PIKÁNS ZELLERKRÉMLEVES
Hozzávalók: 1 liter füstölthúslé, 1 közepes nagyságú zellergumó, 2 dl tejföl, 1 fej vöröshagyma, 2 ek. margarin, 1-1 ek. liszt és piros fűszerpaprika, 1 babérlevél, kevés citromlé, csipetnyi cukor, só.
Elkészítése: A zellert megtisztítjuk és az almareszelő durva fokán lereszeljük. A hagymát finomra metéljük. A margarint serpenyőben felforrósítjuk, rádobjuk a vöröshagymát és kevergetve megfonnyasztjuk. A tűzről lehúzva belekeverjük a pirospaprikát. Ráöntünk egy kevés füstölthúslevet és 5 percig forraljuk, majd a megmaradt lébe öntjük. Beletesszük a zellert és a babérlevelet, és 10 percig főzzük. Közben a tejfölt és a lisztet simára keverjük, végül a cukorral és a citromlével együtt a forrásban lévő levesbe csurgatjuk. Folytonosan kevergetve kiforraljuk, és a tetejét finomra vágott zellerzölddel meghintve tálaljuk.
GYORS ALMÁSPITE
Hozzávalók: 3 db tojás, 50 dkg rétesliszt, 50 dkg kristálycukor (lehet porcukor), 50 dkg reszelt alma, 1 csomag sütőpor, 1db vaníliás cukor, 5dkg darált dió.
Elkészítése: A kristálycukrot (vagy porcukrot) az egész tojásokkal jól kikeverjük, hozzáadjuk a reszelt almát, a darált diót, a vaníliás cukrot és a sütőporral elkevert réteslisztet! Ezt mind összekeverjük! A mélyebb tepsinkbe sütőpapírt teszünk, beleöntjük a masszát és 200 fokon 25-30 perc alatt készre sütjük. Tetejét megszórjuk porcukorral!
Jó étvágyat