A hosszú életű és gyorsan, 30-40 méterre is megnövő fehér akácról azt gondolhatnánk, őshonos növény Magyarországon, de ez nincs így. Észak-Amerikából telepítették hazánkba az 1800-as években elsősorban az alföldi futóhomok, később a vasútvonalak mentén lévő földek megkötésére. Hihetetlen, de ma már erdeink nagyjából ötödét az akác teszi ki.
A fehér akác virága majdhogynem tiszavirág életű, alig pár napig virágzik. A virágot frissen, a virágzás elején érdemes leszedni. Ez az időszak épp most zajlik, május-június elején.
Igen közismert a lila akác is. A Kínában őshonos növény az egyik legnépszerűbb kerti kúszónövények közé tartozik. A már áprilistól virágzó, fás szárú, évelő növény képes akár 8 méterre is megnőni.
Mivel rengeteg akácfát ültettek az Alföldre, így nem meglepő, hogy a legnagyobb mézgyűjtő terület is itt található. A virágból készült akácméznek a színe világos, áttetsző. Teának is kiváló. A népi gyógyászatban régóta ismertek az akácvirág jótékony hatásai: köhögéscsillapító, görcsoldó, nyugtató és székrekedésre is ajánlott, míg magas vitamintartalmának köszönhetően az akácméz immunerősítő hatással is rendelkezik. Ha nem tudsz frissen szedni, szárított formában a gyógyszertárakban bármikor kapható.
Bár nem őshonos fa, a magyar akác és a magyar akácméz 2014 óta a hungarikumok közé tartozik. A hungarikummá nyilvánítás hátterében az Európai Bizottság egyik korábbi javaslata is állt, amely az úgynevezett nem őshonos özönfajok visszaszorítását tűzte ki célul, viszont a hungarikummá nyilvánítással az akác végül megmenekült, nem került fel az uniós tiltólistára.
Az akácméz a finomított kristálycukor tökéletes helyettesítője lehet az italokba, teába, kávéba, és mivel az akácvirág sok illóolajat tartalmaz, szörpnek is kiváló. Ha kedvet kaptatok a házi szörpfőzéshez, mutatunk egy egyszerű, mégis felejthetetlen, tartósítószer nélküli receptet.
Hozzávalók:
- Kb. 4 liter akácvirág
- 3 liter víz
- 2 kg cukor vagy ennek megfelelően édesítő, méz
- 3-4 citrom
- egy nagyobb, lehetőleg zárható edény vagy befőttes üveg
Elkészítés:
Miután a virágokat leszedtük a szárról, jól mossuk át. A citromokat is jól mossuk meg, kisebb gerezdekre vagy szeletekre vágjuk fel. Ezt követően a virágokat, a citromot, a cukrot és a vizet tegyük az edénybe. Napi egy-kétszeri keverés mellett 2-3 napot hagyjuk pihenni a szörpöt, majd szűrjük le. Üvegekbe töltve, hűtőben tárolva eláll egy-két hétig.