Életforma.hu

GASZTRO

Süssünk molnárkalácsot! Előtte megkóstolhatod Borsodnádasdon!

A molnárkalácsot, ezt a finom korong alakú népi süteményt, ollószerűen nyitható sütővassal állítják elő. A gazdaságos, ropogós, enyhén édes ostya, melynek már sós változata is népszerű, Borsodnádasd jellegzetes édessége, amelyet június utolsó hétvégéjén helyben ingyen is megkóstolhatsz! Mi meg elmondjuk a receptjét!

A molnárkalács két éve került fel a a Szellemi Kulturális Örökség nemzeti jegyzékére, nem érdemtelenül. Június utolsó hétvégéjén ezt a finomságot népszerűsítik Borsodnádasdon, az immár hetedik alkalommal megrendezendő fesztiválon. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei város életében és a környéken is kiemelt eseménynek számít a Molnárkalács Fesztivál, idősek és a fiatalok közösen sütik a finom ostyát, a vendégek pedig végigkóstolhatják az összes lehetséges változatát.

Így készül a molnárkalács - Kép: MTI

A Nádasd védjegyévé vált édességet - amely eredetileg holland sütemény volt, amely Németországban, Franciaországban, Ausztriában, Csehországban, Szlovákiában és Magyarországon is elterjedt - a jövőben szeretnék kereskedelmi forgalomba is hozni, hogy az ország bármely pontján és határokon kívül is elérhető legyen - tudósított az MTI. Ehhez uniós forrásokat használnak fel.

A népi süteményt ollószerűen nyitható sütővassal állítják elő, a korong alakú sült tészta, átmérője 14–17 centiméter, színe a világossár­gától a világosbarnáig terjed. Állaga ropogós, illata semleges, íze kissé édes, felületén az alkalmazott ostyasütőforma raj­zolatával díszí­tett (különféle motívumok, például perec, leányka, cég jelkép és/vagy feliratok - a gyártó neve, évszám. Tetszetősebb, ha a kisült tésztát melegen farúdra felcsavar­ják, ekkor átmérője 1,5–2 centi, a hossza mintegy 15 centi. A rúddá göngyölített változatot esetenként vajkrémmel megtöltik, ez azonban nem tekinthető hagyományosnak.

A Molnárkalács Házban hagyományosan és géppel is készítik majd a finomságot. Az idei fesztiválon több közösség, egyesület tagjai sütik majd a kalácsot, a Rákóczi úti sportpályán pedig mindenki ingyen megkóstolhatja a borsodnádasdiak büszkeségét június 28-án. Aki pedig másfajta desszertre vágyik, az számos recept közül válogathat még!

Ha pedig valaki otthon is szeretné elkészíteni ezt a finomságot, akkor a következőket kell beszereznie a molnárkalács-sütő eszközön kívül: 1 kiló liszt, 3 tojás, 4 deci tej, citromhéj, vaníliás cukor. 20-20 evőkanál kristálycukor és olaj. És szükség lesz még 1,2 liter vízre. Ha mindez megvan, akkor a hozzávalókból lágy tésztát készítünk, és molnárkalács-sütőben kisütjük. Mindenesetre egy kis kóstolóra meg tapasztalatszerzésre érdemes ellátogatni Borsodnádasdra!

7 dolog, amit nézz meg a kocsidon, mielőtt hosszabb útra mész!
A kocsikban nyáron a legtöbb meghibásodást a motorolaj, a hűtőfolyadék vagy a fékolaj utántöltésének elmaradása, valamint a nem megfelelő keréknyomás okozza. A nyári időszakra jellemző hosszabb utak előtt mindezeken túl az autóvezetők gyakran megfeledkeznek a fékbetétek állapotának és a biztonsági felszerelések ellenőrzéséről is.


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.