Életforma.hu

GASZTRO

Indiai omlett

Indiában is népszerű az omlett - csak kicsit máshogyan készítik és tele van fűszerrel. Lássuk, hogyan kell összedobni az indiai omlettet, melynek variációja végtelen.

Mai reggelinkhez segítségül hívtuk a hellocurry.blog.hu-t, amelyben rábukkantunk erre a csodálatos reggelire. Már csak azért is, mert a blog írója már járt Indiában, mi meg sajnos még nem.

A variációk száma végtelen. Fotó: Pinterest

Így ír az élményeiről: Csak az olyan elborult fanatikusok, mint én tudják, hogy mennyire jól esik egy fülledt reggelen irtó csípős indiai reggelit enni. Mert ha hiszitek, ha nem, frissítő hatása van. Először az ember kipirul és leizzad, aztán eszik hozzá pár hideg paradicsomot meg egy kis hideg joghurtot és már vissza is hűtötte magát. Télen meg úgy az igazi, ha nem hűtjük vissza magunkat. Akkor tovább fűt a reggelink és kitart a tízóraiig:-).

Az ötlet pedig Az élet ízei (The hundred-foot journey) című filmből jött. Imádom ezt a filmet, ezerszer meg tudom nézni. Egy éttermet üzemeltető indiai családról szól, akik elhagyják Indiát, kisebb keresgélés után letelepednek Franciaországban és éttermet nyitnak pont egy Michelin csillagos étterem mellett, melynek vezetőjét Helen Mirren alakítja. Az indiai család fejét pedig Om Puri (aki sajnos már nincs velünk). Ebben a filmben Helen Mirren és a Hassant alakító Manish Dayal együtt készítenek egy omlettet. Ahogy nézi az ember, egyből megkívánja. Úgy hogy én már el is készítettem párszor és elhoztam a receptet nektek.

Hozzávalók 2 személyre: 4 db tojás, 1 dl tejszín, fél fej lila hagyma, 1 púpozott evőkanálnyi zöld koriander levél, 1 zöld chili, 1 teáskanál kurkuma, fél teáskanál vörös chilipor, fél teáskanál só, 1 evőkanál ghee vagy olaj.

Elkészítés: a fél fej lila hagymát vékony szeletekre vagy apró darabokra aprítjuk és félretesszük. A koriandert és a zöld chilit is felaprítjuk. Egy tálkába feltörjük a 4 tojást, hozzáöntjük a tejszínt, beleszórjuk fokozatosan a porfűszereket, a sót, a koriandert és a zöld chilit is. Összekeverjük egy habverővel, ahogy a rántottánál szoktuk. Nem kell halálra, csak annyira, hogy a fűszerek ne legyenek benne csomósak (ezért is adjuk fokozatosan és nem egyben öntjük bele az egészet). Felhevítjük egy tapadásmentes serpenyőben a zsiradékot és ráöntjük a fűszeres tojást. Kevergetés nélkül  közepes tűzön hagyjuk megsülni. Amikor már kezd megszilárdulni, rászórjuk a lila hagymát. Olyanra sütjük, ahogy szeretjük, szárazra, vagy folyósabbra. Ez ízlés kérdése.

Kész is, tálalható. Meg lehet locsolni frissen facsart citromlével, díszíthető paradicsommal, paprikával, uborkával, joghurttal, lepénykenyérrel. Végtelen a variációk száma!

BRUTÁL REGGELIK-SOROZATUNK ELŐZŐ RÉSZEIT ITT TUDJÁTOK ELOLVASNI:


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.