Ünnepi borleves
Hozzávalók: 8 deci tokaji édes szamorodni, 8 deka cukor, 3 tojássárgája, csipetnyi só, késhegynyi őrölt szegfűszeg és fahéj, valamint 1 mokkáskanál reszelt citromhéj.
Elkészítése: a tojások sárgáját a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadunk 1 deci bort. A maradék bort a szegfűszeggel, fahéjjal, csipet sóval felforraljuk, majd a tűzhelyről levéve óvatosan belevegyítjük a boros-tojásos keveréket. Forráspontig hevítjük (forralni nem szabad!), és még forrón tálaljuk. Tárkonyos pulykaraguHozzávalók: 40 deka pulykamellfilé, 1 kis vöröshagyma, 3 evőkanál olaj, só, őrölt fekete bors, egy-egy kávéskanál apróra vágott petrezselyem és tárkonylevél, 1 liter csontlé (leveskockából is lehet), 30 deka vegyes zöldség, kis darab zeller, 15 deka gomba, 1 evőkanál liszt, 2 deci tejszín, pár csepp tárkonyecet és citromlé.
Elkészítése: a finomra vágott hagymát egy evőkanál olajon aranysárgára pirítjuk, majd rátesszük a kockára vágott pulykamellfilét. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk a vágott petrezselyemmel és tárkonylevéllel, s kevés csontlével felengedjük. Közben megtisztítjuk a zöldségeket, a gombát, kockára vágjuk, és a húshoz adjuk. Lassan pároljuk, majd a többi csontlével felengedjük. A maradék olajból és lisztből világos rántást készítünk, ezzel besűrítjük, majd a tejszínnel feldúsítjuk. A tárkonyecettel és egy kevés citromlével savanyítjuk.
Halászlé
Hozzávalók: 1,5-2 kiló vegyes hal (ponty, törpeharcsa, süllő, kecsege), 2 pontyfej és egyéb halnyesedék, 30 deka halbelsőség, 2 nagy fej vöröshagyma, 2 zöldpaprika, 2 paradicsom, pirospaprika, 1 deci vörösbor, 1 gerezd fokhagyma, 1 késhegynyi őrölt fekete bors, só.
Elkészítése: a megtisztított halak fejéből (a kopoltyúk és a keserűfogak kivétele után), a halgerincekből, uszonyokból, valamint a halnyesedékből a karikára vágott hagymával 3 liter vízzel körülbelül 2 óra alatt alaplevet főzünk. A gerincről lefejtett színhúst darabokra vágjuk, és besózzuk. Ha kész az alaplé, átpasszírozzuk, majd beletesszük a pirospaprikát, a paradicsomot, a kicsumázott zöldpaprikát, a fokhagymát, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és újabb 20 percig főzzük. Végül hozzátesszük a halszeleteket, a halikrát, illetve haltejet, majd hozzáöntjük a bort, és 20 perc alatt készre főzzük. A halászlét főzés közben nem szabad kavarni, csak rázogatni. Akkor jó a halászlé, ha az edényből fölszálló gőztől a kezünk összetapad.