Facebook hozzászólás
668

Avokádó: ismerd meg a lúgosító csodagyümölcsöt

Az avokádó évek óta tartja magát az egészséges élelmiszerek között. Ez a csodagyümölcs rengeteg féle módon elkészíthető, és tele van jó féle zsírokkal, proteinnel és alacsony a kalória tartalma. Ismerd meg, hogy mi mindenben kiemelkedő az avokádó.

Az avokádó egy ősi haszonnövény, amit Közép-Amerika indiánjai évezredek óta termesztenek. A nagyon tápláló, sok proteint és olajat tartalmazó terméshúst (zsiradéktartalma mintegy 25%) nyersen fogyasztják. Az avokádó megfőzve keserű, az éretlen termések pedig mérgezőnek számítanak.

Fogyasztásához a termést fel kell vágni vagy törni, a kőmagot pedig el kell távolítani; a lágy terméshúst sóval és borssal szórják meg, citromot vagy ecetet csepegtetnek rá, illetve más módon fűszerezik, majd a héjból kikanalazzák. A guacamole, egy pikáns étel, amit a pépesített vagy kockára vágott terméshúsból készítenek hagymával, fokhagymával, egy csepp olívaolajjal, citrommal vagy zöld citrommal és borssal, csilipaprikával vagy tabascóval fűszerezve, és mártásnak vagy salátának használják.

Az avokádóban lévő többszörösen telítetlen zsírsavak rendkívül jó hatással vannak a szívre, az erekre és csökkentik a koleszterinszintet. Kiváló krém vaj helyett pikáns szendvicsekhez; így például pirítós kenyéren kaviárral, vagy összetörve egy kis citromlével.

Az avokádó tele van vitaminokkal

B-vitaminjai segítik az agysejtek alváshormon- (melatonin-) termelését. Délkelet-Ázsiában és Hawaiion a terméshúst cukrozva vagy édes gyümölcslével keverve fogyasztják. Amerikában jégkrémet és tejes italokat készítenek belőle. A felvágott termés húsát gyorsan csúnya, feketésbarna vonalak futják be, de ez nem csökkenti az értékét, és el is kerülhetjük, ha citromlevet csepegtetünk rá. Az avokádó csekély cukortartalma miatt a cukorbetegek számára is értékes, tápláló termés. Az érett termésekből sok A-, B1-, B2-, C- és E-vitamint tartalmazó, jól eltartható olajat préselnek, amit a kozmetikai iparban és étkezési célokra is használnak. A kőmag tejszerű nedve a levegővel érintkezve vörösre színeződik, ezért az indiánok tintának, textilfestéknek használták.

Az avokádó régóta ismert afrodiziákum, ami valószínűleg nem annyira hatóanyagainak, mint amennyire a gyümölcs sajátos külsejének köszönhető. Magas olajtartalmánál fogva kiválóan alkalmas a kiszáradt bőr ápolására. Általában érzékeny bőrre alkalmazzák. Segíti az ekcéma megelőző és tüneti kezelését. Jótékonyan hat az arthritises (ízületi) fájdalmakra, csökkenti a koleszterinszintet. Az akár tojásnyira is megnövő magjából hidegen sajtolt olajának összetétele az olívaolajhoz hasonló. A kozmetikai iparban kedvelik, mert táplálja a száraz, öregedő bőrt. Magjából a reumatikus fájdalmak enyhítésére alkalmas gyógyszirupot állítanak elő. Fogyasztása dietetikus hatású, magas vérnyomás, érelmeszesedés és gyomorbántalmak ellen ajánlják. Savtartalma jelentéktelen, így elősegítheti a lúgosítást.

Miért tartják csodagyümölcsnek az avokádót?

  1. Az avokádó 18 féle aminosavat tartalmaz, melyeket a szervezet könnyebben képes hasznosítani, mint a húsban lévő fehérjéket.
  2. A rosttartalma rendkívül magas, ezáltal segíti az emésztést és a méreganyagok eltávolítását a belekből.
  3. Az avokádóban lévő egészséges zsírsavak növelik a HDL (jó) koleszterin és csökkentik az LDL (rossz) koleszterin szintet.
  4. 35%-kal több káliumot tartalmaz, mint a banán. A kálium fontos szerepet játszik a vérnyomás szabályozásában, valamint a szervezet enyhén lúgos állapotának fenntartásában.
  5. Luteint tartalmaz, így elősegíti a szem egészségének fenntartását.
  6. Erős gyulladáscsökkentő, így fontos szerepet játszik pl. az ízületi gyulladások megelőzésében.
  7. Jelentős olajsav tartalma javítja a szív működését, véd a prosztata és mellrákkal szemben.

forrás. drTihanyi

Készítsd te is magadnak valamilyen finom avokádós receptet!

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

STÍLUS

1 / 630

PÉLDA-KÉP

1 / 258

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!