Életforma.hu

GASZTRO

Sorozatbarát recept: őszi szmötyi - és ez nem vicc!

"Nevezhetjük smoothie-nak is, vagy magyarosan szmútinak, de nálunk inkább mégiscsak szmötyi marad. Ha kiskorúak vannak a családban, akkor tuti, ti is mantrázzátok otthon: sokzöldségetmertazegészséges! Nálunk a direkt zöldségevés kb. 3 éves korban befejeződött, most már csak csempészni tudom az étrendbe. Például így: céklás birsalmás szmötyit csomagolok a gyerekeknek." Hölgyeim és Uraim, Önök a Piac és Profit online divízió igazgatójának, Csarkó Juditnak legújabb "gyerekkísérő" tízóraiját olvassák!

Hozzávalók:

"Szulejmán közben", Kép: Csarkó Judit

  • 5 nagyobb birsalma
  • 1 nagyobb cékla
  • cukor, édesítő
  • ízlés szerint fűszerek
  • citrom
Elkészítés:
A két hozzávaló a tisztításkor adja fel leginkább a leckét. A birs kemény, a cékla meg fog. Annyi könnyebbség van a dologban, hogy a birsalmát nem hámozod, csak kis kockákra vágod. A céklát nyersen, gumikesztyűben veszed "kezelésbe" - hámozod és az előbbi méretűre darabolod. Egy nagy fazékban, jó bő lében - mintha kompótot főznél - felteszed az egészet főzni. Ízlés szerint mehet a tipikus kompótfűszer-kombináció: szegfűszeg, fahéj, cukor (édesítő, helyettesítője, vagy méz - ki mit szeret).
Ilyen lett! Kép: Csarkó Judit

A birsalmának van egy olyan tulajdonsága, hogy ha véletlenül leragadsz a Szulejmánnal a tévé előtt, akkor kb. egy másodperc alatt péppé fő... De ez egy sorozatbarát recept, mert nekünk most ez pont jól jön! Amint készen van minden, a birs "vállalhatatlan" a cékla pont jó, akkor készen is vagyunk. Fogjuk a botmixert és még forrón leturmixoljuk. Ha túl sűrű, akkor ásványvízzel hígíthatjuk, édességét, savasságát cukorral, édesítővel és citrom levével állítjuk be.
Három napig eláll hűtőben, másnap hidegen kicsit még sűrűbb, de annál finomabb lesz! Egészségetekre! Ja, és a gyerekekére is!
Csarkó Judit őszi vitaminbombájáról is írtam már. Aki kimarad, lemarad! Tehát, olvasd el Te is, a gyerekeid majd meghálálják!


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.