Tanácsos lenne naponta minimum öt adag zöldséget és gyümölcsöt ennünk – egy adag megfeleltethető körülbelül egy almának vagy pár szem szedernek -, de az egyhangúság elkerülése végett nem feltétlenül kell önmagukban, nyersen fogyasztanunk ezeket az alapvető élelmiszereket. Egy kis fantáziával minden évszak terméseit pikáns falatokká varázsolhatjuk – így az őszi felhozatal darabjait is.
Ősszel számtalan ízletes almafajta sorakozik a zöldségesek pultjain. A kerekded gyümölcs nem véletlenül tartja távol az orvost: olyan létfontosságú tápanyagok forrása, mint a kálium, a kalcium, a C-vitamin vagy a különféle rostok. Nem csak nyersen, de sütve, süteményekben (például rétesben, pitében) vagy grillezett húsokkal, püréként, levesként egyaránt tökéletes finomság.
Az alma mellett a körte a másik legnépszerűbb őszi gyümölcs. Fogyasztásukkal cinket valamint E-, B- és C-vitamint juttathatunk a szervezetünkbe. Önmagában is ízletes rágcsálnivaló, sajttal pedig kimondottan ínyenc falat. Az olaszok juhsajttal, az angolok pedig híres stilton sajtjukkal (egyfajta kék sajt) fogyasztják előszeretettel. Ha körtét főzünk, adjunk hozzá egy kevés mandulát vagy vaníliát, hogy kihangsúlyozzuk a gyümölcs ízét. Pépesre aprított zöldségekkel, például répával összekeverve, szintén nagyon finom.
A szeder, akárcsak az alma és a körte, önmagában is megállja a helyét desszertként, de kompótként joghurt mellé is tálalhatjuk.
Áttérvén a zöldségekre, az őszi palettán mindenképp említést érdemel a póréhagyma. Bár főleg enyhe íze miatt örvend nagy népszerűségnek, nem elhanyagolható tulajdonsága az sem, hogy rendkívül gazdag B-vitaminban, kalciumban, vasban, káliumban, magnéziumban. Főve és párolva nagyon finom összetevője lehet egy meleg köretnek vagy egy salátának. Csirkehús mellé kitűnő. Sós piték töltelékeként pedig verhetetlen.
A mára szinte az ősz szimbólumává vált sütőtök rengeteg béta-karotint tartalmaz, amely a szervezetbe kerülve A-vitaminná alakul. Ezen kívül kalciumban, vasban, folate-ban és C-vitaminban is gazdag. A sütőtök sokoldalú gasztronómiai adalék: sós ételekhez, például levesekhez, és desszertekhez egyaránt passzol. Sülve és pépként is kitűnő íze van. Magjai fogyaszthatók salátában vagy müzliben, megsülve pedig nagyon jó ropogtatnivalók.
Hozzászólás zárolva.