Életforma.hu

GASZTRO

Töltött sonka pirított sajttal és ananásszal töltött füstölt hús

Mindkét étel kevés munkával jár, gyorsan elkészül és nagyon ízletes. Saját ízlés szerint tovább variálhatók.Könnyű ebéd és vacsora lesz belőle.Jó étvágyat kívánunk!

Töltött sonka pirított sajttal

Hozzávalók (4 személyre): 25 dkg gomba, 2 evőkanál vaj, 2 evőkanál liszt, másfél deci tejszín, ugyanennyi fehérbor, só, bors, 1 tojás, 8 szelet főtt sonka, 2 paradicsom, 10 dkg reszelt sajt, petrezselyem

Elkészítés: a felszeletelt gombát rövid ideig megpirítjuk a vajban, majd kivesszük belőle. Ebbe a zsiradékba belekeverünk 2 kanál lisztet, majd a borral és a tejszínnel felöntjük, és addig keverjük, amíg besűrűsödik. Levesszük a tűzről, megfűszerezzük, és hozzátesszük a tojást és a gombát.

A sonkaszeletekre egyenként elosztjuk az előbbi tölteléket, majd kis tölcséreket, tasakokat formálunk belőlük, és egy kivajazott hőálló tálba rakjuk őket (egymás mellé).

Paradicsomszeleteket teszünk közéjük és egy kicsit megsózzuk.

Megszórjuk sajttal, és előmelegített sütőben addig sütjük, amíg a sajt ráolvad.

Elkészítési idő: 20 perc + 10 perc sütés

Ropogós saláta  fűszeres öntettel illik hozzá, és barna kenyér. Saját ízlésünk szerint még póréhagymával és spárgával is megtölthetjük a sonkákat. A sonkatasakokat ne fagyasszuk le, aznap fogyasszuk!

Ananásszal töltött füstölt hús

A füstölt tarja mindig jól esik, akár két étkezés közben is. Légmentesen lezárva a hűtőben hat napig is eláll.

Hozzávalók: 4 szelet füstölt tarja (10 dkg, 1 cm vastag), 1 dobozos, darabolt ananász, 5 dkg dióbél, másfél dl tejszín, 2 evőkanál majonéz,1 csipet curry, só, bors, 4 salátalevél, 20 dkg szőlő.

Elkészítés: a tarját bevágjuk, hogy kis zseb keletkezzen rajta. Az ananászt lecsepegtetjük, a diót apróra feldaraboljuk. A tejszínt kemény habbá verjük, majd összekeverjük a majonézzel és a curryval. Az ananászt és a diót hozzáadjuk, majd sóval, borssal ízesítjük.

A tarja zsebeit megtöltjük az ananászkrémmel, és salátalevélen tálaljuk. A húst a lemosott és megszárított szőlőszemekkel díszítjük.

Ropogós kenyérrel és vegyes salátával (zöldborsó, sárgarépa, paradicsom, karfiol), mustáros öntettel tálaljuk.

Elkészítés: 15 perc

Vendégváró falatokként, könnyű ebédnek vagy vacsorának is kitűnő!

Jó étvágyat!


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.