>
Facebook hozzászólás

ANYA! CSÚFOLNAK A TÖBBIEK!

Dagi! Dugó! Fúj! – 5+1 tipp, hogy öröm legyen a mozgás

Amint elindul a tanév, a gyerekek sokkal kevesebbet mozognak – még a rendszeres testnevelési órák ellenére is. Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) 2017-es felmérése alapján Magyarországon minden ötödik 6-8 éves korú gyermek túlsúlyos vagy elhízott, így a megfelelő mennyiségű mozgás beépítése a mindennapokba különösen fontos. Ehhez adunk most tippeket, hogy a Te gyerekedet se csúfolják a társai ezért!

Trambulinozó gyerek, Kép: pixabay
Kép: pixabay

Az elmúlt 16 év alatt több mint 260 ezer embert mozgatott már meg az egyik legismertebb pénzintézet Mozdulj! programjával.

− Mint kiderült, a rendszeres testmozgás kialakításában a szülőknek meghatározó szerepe van. Ez különösen fontos akkor, amikor a World Health Organization (WHO) ajánlása értelmében az 5-17 éves kor között lévő gyerekeknek naponta legalább 60 perc mérsékelt-erős intenzitású aktivitást javasolt, hogy ezzel is csökkentsék a gyermekkori túlsúly esélyét – osztotta meg tapasztalatait Horváth Magyary Nóra, a K&H Csoport kommunikációs ügyvezető igazgatója. És akkor nézzük, mit is tehetünk?

Ne essünk a „Bort iszik, vizet prédikál” hibájába, kezdjük el mi magunk is a rendszeres sportolást

A gyerekek különösen fogékonyak arra, hogy mit látnak a környezetüktől. Ahhoz, hogy gyermekünknek is kedve legyen a sportoláshoz, szülőként mutassunk hiteles példát, mozogjunk rendszeresen!

Járjunk utána!

Már óvodás korban érdemes minél több mozgásformát kipróbálni, és felmérni, hogy milyen típusú sporthoz van affinitása a gyereknek, mi tetszik neki, esetleg szeretne-e versenyszerűen űzni valamely sportot. Hiszen minél hamarabb megismeri, és sikerélményt ér el egy sportban, annál biztosabb, hogy rendszeresen fogja végezni azt.

Családi kirándulás, Kép: pixabay
Családi kirándulás, Kép: pixabay

Első lépések

Iskolás kortól már összetettebb mozgásformákat is képesek elsajátítani a gyerekek. Az alsó tagozatos gyereket érdemes kezdetben a hagyományos sportágakkal (úszás, futás, csapatsportok) megismertetni, hiszen amellett, hogy a rendszeres testmozgás fejleszti az izomzatot, és elősegíti az egészséges csontképződést, számos egyéb készséget is fejleszt, mint például a koncentráció vagy a szociális beilleszkedés.

Sportágak haladóknak

A hagyományos sportok mellett alkalmanként érdemes különlegesebb alternatívákat is kipróbálni, hogy a mozgás révén új, különleges élménnyel gazdagodhassanak.  Ilyen lehet például a trambulinpark, a falmászás, gördeszkázás vagy akár a gyerekjóga.

„Egy kicsi mozgás mindenkinek kell”

A közös családi program a sportolásra is kiterjedhet, így egy hétvégi közös kirándulás vagy biciklitúra nemcsak a mozgásformát szeretteti meg a gyerekekkel, de az egész családnak közös élményt, kikapcsolódást jelenthet.

Sportos életmód kialakítása hosszú távon

A rendszeres sportolás legbiztosabb módja, ha a mozgás a mindennapok részévé válik. Vizsgáljuk meg ezért, hogy mikor tudunk több mozgást becsempészni úgy a mindennapjainkba, hogy az rutinná válhasson. Ha közel van az iskola, érdemes inkább biciklivel vagy rollerrel menni az autó helyett, de a reggeli vagy esti kutyasétáltatás is átmozgathatja gyermekünket.

Kövér a gyereked? Nem lesz jó vége!

Babaetetés, Kép: első1000nap
Kép: első1000nap

Bár az ünnepi étkezéseknél a szülők többsége engedékenyebb, mint az év többi részében, nem szabad elfeledkezni arról, hogy a kisgyermekek tápanyagigénye merőben eltér a felnőttekétől, ezért például farsangkor sem ehetik ugyanazt, mint a család többi tagja. Kifejezetten aggasztó tény, hogy az 1-3 éves gyerekek a maximálisan ajánlott cukormennyiség több mint másfélszeresét fogyasztják minden nap, az ünnepi időszakban pedig tovább emelkedik ez a szám.

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

PÁRKAPCSOLAT

Élet fiatalkori demenciával

Az 53 éves Carolnál három évvel ezelőtt állapították meg a fiatalkori demenciát. Tizenöt éve él férjével, Malcolmmal boldog házasságban. Megmutatjuk, hogyan, mert nem ők az egyedüliek, akik ilyen…
1 / 212

Receptek

DIVAT ÉS SZÉPSÉG

1 / 149

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!