Életforma.hu

GASZTRO

Otthoni sütigyár

Soha nem készült még annyi süti és torta a magyar háztartásokban, mint a koronavírus idején, és könnyen elképzelhető, hogy a lelkesedés az éttermek újranyitásával sem huny ki teljesen. De vajon mit sütünk a legszívesebben a négy fal közt?

A tízmillió pék országa leszünk! – mondogatták sokan már a járvány tavalyi kitörésekor. Nem is tévedtek nagyot, hiszen soha nem volt még olyan népszerű az otthoni sütés, mint a karantén ideje alatt. Amíg a kedvenc cukrászdánk zárva tartott, a konyhai feladatok lekötötték azokat, akik nem tudtak mit kezdeni a rengeteg szabadidővel – arról nem is beszélve, hogy közös elfoglaltságot adtak az egész családnak.

Ezt a hirtelen kialakult új hobbit igazolják egyértelműen a számok is: a Google keresési trendjeiben láthatjuk, hogy tavalyhoz képest 25 százalékkal nőtt azoknak a száma, akik receptek után kutakodnak az interneten.

Fotó: depositphotos.com

Rekordforgalmat produkáltak a konyhai eszközöket kínáló webshopok is. „Az elmúlt évben közel 45 százalékkal nőtt az oldal látogatóinak száma, és több mint dupla annyian vásároltak nálunk, mint tavaly” – árulja el Szalai Viktória hobbicukrász, a sussvelem.com webáruház tulajdonosa. Ami az internetes vásárlás menetét illeti, a többség számára a legfontosabb szempont a gyors szállítás és a segítőkész ügyfélszolgálat volt, emellett pedig az, hogy mindent egy helyen lehessen beszerezni a sütéshez.

Sosem fogytak még ilyen jól a sütőformák

A trendekből körvonalazódni látszik, hogy a tortasütés különös népszerűségnek örvendett az otthonmaradók körében. „Ennek többek között az az előnye, hogy aki maga süti a tortát, az pontosan tudja, mi kerül bele, így garantáltan allergén- és tartósítószermentes lesz a sütemény. Arról nem is beszélve, hogy a saját torta személyre szabhatóbb, mint amit készen veszünk: írhatunk rá például feliratot is, és ha nem is néz ki professzionálisan, a szeretteink sokkal jobban örülnek majd neki” – hangsúlyozza Viktória.

Nem meglepő, hogy a webshopban különösen kelendőek a tortadíszítő eszközök, így például a most különösen divatos sziluett tortadíszek vagy épp a „tortapersely”, amivel néhány ezrest is odacsempészhetünk az ünnepeltnek. Népszerűek a különböző sütőformák, ételfestékek és az olyan, már nem is kifejezetten kezdőknek való eszközök, mint például a szilikon gyúrólap. A magyarok ezen felül nagy kedvvel vetették bele magukat a sütigyártásba is: erre utal, hogy jól fogynak a bagett, a macaron és az amerikai fánk készítéséhez szükséges sütőformák, de a sajtos rúd kiszúró rács is.

„Azt ajánlom a teljesen kezdőknek, hogy bátran kísérletezzenek az alapreceptekkel! Az egyszerű dolgokkal is szép eredményt lehet elérni, ráadásul gyors sikerélményt adnak” – mondja Viktória. És hogy vajon a nyitás után is folytatódik-e az otthoni sütési láz? Bizonyára lesz visszaesés, de valószínű, hogy a jövőben is többen fognak otthon tortát készíteni, mint a járvány előtt!

Rengetegen keresnek rá a hazánkban évtizedek óta kedvelt tortareceptekre, az Eszterházy torta, a Sacher torta vagy a Zserbó töretlenül őrzi népszerűségét. De sokan választják a répa-, túró-, vagy sajttorták különféle változatait. S ha már itt tartunk, hát mi is nagy örömmel osztjuk meg egyik kedvenc tortareceptünket.

Oreos sajttorta

Fotó: despositphotos.com

Hozzávalók az alaphoz:

25 dkg Oreo keksz

10 dkg vaj

Hozzávalók a krémhez:

60 dkg tejszínes krémsajt

15 dkg cukor

1,5 evőkanál liszt

3 tojás

2 evőkanál tejföl

Kb. 20 db Oreo keksz

vanília aroma

Elkészítés:

A sütőt előmelegítjük 170 fokra, majd elkészítjük a torta alját. A kekszeket egy sodrófa vagy robotgép segítségével összetörjük, összekeverjük a megolvasztatott vajjal és a kapott masszával kibéleljük a 28 centiméter átmerőjű, kapcsos tortaforma alját. A tortaalapot kézzel jól lenyomkodjuk a formába, majd sütőben kb. 10-15 percig sütjük, hogy az alap megfelelően összeálljon. Közben elkészítjük a krémet. Robotgéppel összedolgozzuk a krémsajtot, a cukrot, a tejfölt és a lisztet. Aztán hozzáadjuk a vanília aromát is, majd jöhetnek egyenként a tojások. A kekszeket nagyobb darabokra törjük, a felét hozzákeverjük a sajtkrémhez, a többit félretesszük. A kekszes krémet a tortaformába töltjük, tetejét elegyengetjük, majd megszórjuk a maradék kekszmorzsával. A tortát 45-50 percig sütjük, majd kivesszük és még legalább egy órát pihentetjük.

Még több tortarecept:

Egyszerű epres torta

Gluténmentes répatorta


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.