Sárga, édes és boszorkányos – ilyen a svéd húsvét + tradícionális húsvéti recept
Glad Pask! – hangzik svédül a húsvéti jókívánság, amelyet a skandináv országban igencsak komolyan is vesznek. Mivel a húsvét az év első hosszú hétvégéje Svédországban, ráadásul már általában az időjárás is kedvező, ilyenkor a legtöbb városlakó útrakel és kiruccan a tengerpartra, vagy valamilyen erdei nyaralóházba. Családi, baráti összejöveteleken ünneplik tojásfestéssel, dekorációk készítésével, és persze finom falatokkal a tavasz megérkezését, mert bár számontartják a vallási vonatkozásokat, a húsvét a svédeknél mégis inkább egy világi ünnep.
A svéd húsvét meglehetősen édes. Nyuszi helyett inkább színpompás húsvéti kakas hozza a tojásokat, amelyek gyakran klasszikus húsvéti jelenetekkel dekorált óriási papírtojások, tömve cukorkával, nyalókával, rágóval, bonbonnal, csokival. Az asztalra csokitorta, kardamomos muffin, vagy a tejszínes-marcipános töltött zsemleszerűség, a „Semla” kerül, szóval édességben ezen az ünnepen sincs hiány. Ráadásul a gyerekek a Halloweenhez hasonlóan itt is körbejárnak és bekopogtatnak a házakhoz némi édességért, méghozzá boszorkánynak öltözve. Ez kapcsolódik ahhoz a szokáshoz is, amely szerint húsvét másnapján hatalmas tüzeket rakva riasztják el a boszorkányokat, akik elrepültek a Blakullára, egy legendás szigetre, hogy az ördöggel perdüljenek táncra. Máglyák helyett ma már időnként tűzijátékkal is rásegítenek a boszorkányok elűzésére.
A svéd húsvét édes receptjeit te is kipróbálhatod
A sárga dominál
Svédországban a húsvét színe egyértelműen a sárga. A nap, a tojások sárgája, a frissen kikelt kiscsibék és a húsvéti virágok színe. Így a dekorációban is gyakran megjelenik ez a szín, a bejáratok mellé, illetve az ünnepi asztalra, vázába elegáns, csokorszerű elrendezésben nyírfaágak kerülnek, azokra pedig színes szalagokat, tollakat, apró pamutcsirkéket aggatnak. Ezt a hagyományt már közel 300 éve őrzik: korábban papírvirágok, színes textildarabkák, vagy éppen papírcsíkokra írt rigmusok kerültek fel a Paskrisre, ami voltaképpen a karácsonyfa húsvéti megfelelője az északi országban. A svédek amúgy is nagyon szeretnek évszaknak, alkalomnak megfelelően dekorálni, úgyhogy a nyírfaágak feldíszítése mellett a húsvét egy nagyszerű apropó arra, hogy textíliákat, dísztárgyakat, vagy akár terítékeket cseréljenek.
Az ünnepi tálalásban is dominál a sárga
A svéd designipar természetesen sok szép tárggyal segíti ezt a szokást, így az 1974 óta töretlen népszerűségnek örvendő hazai porcelángyár, a Fyrklövern is számos szép kollekcióval van jelen az ünnepeken. A stílusos, szépen kanyargó kék és aranyszínű mintával díszített Victoria porcelánt például a svéd koronahercegnő esküvőjére álmodta meg a sokoldalú művész, Anne Rooslien.
A Diamond kollekciót pedig, amelynél a porcelán mintáját a gyémánt csiszolása inspirálta, Skandinávia két legismertebb ékszer dizájnere, Gitte Dyrbert és Henning Kern tervezte meg. De repkednek pillangók, madarak, pompáznak virágok is a szebbnél szebb tányérokon, amelyekbe húsvét alkalmával a Paskbordnak nevezett svédasztalról lehet válogatni, például tojásos ételeket, húsos pitéket, húsgombócot, heringet, lazacot, bárányhúst, burgonyát, vagy éppen szendvicstortát. Hozzá a Paskmustot, azaz komló- és malátakivonatot tartalmazó sötét szénsavas üdítőitalt kortyolgatják, vagy éppen egy akvavit nevű fűszeres, gyógynövényekből készült párlatot.
Íme, a svédek egyik kedvenc tradicionális húsvéti receptje, a Janssons Frestelse, ami voltaképpen egy hallal gazdagított rakott krumpli.
Janssons Frestelse
Hozzávalók:
2 nagyobb fej hagyma
700 g burgonya
250 g (2 doboz) szardella
3-4 dl főzőtejszín
só, bors
3 evőkanál zsemlemorzsa
50 g vaj
Megtisztítjuk és felszeleteljük a hagymát, majd kevés vajon serpenyőben aranyszínűre pirítjuk. Meghámozzuk a krumplit, és vékony csíkokra vágjuk, vagy reszeljük. A tejszínbe belekeverjük a szardellát, sózzuk-borsozzuk.
Kivajazunk egy sütőtálat, ebbe rétegezzük a burgonyát, a pirított hagymát és a szardellás keveréket. A legalsó és a legfelső réteg mindenképpen a krumpli legyen, ennek a tetejére is jusson még a tejszínes öntetből. Végül megszórjuk zsemlemorzsával, a tetejére pedig apró vajdarabkákat teszünk. Kb. 200 fokon nagyjából 1 óra alatt készre sütjük.
Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.