Életforma.hu

GASZTRO

Tésztaételekről, mesterszakácstól

Furcsának tűnhet, de mesterszakácsként legnagyobb kihívás a gyerekeimnek főzni. Válogatósak, és kegyetlenül őszinték. Talán az egyetlen, amivel sosem foghatok mellé, ha valamilyen tésztát adok nekik. Kedvencük a húsos paradicsomszószos metélt, abból bármikor, bárhol és bármennyi jöhet nekik.

De hogy ne legyen ilyen egyszerű a helyzet, ezt meg a feleségem nem szereti, Ő az ázsiai stílusú zöldséges mellé tette le a voksát. Szerencsére ez sem nagy ördöngösség: apróra vágott gyömbért, fokhagymát és csilipaprikát olajon megfuttatok, rászórok egy nagy adag vékony csíkokra vágott répát, káposztát és pórét. Sózom, curryporral fűszerezem, s hagyom, hogy magától ressre piruljon-párolódjon, tehát nem főzöm! Összeforgatom a főtt tésztával, szójaszósszal és egy kevés mézzel ízesítem, s már kész is. Hamar megvan, és kifejezetten egészséges is. Akkor most rögtön oszlassunk el egy tévhitet is. A tésztaételek igenis lehetnek egészségesek! Ugyanis az egészséges étrend nem azt jelenti, hogy egy alapanyagot kizárunk belőle, hanem hogy miből mennyit, mikor és hogyan eszünk. Tehát kevesebb grízes tészta, több zöldséges vagy ázsai, és már cseppet sem kell aggódnunk.

Visszatérve a gyerekeimhez, egyedül a gyümölcslevest nem eszik tésztával, de csak azért nem, mert nem vagyok hajlandó főzni bele. Mindegy az, hogy az aranyló színű húsleves csirkéből vagy marhából fő, lehetne akár zebrapintyből is, a lényeg, legyen tele eperlevéllel vagy cérnametélttel - szerencsére ezzel a párom is így van. Hogy a húslevesek királya, az ököruszályleves íze a végén beletett pár csepp konyaktól lesz teljes?  Ugyan már! Csigatészta nélkül meg se próbáljam asztalra tenni. Persze ha jól belegondolok, ez már az én gyerekkoromban sem volt másként, mi is sok-sok tésztával ettük a húslevest, igaz, akkor többnyire anyukám gyúrta, nyújtotta a belevalót. Mai rohanó világunkban erre már aligha jut idő, így jó, hogy még a sarki fűszeresnél is mindenféle forma és fajta tésztából válogathatunk, amit otthon csak a forrásban lévő vízbe zuttyantunk, s mire térülünk-fordulunk, már kész is van. Valamilyen gyors finom ragu vagy mártás hozzá, és főételként tálalhatjuk is. Megunni sem lehet, hisz a tészta gyakorlatilag mindennel házasítható, a zöldségektől a húsokon át a tenger gyümölcseiig.

Érdekes ugyanakkor, hogy amilyen sokféle levestésztát ismerünk és főzünk más nemzetek konyhájához képest, főfogások esetében már jóval szerényebb a repertoárunk. Bármilyen finom is a tarhonyás hús, túrós csusza, krumplis tészta vagy a káposztás kocka, bármilyen remek kiegészítője is a pörkölteknek, tokányoknak a kagyló- vagy a szarvacskatészta, hol van mindez az olasz konyhához képest? Ha a nagyszerű Kabos Gyula által megformált Schneider Mátyás hagymát hagymával evett, akkor az olaszokra mondhatjuk, hogy tésztát tésztával esznek, és tudományuk nem merül ki az általunk is ismert bolognaiban vagy milánóiban. Számtalan formájú tésztájukat mindössze néhány hozzávalóval, pesztóval, egyszerű paradicsomos raguval, tenger gyümölcseivel, olajbogyóval, olívaolajjal és ki tudja még mivel bolondítják meg, s ha úgy adódik, nap mint nap megeszik. Ennek ellenére még sem kövérek! - így az az állítás, miszerint a tészta hizlal, önmagában nem állja meg a helyét, hiszen akkor hizlalhat csak egy élelmiszer, ha mértéktelenül fogyasztjuk.

Az olasz mellett feltétlen meg kell említeni a távol keleti konyhát, ahol egy egész másfajta tésztakultúrával találkozunk: speciális tésztáikat fantasztikusan sokféle fűszerrel - gyömbérrel, csilipaprikával, fokhagymával, curryporral, szójaszósszal, szezámolajjal, halszósszal, és más izgalmas ízekkel bolondítják meg, hogy aztán pillanatok alatt pirított zöldségekkel, tengeri herkentyűkkel vagy egy kevés hússal összekeverve tálalják. Aki nem kóstolta, elképzelni nem tudja, milyen ízes, gyorsan és könnyen elkészíthető, könnyű és egészséges fogások ezek. Ráadásul markáns fűszerezésüknek köszönhetően a magyar ízléshez is közel állnak, nem feltétlen igényelnek drága hozzávalókat, így készítésüket mindenképpen érdemes eltanulnunk tőlük, ahogyan a már említett olaszos változatokét is.

Hogy melyik tésztát válasszuk - a durumot, a 4 tojásosat, a 8 tojásosat? Igazából mindegy, a durum egyetlen előnye a többivel szemben, hogy miután nincs benne tojás, nincs benne koleszterin sem, így akinek ez fontos szempont, válassza ezt. Levesekhez mindenképp a 8 tojásost ajánlom. Főzésükben sincs különösebb eltérés, mindet a tasakon található ideig kell főzni, ami a tészta vastagságától (formájától) függően változó, de maximum negyedóra. Tehát gyorsan, minden különösebb faxni nélkül megvan. Sőt, még ezt is le lehet egyszerűsíteni, mert a tésztát a rizshez hasonlóan is megfőzhetjük! Ehhez a tészta fajtájától függően 1,5-2,5 szeres vizet forralunk, enyhén megsózzuk, a tésztát beleszórjuk. Letakarjuk, kis lángon kb. 5 percig, pontosabban addig főzzük, míg a lé el nem párolog róla. Ekkor megkeverjük, a fedele alá egy duplán hajtogatott konyharuhát fektetünk, s a tésztát így hagyjuk, hogy a gőzben kb. 5 perc alatt teljesen megpuhuljon. 1-2 evőkanál olajjal összekeverjük, s tálalhatjuk is, még leszűrni se kell.

És mi van akkor, ha marad egy kevés főtt tésztánk másnapra? Nézzünk körül, mi van a „spájzban”, s egy kis kreativitással keverjünk egy ízes tésztasalátát, ami lehet ecetes, olajos ízesítésű vagy azoknál, akik nem félnek a kalóriáktól, majonézes-tejfölös is. A siker minden esetben garantált!

További hasznos tippeket és jó recepteket itt talál: http://tesztavilag.blog.hu/

Hargitai György, mesterszakács                                                                                  Receptkommandó

 

 


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.