Életforma.hu

GASZTRO

Tökéletes ízélmény nincs minőségi víz nélkül

Magyarországon a vezetékes víz szigorú minőségellenőrzési folyamaton megy keresztül, és biztonsággal fogyasztható. A tisztítási és szűrési eljárások következtében nem, vagy csak rendkívül elenyésző mértékben tartalmazhat nem kívánatos anyagokat.

Kép: sajtóanyag

Az összefüggés a víz minősége és az ételek-italok íze között

Az ivóvíz azonban hosszú és néhol -igen elöregedett csővezetékeken át jut el a háztartásokba. Ráadásul ezek felújítási, javítási munkálatai során lebegő szennyeződések kerülhetnek bele, így érdemes olyan konyhai víztisztító berendezéseket használni otthonunkban, amelyek megszűrik, illetve lágyítják a csapvizet. Ezzel hozzájárulhatunk vízzel készült ételeink, italaink kiváló íz világához és konyhai gépeink élettartamát is meghosszabbíthatjuk.

A víz összetevői

A kémiailag tiszta víz összetevői a hidrogén és az oxigén. Ebben a tiszta állapotában a víznek gyakorlatilag semmilyen íze nem lenne. A természetben azonban számtalan szerves és szervetlen anyaggal érintkezik, amelyek által egyedi ízt kap – ez lehet édeskés, lágy és bársonyos, de akár fémes, sós is. Attól függően, hogy milyen geológiai rétegeken halad át a víz, változó mennyiségben tartalmazhat például különböző ásványi anyagokat. A vízben oldott kálcium és magnézium sók döntően befolyásolják a kávé, a tea és a turmixok ízintenzitását. A magnézium, amely emberi szervezet számára alapvető fontosságú ásványi anyag, ízhordozónak számít, amely segítheti kiemelni a tea és a kávé ízét, zamatát és hozzájárul a turmixok vitalizáló és energetizáló hatásához. Léteznek olyan ízrontó anyagok, amelyeket csak megfelelő utó-vízszűréssel tudunk semlegesíteni. A legismertebb ilyen anyag a klór, amit a vízkezelés folyamata során fertőtlenítőszerként használnak. Jellegzetes szaga van, az íze pedig kellemetlen lehet az ízlelőbimbók számára.

Az ételek és a víz minősége közötti összefüggés

Sajátságos jellemzőit a víz a földrajzi területnek, a talajnak és még számos helyi tényezőnek is köszönheti, melyek aztán befolyásolják a vízzel elkészített étel ízét is. Más a víz például Olaszországban és más Magyarországon. Ez a különbözőség szolgál magyarázatul arra, hogy egy adott országban miért vannak kifejezett regionális eltérések az ízben. De nemcsak az ízről van szó, hiszen a víz minősége befolyásolja bizonyos ételek élvezeti értékét is. A víz minősége különösen fontos lehet az olyan ételek esetében, amelyek alkotórészének legalább fele víz, ilyen például akár a kenyér, vagy a pizza is.

Az ízkatalizátor

A magnézium létfontosságú ásványi anyag, ugyanis segíti az anyagcserét, támogatja testünk megfelelő működését, de maga a szervezet nem képes előállítani. A stressz, a kimerültség, a mozgásszegény életmód hatására szervezetünk magnézium szintje csökken, így gondoskodni kell a pótlásáról. Fontos azonban, hogy ízhordozó tulajdonságának köszönhetően hozzájárulhat, hogy a kávé és tea valódi ízvilága kibontakozhasson, ízvilága hangsúlyosabbá váljon.

Magnéziumpótlás tisztán vízzel

Az ásványi anyag pótlásának egyik egyszerűbb módja, ha magnéziumban gazdag vizet fogyasztunk.  A BWT vízszűrő kancsó szabadalmaztatott technológiája magnéziummal dúsítja a vizet, 2,7 liter szűrt víz 65 mg<1> magnéziumot tartalmaz, ami a napi átlagos magnézium szükséglet körülbelül 20%-át fedezi. Ez a mennyiség megfelel hozzávetőlegesen 7 db alma magnézium tartalmának. A szűrés eredménye: kiegyensúlyozott ásványi anyag tartalom, semleges pH-érték, selymes és bársonyos íz. Az így kapott víz segíti az aromák felszabadulását, előcsalogatja a rejtett íz – és illattartalékokat.

Vízkezelő megoldások

A piacon számos berendezés és eszköz áll rendelkezésre, amelyek hozzájárulhatnak a víz minőségének tökéletesítéséhez. Petró Vera, a BWT értékesítési igazgatója szerint a vízkezelő megoldás kiválasztásához elengedhetetlen az alapos informálódás:  „Széles a választék otthoni vízlágyító, víztisztító berendezésekből, de tapasztalat és hozzáértés nélkül, kénytelenek vagyunk saját megérzéseinkre, vagy az eladótól kapott információra támaszkodni. Mielőtt döntünk, nézzünk utána a márkának, hol gyártják, van-e szervizhálózata, terméktámogatása, a garanciális feltételeinek, és a berendezés karbantartási igényeinek. Átgondolt választással nem kell tartatunk váratlan költségektől, nem kell aggódnunk minőségi problémák miatt, és a szűrők tisztása, esetleges cseréje sem igényel minden alkalommal szakmai segítséget.”

Komplex megoldás, ha otthonunkat BWT központi vízszűrő és vízlágyító berendezéssel szereljük fel, amit  konyhai víztisztító eszközökkel is érdemes kiegészíteni, így kiszűrhetjük a vezetékes vízből a lebegő szennyeződéseket, valamint azokat a zavaró tényezőket, amelyek csökkentik a víz élvezeti értékét. A szűrt víz használatával ráadásul megóvhatjuk konyhai gépeinket is a vízkövesedéstől

A BWT speciális vízszűrő kancsója, a BWT Magnesium Mineralizer, az egyedülálló szűrőbetétjének köszönhetően, a szűrt és lágyított vizet magnéziummal dúsítja. Semlegesíti a kellemetlen ízeket, szagokat, eltávolítja a klórt a csapvízből, valamint csökkenti a vízkőért felelős elemek mennyiségét a vízben. A magnéziumban gazdag víz fogyasztása önmagában is üdítően hathat.

<1>átlagos 17°dH vízkeménység esetén.

Forrás: BWT sajtóanyag


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.