Fűszeres sütőtökkrémleves
Őszi napok és esték nagy kedvencei a sütőtökös fogások. Egy krémes sütőtökleves a megfelelő ízesítéssel pedig megfelelően felmelegíthet minket a hirtelen jött hidegben.
Számtalan verziója létezik a sütőtökkrémlevesnek. Mivel ez a tökféle már önmagában is édes, vigyázni kell a fűszerezésével. Ezért is választottunk most, olyan hozzávalókat, melyek lágyan, mégis sikeresen ellensúlyozzák az étel édes ízeit. Megmutatjuk, hogy némi csilipehely és apirított sonka csodákra képes.
Fűszeres sütőtökkrémleves
Hozzávalók:
1 kisebb sütőtök
1 csipet tengeri só
1 dl extra szűz olívaolaj
4-5 szelet fekete erdei sonka
5 dkg vaj
1 csipet őrölt fekete bors
1 dl tejszín
1 narancs leve és héja
kevés csilipehely
hámozott tökmag
Elkészítés:
A sütőtököt hámozzuk meg és szedjük ki a magokat a belsejéből. Sózzuk, borsozzuk, majd locsoljuk meg olívaolajjal és előmelegített sütőben, 180-200 fok között, süssük meg. Ha megsült, aprítsuk fel. A vajat kevés olívaolajjal együtt melegítsük és dobjuk rá a felkockázott sütőtököt is. Fűszerezzük sóval, borssal és csilivel és reszeljük rá a narancshéját és a kifacsart levét is. Öntsük fel kevés vízzel és forraljuk össze. 10-15 perc forralás után, turmixoljuk le a levest és ezután, forraljuk ki újra. Ízesítsük még utána ha szükséges. Merjünk ki pár kanálnyi levest egy edénybe és keverjük el a tejszínnel, aztán a keveréket adjuk hozzá a leveshez. Ha kellően besűrűsödött és selymes lett, már készen is van. A leves tetejét szórjuk meg tökmaggal, illetve a lepirított, felkockázott sonkadarabokkal.
Ez is érdekelhet:
Sütőtökös rizottó pulykahúsgombóccal
Hozzászólás zárolva.