Facebook hozzászólás
358

Őszi kincseink

Az őszi zöldségek és gyümölcsök nemcsak önmagukban állják meg a helyüket, hanem köretként, desszertként, levesként is ízletes falatok. Törekedjünk tehát rá, hogy minél többet fogyasszunk belőlük!

Tanácsos lenne naponta minimum öt adag zöldséget és gyümölcsöt ennünk – egy adag megfeleltethető körülbelül egy almának vagy pár szem szedernek -, de az egyhangúság elkerülése végett nem feltétlenül kell önmagukban, nyersen fogyasztanunk ezeket az alapvető élelmiszereket. Egy kis fantáziával minden évszak terméseit pikáns falatokká varázsolhatjuk – így az őszi felhozatal darabjait is.

Almaleves, Kép: pixabay.com
Kép: pixabay.com

Ősszel számtalan ízletes almafajta sorakozik a zöldségesek pultjain. A kerekded gyümölcs nem véletlenül tartja távol az orvost: olyan létfontosságú tápanyagok forrása, mint a kálium, a kalcium, a C-vitamin vagy a különféle rostok. Nem csak nyersen, de sütve, süteményekben (például rétesben, pitében) vagy grillezett húsokkal, püréként, levesként egyaránt tökéletes finomság.

Az alma mellett a körte a másik legnépszerűbb őszi gyümölcs. Fogyasztásukkal cinket valamint E-, B- és C-vitamint juttathatunk a szervezetünkbe. Önmagában is ízletes rágcsálnivaló, sajttal pedig kimondottan ínyenc falat. Az olaszok juhsajttal, az angolok pedig híres stilton sajtjukkal (egyfajta kék sajt) fogyasztják előszeretettel. Ha körtét főzünk, adjunk hozzá egy kevés mandulát vagy vaníliát, hogy kihangsúlyozzuk a gyümölcs ízét. Pépesre aprított zöldségekkel, például répával összekeverve, szintén nagyon finom.

A szeder, akárcsak az alma és a körte, önmagában is megállja a helyét desszertként, de kompótként joghurt mellé is tálalhatjuk.

Póréhagyma, Kép: porehagyma.hu
Kép: porehagyma.hu

Áttérvén a zöldségekre, az őszi palettán mindenképp említést érdemel a póréhagyma. Bár főleg enyhe íze miatt örvend nagy népszerűségnek, nem elhanyagolható tulajdonsága az sem, hogy rendkívül gazdag B-vitaminban, kalciumban, vasban, káliumban, magnéziumban. Főve és párolva nagyon finom összetevője lehet egy meleg köretnek vagy egy salátának. Csirkehús mellé kitűnő. Sós piték töltelékeként pedig verhetetlen.

 

 

 

 

Sült sütőtök, Kép: Csarkó Judit
Kép: Csarkó Judit

A mára szinte az ősz szimbólumává vált sütőtök rengeteg béta-karotint tartalmaz, amely a szervezetbe kerülve A-vitaminná alakul. Ezen kívül kalciumban, vasban, folate-ban és C-vitaminban is gazdag. A sütőtök sokoldalú gasztronómiai adalék: sós ételekhez, például levesekhez, és desszertekhez egyaránt passzol. Sülve és pépként is kitűnő íze van. Magjai fogyaszthatók salátában vagy müzliben, megsülve pedig nagyon jó ropogtatnivalók.



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

STÍLUS

1 / 630

PÉLDA-KÉP

1 / 258

KUL-TOUR

1 / 158

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!