A koronavírus miatti járványhelyzetre tekintettel az IKEA úgy döntött, hogy nyilvánosságra hozza a világszerte kedvelt ikonikus ételük receptjét. Ráadásul a húsgolyó mellett a különleges barnamártás összetevőit is felfedték, így már csak egy kis áfonyamártásra, lekvárra és sült burgonyára van szükség és az asztalodon lehet a kedvenc svéd kajád írja a CNN.
Hozzávalók a húsgolyókhoz 4 személyre (kb. 30-40 húsgolyó lesz belőle mérettől függően):
- 50 dkg darált marhahús
- 25 dkg darált sertéshús
- 1 tojás
- 2-3 dl tejszín vagy tej és víz
- egy kis fej vöröshagyma
- egy fej zúzott fokhagyma
- 0,5 dl zsemlemorzsa
- 2 db főtt burgonya
- 4-5 evőkanál vaj
- só, fehér bors és fűszerek ízlés szerint
Alaposan keverjük össze a darált húsokat egy nagy tálban, majd adjuk hozzá az apróra vágott hagymát, a zúzott fokhagymát, a kenyérmorzsát és a tojásokat, majd alaposan dolgozzuk össze a masszát. Formázzunk belőle csinos kis golyókat, majd egy tiszta tányérra téve a hűtőben pihentessük két órát őket.
A masszából készült kis golyók minden oldalát vajban vagy olajban pirítsuk barnára közepes lángon, majd egy tűzálló tálba téve, lefedve 30 percig 180 fokos sütőben süssük szépre őket.
Barna mártás:
- 4 dkg vaj
- 4 dkg liszt
- 1,5 dl tejszín
- 1,5 dl marhahús alaplé
- 1,5 dl zöldségleves alaplé
- 1 ek szójaszósz
- 1 ek dijoni mustár
- só, fehér bors ízlés szerint
A vajon kicsit megpirítjuk a lisztet, amihez kb. 2 perc kevergetés után öntsük hozzá az alapleveket és így főzzük tovább pár percig. Ezután jöhet a tejszín, a szójaszósz, a mustár és a fűszerek. Lassú tűzön addig főzzük, ameddig a szósz be nem sűrűsödik.
Hozzászólás zárolva.