Köret cikkek

Retek roston - miso pasztával
Már lehet kapni primőr retket, ezért hoztunk nektek egy szuper receptet, amivel kicsit különlegesebbé teheted ezt az egészséges zöldséget. Húsvétkor is remek körete lehet a sonkának, csülöknek!

A nyár slágere a zöldbab
Imádni való szomszédjaim vannak! Ezt le kell szögezni! Például azért, mert az egyik isteni barackokkal ajándékozott meg (már rég hűlt helye!), a másik fantasztikus illatú zöldbabbal (ennek is hűlt...). Élmény volt tehát elkészíteni is a babomat, hiszen már az illatukkal elbűvöltek a szép, sárga hüvelyek! Ezt a receptet a barátnőm köretnek szánta. Elég egy debreceni vagy egy tükörtojás, és már kész a pompás ebéd vagy vacsora!

Meghökkentő rántott kelkáposzta
Méltatlanul mellőzött növényünk a kelkáposzta, pedig ilyenkor, télen nagyon jól jön, hiszen jól tárolható. Ez recept egy kis ötlet azoknak, akiknél a család csak rántott húst eszik rántott hússal. Pedig azon túl is van éltet! Sőt! A kelkáposztában sok a fehérje, a mindenféle ásványi anyag, a C-, és a B-vitaminok. És tudjuk, a változatosság gyönyörködtet!

Erre figyelj a kerti partin, ha ételallergiád van!
Gyakoriak és kedveltek nyáron a családi összejövetelek, a baráti társaságok találkozói, a kerti grillpartik. Mivel egyre több embert érint az ételallergia vagy ételintolerancia, így könnyen kerülhetünk olyan helyzetbe, hogy egy-egy meghívott vendég kapcsán az úgynevezett mentes étkezésre is ügyelnünk kell. Rajcsik Enikő, a Budai Allergiaközpont dietetikusa néhány pontban összefoglalta, hogy mire figyeljünk.

Újkrumpli, amit most kell enni!
Ho-hó, barátaim! Ez az a köret, amit egyszerűen nem lehet visszautasítani! Hát persze, mert újkrumpli csak most van! A titka, hogy másként kell vele bánni, mint idősebb testvéreivel! Csakhogy, az idősebb testvérek mindig készenlétben állnak. Az ÚJKRUMPLI meg csak ilyenkor!

Rozmaringos sült burgonya Maxtól
Max mindig meg tud lepni minket! Most egy olyan receptet kaptunk, amelyet köretként vagy egy tükörtojással egy egyszerű vacsoraként is tálalhatod. Na, ezt nevezem én fregoli kajának!

Vegán knédli
Azt is írhattuk volna címként, hogy a világ legegyszerűbben elkészíthető knédlije. Nem kell a kifőzéséhez konyharuha, nem kell gőzölni, egyszerűen csak bedobjuk a lobogó, forró vízbe, kifőzzük és mint a mesebeli rizs főzés közben kidagad a fazékból, legalább is alig fér el benne. Az elkészítésnél leírt kelesztési időket betartva elronthatatlan.

Török bulgur, a remek és egészséges köret
Biztos ti is találkoztatok már török büfékben ezzel a szép színű, pergős, isteni finom körettel, a "török rizzsel". A név megtévesztő, hiszen nem rizsből, hanem bulgurból készül, méghozzá roppant egyszerűen.

Pirított polenta párnácskák
Már az étel nevének csodálatos alliterációja kedvéért is érdemes lenne kipróbálni ezt a remek köretet, de annál persze sokkal nyomósabb okunk van arra, hogy elkészítsük ezt a köretet. Ugyanis nemcsak szép, hanem finom is!

Borjúpörkölt sós, kapros túrógombóccal
A gyenge borjúhús a rezgős kapros, sós túrógombóccal igazi ínyencség. Igaz, hogy borjúhúshoz nem túl könnyű hozzájutni, de ha találkozunk vele mégis a hentesnél, ne hagyjuk ki a lehetőséget!
Szalvétagombóc
A szaftos ételekhez olyan köretre van szükség, amellyel felitathatjuk szaftjukat, és az isteni mártások nem maradnak a tányéron. Erre sok minden alkalmas, de talán kevésbé ismert a szalvétagombóc, mint a többi hasonló köret. Zoltán megmutatja, hogyan készítsük a szalvétagombócot.
Krumplilepény, a sokoldalú kedvenc
Régesrégi recept, sváb származású nagyanyám készített gyakorta ilyen lepényt akár főételnek, akár valamilyen leves mellé kísérőnek tálalta, hogy egy tányér levessel is jól lakjunk akár. Húsok mellé is kiváló köret.
Burgonyafánk, a királyi köret
A burgonyafánkkal még gyerekkoromban ismerkedtem meg, amikor nagyanyám zseniális vadasait ezzel körítette. Emlékszem, ahogy a kis fánkocskák ügyesen forogtak az olajban, amikor az egyik oldaluk pirosra sült, készségesen átfordultak a másikra.
Húsgolyók zöldségágyon
Izgalmas recept, amelyben egyszerre készíthetjük el a húst és a köretet. Igazi hétvégi recept.
Csicsókapüré
A csicsóka roppant egészséges zöldség, fogyasztása igen ajánlott így tél derekán. Jó hatással van a hasnyálmirigy működésére, kordában tartja a vércukrot, bár ezzel óvatosan kell bánni, mert túlzott fogyasztása akár nagyon le is viheti azt.
Sajtos burgonya
Rengeteg szakácskönyvem van, van internetes receptgyűjteményem is, amit időről időre átlapozok, újabb ötletek után kutatva. Így került elém ez a recept, amit azonnal meg is valósítottam, kicsit átdolgoztam az ízlésünk szerint, és azóta is imádjuk.
Párolt lilakáposzta
Sült húshoz, disznótoros mellé elengedhetetlen köret. Nemcsak a szép színe miatt szeretem készíteni, de a pikáns kicsit édes, kicsit savanyú ízét is imádjuk. Lehet, hogy nem szokványos, de én csirke mellé is nagyon szívesen fogyasztom.
Dalmát paprika
Gyermekkori nyaralásaim jutnak eszembe erről a receptről! Emlékszem, milyen izgalommal töltött el, hogy megismerhetem egy teljesen másik ország lakóit, életét, gasztronómiáját. Ezt a receptet csak tavaly tanultam, de Dubrovnik festői óvárosa azonnal megjelent előttem!
Rém egyszerű alufóliás sárgarépa
Ezt a receptet akkor találtam ki, amikor már semmilyen ötletem nem volt párt találni egy kellemes sült húshoz. Nem csalódtam magamban! A sárgarépa mindig kéznél van! Bármit is készítesz, ő valahogy mindig ott figyel "bevetésre készen"! Ízletes, sok benn a vitamin, és persze karcsúsító!
Almás káposztasaláta - az ősz vitaminbombája
A káposzta és az alma az őszi-téli időszak nélkülözhetetlen vitaminforrása. Most összeálltak egy fantasztikus salátává, hogy dupla dózisban erősítsék az immunrendszerünket. Sült húsok mellé, de önállóan is élvezhetők.
Almás káposztasaláta - egy pikáns köret
A zöldség és a gyümölcs véletlen találkozásából született ez a fantasztikus köret. Az elkészítése sem hagyományos, az ízéről nem is beszélve. Sült húsok mellé egészen egyedi és kedvelt kísérő lesz.
Fűszeres krumplisaláta
Sült húsok vagy a húsvéti sonka mellé is kiváló köret a krumplisaláta. Kora tavasszal sem drága és ez a fűszeres verzió még különleges is!
Karalábés quinoa
Nem csak rizst és krumplit adhatunk köretként az ételekhez! Van sokkal egészségesebb megoldás is, például a quinoa!
5 remek ötlet, ha épp nem kell a rizs!
A rizsen és a krumplin kívül első pillanatra nemigen jut más az eszünkbe, ha köretről beszélünk, legfeljebb különféle zöldségek, saláták. Pedig érdemes körülnézni a gabona-, sőt az álgabonafélék között is!
Almás zellersaláta
Télen sajnos sokkal kevesebb salátát eszünk, mert nemcsak hogy drágább az alapanyag, de sok zöldség még ízetlen is. A zeller és az alma azonban tipikus téli zöldség és gyümölcs, és nagyon finom saláta kerekedik belőlük! Ráadásul köretnek isteni sültek mellé!
Cseh krumpligombóc - ezt add a pörkölt mellé!
A klasszikus knédli nem biztos, de a cseh krumpligombóc biztosan kiváló kísérője lehet a magyar pörköltnek. Ez a recept kimondottan illik bármilyen raguhoz vagy szaftos húshoz is, emellett paprikás, tejfölös levesekhez is kitűnő betét!
Mézes sárgarépaköret - rántott húshoz ajánljuk!
A rántott húshoz kínált köretek eléggé egysíkúak: a közép-európai módi a krumpli és a rizs különböző variációkban, a délebbi stíl szerint pedig a milánói tésztát adják. Ez a recept viszont még a megszokott rántotthús-élményt is picit egzotikussá teszi. Érdemes kipróbálni!
Vitaminragú
Hozzávalók 4 személyre: fél kg cékla, 1 szép szál póréhagyma, 10 dkg ecetes uborka, 1-1 púpozott kávéskanál majoránna és kakukkfű, 1 dl. száraz vörösbor.
Pármai padlizsán: igazi olasz ízek
Csábosan hívogat a piacon a padlizsán. Sokan félnek tőle, mert azt hiszik, nehéz elkészíteni úgy, hogy ne legyen keserű. Pedig egyszerű trükkel elveszti keserű ízét, s nagyon finom fogások készíthetők belőle. Például ez a pármai padlizsán: könnyű, gyors és ízletes. Nevéből adódóan, természetesen olasz recept.