Életforma.hu

GASZTRO

Saláta, leves és körözött – zellerből

Ki hinné, hogy a zeller nem csak főzelékek, mártások és húsételek ízesítőjeként használatos, hanem remek saláta, leves és körözött alapanyaga is. Íme, három különleges recept!

Zellersaláta

Egy fej zsenge, friss zellert apró kockákra feldarabolunk, majd olíva olajjal, és kevés mustárral ízesítjük. Borecetet teszünk rá.

Zellerkörözött

Fiatal és zsenge zeller leveleit apróra vágjuk, és áttörjük vajjal kevert tehén- és juhtúróval. Kevés őrölt köményt, pirospaprikát, apróra vágott hagymát (1 kis fej), mustárt és csipetnyi őrölt borsot keverünk bele. Ízlés szerint egy kevés szardínia is kerülhet bele. Jól összekeverjük, és kenyérre, pirítósra kenjük, mint a vajat.

 

 

Zellerkrémleves

Hozzávalók: egy jó nagy fej zeller, egy fej vöröshagyma, vaj (vagy margarin), 3 dl tejszín
1 tojás sárgája, 2 evőkanál liszt, só

Elkészítés: A megtisztított és megmosott zellert szeletekre vágjuk. Egy edényben kb. egy liter vizet felforralunk egy kis sóval és egy fej megtisztított egész vöröshagymával.
Egy serpenyőben felolvasztunk egy kis vajat (vagy margarint), rátesszük a zellert, pár percig kevergetve megpirítjuk, majd beleöntjük a forrásban lévő vízbe.


Addig főzzük közepes lángon (nem kell lobognia), amíg teljesen puha nem lesz a zeller. A víz mennyiségére vigyázzunk, amennyi elforrt belőle mindig pótoljuk.
A hagymát kiszedjük belőle, majd a zellert a levével együtt átpasszírozzuk (turmixolni is lehet). Tegyük vissza a tűzhelyre, kis lánggal alatta.
A lisztből és a tejszín feléből kevés hidegvízzel habarást készítünk, és ezzel sűrítjük be átpasszírozott levet. Jól összeforraljuk, és sóval beízesítjük. Levesszük a tűzről.
A tejszín másik felét jól összekeverjük a tojás sárgájával, folyamatos kevergetés közben merjünk hozzá a forró levesből egy merőkanálnyit, majd az egészet öntsük bele a levesbe, és jól keverjük össze. Folyamatos keverés mellett egyet még forralunk rajta.
Ha egy kis olvasztott vajat ráöntünk és "szétkenjük" a tetején, tálalásig nem bőrösödik meg.
Pirított zsemlekockákkal tálaljuk.

Jó étvágyat!

 

 


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.