Életforma.hu

GASZTRO

Ráérős reggeli hétvégére

Te is szereted a lassan induló hétvégéket? A reggeli és az ebéd rendszeresen egy délelőtti étkezéssé fonódik össze? Kövesd Kitchenette food blogger tanácsait és minden alkalommal tökéletes fogásokat készíthetsz a késői reggelikhez vagy a korai ebédekhez.

A reggeli fontos étkezés, hát még ha megadjuk a módját. A Bonami foodstylistjai ezúttal két nagyszerű reggeli recepttel készültek.Próbáltad már a sajtos gofrit? Vagy, ha édesszájú vagy biztosan értékelni fogod a fahéjas és vaníliás zabkását! Meríts ihletet a receptekből! Mindössze jó minőségű kiegészítőkre és egy kis időre lesz szükséged.

Ünnepi reggeli zabkása
Ünnepi reggeli zabkása (Fotó: Bonami)
Hozzávalók:

A kásához:

1 reszelt alma a héjával együtt

130 g finom zabpehely

3 dl víz

3 evőkanál chia mag

egy csipet só

2 evőkanál méz

ízesítéshez fahéj, kardamon vagy vaníliarúd

A tálaláshoz:

4 db őszibarack, sárgabarack lehet befőtt is vagy szilva

20 g vaj

1 dl víz

1 teáskanálnyi fahéj vagy kardamon

1 marék (pörkölt) dió

1 teáskanál juharszirup vagy méz

Elkészítés:

A kása összes hozzávalóját tegyük egy közepes méretű edénybe. Alacsony hőfokon helyezzük a főzőlapra és főzzük addig, amíg besűrűsödik. Eközben a diót pirítsuk meg, ha elkészült tegyük félre a serpenyőt, és locsoljuk meg juharsziruppal. A kész darabokat helyezzük sütőpapírra, amíg lehűlnek. Helyezzük a szeletelt gyümölcsöket egy serpenyőbe, adjuk hozzá a vajat, 1 dl vizet és a fahéjat, majd főzzük addig, amíg a gyümölcs megpuhul. A főzés ideje a gyümölcs típusától függően változhat. Tegyük az elkészült zabkását tálakba, és öntsük nyakon kevés gyümölcslével, díszítsük dióval. Ha édesebb ízesítést szeretnénk, enyhén meglocsolhatjuk juharsziruppal.

Sós gofri

A sós gofri kiváló reggelire, és még inkább megállja a helyét egy ünnepi villásreggeliként. Lepd meg szeretteid ezzel az izgalmas recepttel!

Hozzávalók:

220 g sima búzaliszt (a búzaliszt felét helyettesíthetjük teljes kiőrlésű liszttel is)

40 g kukoricakeményítő

1 teáskanál sütőpor

1⁄2 teáskanál szódabikarbóna

1 teáskanál só

1 csipet frissen őrölt bors

330 g kefir

2 tojás

60 g vaj

110 g gouda vagy cheddar sajt reszelve

1 szeletelt avoládó

1 tükörtojás

Elkészítés:

Keverjük össze a lisztet, a keményítőt, a szódabikarbónát egy közepes tálban, majd adjuk hozzá a sót és borsot. Egy kisebb lábosban, alacsony hőfokon olvasszuk fel a vajat. Ha felolvadt jöhet hozzá a kefir, a tojások, a reszelt sajt és a spenót. Ezután melegítsük fel a gofrisütőt. Amíg a sütő melegszik, óvatosan keverjük össze a lisztes és a vajas alapokat. Csak addig keverjük, hogy ne maradjon nem elvegyített lisztkeverék a tésztában. Ha kész, máris süthetjük aranysárgára a gofrit. Az elkészült gofrikat kreatívan tálalhatjuk avokádóval, feta sajttal, paradicsommal vagy akár tükörtojással, buggyantott tojással.

Ezt is olvasd el:

Amerikai áfonyás palacsinta

 


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.