen kezdőknek, hogy bátran kísérletezzenek az alapreceptekkel! Az egyszerű dolgokkal is szép eredményt lehet elérni, ráadásul gyors sikerélményt adnak” – mondja Viktória. És hogy vajon a nyitás után is folytatódik-e az otthoni sütési láz? Bizonyára lesz visszaesés, de valószínű, hogy a jövőben is többen fognak otthon tortát készíteni, mint a járvány előtt!
Rengetegen keresnek rá a hazánkban évtizedek óta kedvelt tortareceptekre, az Eszterházy torta, a Sacher torta vagy a Zserbó töretlenül őrzi népszerűségét. De sokan választják a répa-, túró-, vagy sajttorták különféle változatait. S ha már itt tartunk, hát mi is nagy örömmel osztjuk meg egyik kedvenc tortareceptünket.
Oreos sajttorta
Hozzávalók az alaphoz:
25 dkg Oreo keksz
10 dkg vaj
Hozzávalók a krémhez:
60 dkg tejszínes krémsajt
15 dkg cukor
1,5 evőkanál liszt
3 tojás
2 evőkanál tejföl
Kb. 20 db Oreo keksz
vanília aroma
Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 170 fokra, majd elkészítjük a torta alját. A kekszeket egy sodrófa vagy robotgép segítségével összetörjük, összekeverjük a megolvasztatott vajjal és a kapott masszával kibéleljük a 28 centiméter átmerőjű, kapcsos tortaforma alját. A tortaalapot kézzel jól lenyomkodjuk a formába, majd sütőben kb. 10-15 percig sütjük, hogy az alap megfelelően összeálljon. Közben elkészítjük a krémet. Robotgéppel összedolgozzuk a krémsajtot, a cukrot, a tejfölt és a lisztet. Aztán hozzáadjuk a vanília aromát is, majd jöhetnek egyenként a tojások. A kekszeket nagyobb darabokra törjük, a felét hozzákeverjük a sajtkrémhez, a többit félretesszük. A kekszes krémet a tortaformába töltjük, tetejét elegyengetjük, majd megszórjuk a maradék kekszmorzsával. A tortát 45-50 percig sütjük, majd kivesszük és még legalább egy órát pihentetjük.
Még több tortarecept: