Életforma.hu


Indiai omlett

Indiai omlett 

Indiában is népszerű az omlett - csak kicsit máshogyan készítik és tele van fűszerrel. Lássuk, hogyan kell összedobni az indiai omlettet, melynek variációja végtelen.
Anyák napi ebéd - az igazi bécsi szelet

Anyák napi ebéd - az igazi bécsi szelet 

Egy jó bécsi szelet a hozzá illő burgonyasalátával - mindig behozza a várakozásokat, ha jól van elkészítve. Fontos a hús minősége, és az, hogy ne magyaros burgonyasalit készítsünk hozzá, hanem az osztrákok ecetes-hagymás változatát.
Laska és tönköly, avagy pirított laskagomba tönkölybúzával

Laska és tönköly, avagy pirított laskagomba tönkölybúzával 

Vegán receptet kért tőlem a közelmúltban valaki. Az is ajánlotta, hogy hetente egyszer lehetne egy vegán ötletem is... – írja blogjában az őrülten jó ételek szerzője. Aztán megnéztem a dolgaimat – tette hozzá Steffel Csaba -, és valóban, eddig kettő olyan étkem van ami beleillik a vegán étrendbe.
Reggeli húskrém

Reggeli húskrém 

Nálunk még nem volt olyan, hogy ne maradt volna meg egy darabka bármelyik sültből, igaz, hogy van rá négylábú szőrös jelentkező, de még akkor is van ami feldolgozásra és elfogyasztásra vár, ha kedvencünk is megkóstolta az ünnepi menüt. Saját tapasztalatból tudom, hogy a 2-3 napos hűtőben tartott sült húsra már mindenki húzza az orrát, de nem hagytam annyiban és készítettem már több alkalommal is a hideg sült hús maradékokból egy isteni húsos-tojásos krémet amit aztán tárt karokkal és szájjal fogadtak reggelire.
Szűzérmék lestyán mártásban, sokmagos rizzsel körítve

Szűzérmék lestyán mártásban, sokmagos rizzsel körítve 

Főzetét vízhajtóként is használják, illetve a legtöbb vízhajtó teakeverék nélkülözhetetlen alkotóeleme, ugyanakkor a vesekő és a vesehomok kialakulása is megelőzhető a fogyasztásával. A népi gyógyászatban emésztést serkentő, étvágyjavító, de még görcsoldóként is használatos. Ez a csoda pedig a lestyán! Az ételízesítők legtöbbjében is megtalálod!
Könnyű, tonhalsaláta friss zöldségekkel

Könnyű, tonhalsaláta friss zöldségekkel 

Amióta tombol ez a nagy meleg, nem kívánunk semmi nehéz ételt. Ebédre vagy vacsorára egy villámgyorsan összedobott egyszerű salátával beérjük, sok friss zöldséggel és hangulattól függően hússal vagy halfélékkel dúsítva. Ezt a receptet ajánlja Pammer Lívia ebben a melegben!

Báránycomb rozmaringgal, illatos, üde lila hagymával Mártinál 

Sok háziasszony ódzkodik a bárányhústól, azt gondolva, hogy az sok energiabefektetést kíván. Pedig nem nehezebb elkészíteni, mint egy sült csirkét, vagy sertéscombot. Most, hogy már újkrumplit is lehet kapni, ezt választottam ünnepi ebédnek. Pünkösdre egyszerűen kiváló!
Dürüm csirkehúsból

Dürüm csirkehúsból 

A legjobb dürümöt egy eldugott kis sidei utcácskában ettük egy irtó cuki idős bácsikánál ahova azóta visszatérő vendégek vagyunk. Igazi kis talponálló , streetfood jellegű étkezde. Ott választhatsz borjúból, csirkéből és leöblítheted egy jó kis ayrannal az egészet. Na de maradjunk az én konyhámban, ahol most egy csirkés dürüm készült, csirkecombból és csirkemellből. Pammer Lívia konyhájának egyik gyöngyszeme következik!
Indiai csirkefalatok rozéhoz Eszter konyhájából

Indiai csirkefalatok rozéhoz Eszter konyhájából 

Direkt kínálja magát a rozé az egzotikus ízekhez, és érdemes is kísérletezni. Bodrogi Esztert, a Fűszer és Lélek blog szerzőjét akkor érte nagy meglepetés, amikor összekóstolta ezeket a falatokat a borral. Elsőre inkább egy édes tokajit képzelt volna hozzá, de a visszafogott fűszerezés mellett a nagygombosi rozéval egész egyszerűen páratlan! Csak annyit tudok hozzátenni, hogy a teraszon egy délutáni beszélgetéshez valóban isteni finom, különleges élmény!     

Így savanyítok én lila hagymát 

Egyszerűen imádom ezeket a vastagfalú csatos üvegeket. Remekül használom mindenféle tárolásra. Ilyenbe szűröm le a sült libamájat, vagy a kovászos uborkát, és már mehet is a hűtőbe! Már az pompás, ahogy az ételek rám mosolyognak a polcokról. Ehhez az őszi-téli recepthez is ajánlom. Még tálaláskor is pompásan néz ki! Bár megérte volna a nagymamám, akitől ezt a receptet is tanultam!  

Articsókás, lila hagymás, rozmaringos rizottó 

A rizottók népszerűségét nem kell magyarázni. Ez a változat a rozmaringnak és a lila hagymának köszönheti fantasztikus ízét. Ne spóroljunk a parmezánnal sem!